جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
افزایش مایع اطراف جنین
افزایش مایع آمنیون یا پلیهیدرامنیوس مانند کاهش این مایع مشکلی است که در تعداد قابل توجهی از حاملگیها رخ می دهد و میتواند جان مادر یا جنین را تهدید کند؛ این مشکل در یکی از هر صد حاملگی رخ میدهد.
در حالت عادی مایع دور جنین یا آمنیون از ترشحات حاصل از پردههای اطراف جنین و با بزرگتر شدن جنین توسط کلیه جنین و از طریق ادرار وی و همین طور ترشحات ریه جنین تشکیل میشود و از طریق بلع و همینطور جذب توسط پردههای اطراف جنین کاهش مییابد، به همین دلیل مایع آمنیون در اوایل حاملگی کمتر است و بتدریج افزایش مییابد تا این که در ۳۶ هفتگی حاملگی به حداکثر یعنی یک لیتر می رسد و سپس تا پایان حاملگی کاهش مییابد.این مایع در حفاظت از جنین نقش مهمی دارد و به عنوان ضربهگیر عمل میکند، همچنین در رشد و نمو وی اثر دارد. حال اگر به دلایلی میزان این مایع به دو لیتر یا بیشتر برسد، افزایش مایع آمنیون یا پلی هیدرامنیوس رخ میدهد.
البته برای تشخیص این بیماری افزون بر علائم آن که بزرگی بیش از حد شکم و رحم (بیش از سن حاملگی مربوط) تنگی نفس، درد و احساس فشار در شکم و لگن است، میتوان از سونوگرافی استفاده کرد. در بیشتر موارد قبل از این که علائم واضح کلینیکی ایجاد شود، سونوگرافی بیماری را نشان میدهد. در این روش اندکس (معیار سنجش) مایع آمنیونی ۲۴ سانتیمتر یا بیشتر میشود و خوشبختانه سونوگرافی در تشخیص زیادی مایع دور جنین دقیقتر از کمی مایع دور جنین است.
این بیماری در ۹۰ درصد موارد خوشخیم است، اما در ۱۰ درصد موارد و بخصوص در مواردی که پلی هیدرامنیوس شدید داریم، مشکلاتی را ایجاد میکند. مهمترین این مشکلات وجود عارضهای در جنین است؛ یعنی در بیشتر موارد دستگاه گوارشی جنین یا سیستم عصبی وی دچار یک مشکل ژنتیکی است که تا حدود زیادی با سونوگرافی قابل تشخیص است، اما مواردی هم وجود دارد که سونوگرافی نمیتواند نشان دهد، پس با بررسی مایع دور جنین به صورت آزمایشگاهی این مشکلات تشخیص داده میشود. همانطور که گفته شد در ۹۰ درصد موارد جنین سالم است، اما افزایش مایع آمنیون می تواند به ایجاد دردهای آزاردهنده در شکم و لگن مادر و در نهایت به زایمان زودرس منجر شود.
در مواردی که افزایش مایع آمنیون شدید نیست تنها استراحت به مادر توصیه میشود، اما در موارد شدیدتر داروهایی داده میشود و در نهایت اقدام به آمنیوسنتز یا کشیدن مایع اطراف جنین میکنیم. در این روش با استفاده از سوزن، با دقت به رعایت نکات استریل مایع را به آرامی از شکم مادر خارج میکنیم. این روش خطراتی دارد؛ ازجمله این که می تواند به کنده شدن جفت یا زایمان زودرس یا ایجاد عفونت در مایع آمنیون منجر شود. از طرفی این روش به دلیل تولید و جایگزین شدن سریع مایع باید به طور مرتب تکرار شود، به همین دلیل این روش درمانی چندان مورد استفاده قرار نمیگیرد.
دکتر ثریا عالمی
جراح و متخصص بیماریهای زنان و زایمان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست