جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

عفونت آنفولانزای پرندگان


عفونت آنفولانزای پرندگان

نشانه های آنفولانزای پرندگان در انسان که تا به حال گزارش شده , بسیار متنوع بوده و دوره ی نهفتگی آن ۳ روز می باشد علائم شامل آبریزش ساده ی چشم , تب , سرفه , گلودرد , ذات الریه ویروسی و خونریزی از بینی و لثه ها می باشد

آنفولانزای پرندگان نوعی از آنفولانزا و یک بیماری ویروسی پرندکان است که دارای ۳ تیپ A، B و Cمی باشد .تیپ A علاوه بر طیور سایر حیوانات از جمله خوک ، اسب و هم چنین انسان را در گیر می نماید . ویروس بیشتر باعث ایجاد بیماری در کودکان و نوجوانان می شود و میزان مرگ و میر در اثر ابتلا به آن بالا است .

● علائم بیماری در پرندگان :

دو فرم کم شدت و بسیار شدید دارد .

● در فرم خفیف علائم به صورت :

۱) به هم ریختن پر ها

۲) کاهش در تولید تخم می باشد .

● در فرم شدید :

۱) انتشار سریع بیماری در گله ی طیور

۲) افزایش رو به شدت تلفات

۳ ) تشکیل نشدن پوسته ی آهکی تخم

۴ ) علائم حاد تنفسی

۵) سیانوزه شدن تاج و خونریزی در ساق پا

● علائم بیماری در انسان :

نشانه های آنفولانزای پرندگان در انسان که تا به حال گزارش شده ، بسیار متنوع بوده و دوره ی نهفتگی آن ۳ روز می باشد . علائم شامل آبریزش ساده ی چشم ، تب ، سرفه ، گلودرد ، ذات الریه ویروسی و خونریزی از بینی و لثه ها می باشد . علائم پنومونی ویروسی با پیشرفت به سمت سندرم زجر تنفسی و نهایت مرگ می باشد .

●● راه های انتقال :

● انتقال از حیوان به انسان :

ذبح پرندگان ، بازی با آن ها ، مصرف گوشت و تخم . تخم پخته نشده می تواند سبب انتقال ویروس به انسان گردد.

● انتقال از انسان به انسان :

انتقال در این موارد بسیار نادر است و این ویروس در بین چند نفر از اعضای یک خانواده در تایلند گزارش شده است .

● انتقال از محیط به انسان :

خوردن آب آلوده در طی شنا یا تلقیح داخل بینی ، استفاده از مدفوع پرندگان به عنوان کود از راه های انتقال می باشند .

● میزان دوام ویروس :

ویروس می تواند به مدت ۴ روز در دمای ۲۲ درجه و نزدیک ۳۰ روز در دمای صفر درجه در خارج محیط زنده بیماری زا باشد .به طور کلی دمای پایین مقاومت ویروس را افزایش می دهد . ویروس در مدفوع پرنده حد اقل ۳۵ روز در دمای ۴ درجه باقی می ماند .

● تشخیص :

با جداسازی ویروس یا جداسازی RNA اختصاصی ویروس می باشد .میزان RNA ویروس در ترشحات حلق ۴ تا ۸ روز از شروع بیماری است .

● کنترل بیماری :

ویروس آنفولانزا در عرض ۳ ساعت در دمای ۵۰ درج ی سانتی گراد و یا نیم ساعت در دمای ۶۰ درجه ی سانتی گراد و هم چنین در تماس با مواد ضد عفونی کنند ه ی رایج نظیر فرمالین و ید از بین خواهد رفت .

با اقدامات بهداشتی و قرنطینه ای شامل : پاک سازی و ضد عفونی سالن های مرغداری ، حذف جوجه ی آلوده ، تمهیدات لازم جهت جلوگیری از ورود پرندگان و جوندگان به داخل سالن های مرغداری ، سیستم تهویه و رطوبت مناسب ، انجام آزمایشات میکروبی آب هر شش ماه یک بار ، دفن بهداشتی تلفات و سوزاندن لاشه ، محدودیت جابه جایی پرندگان در داخل کشور و یا بین کشور ها و واکسینه کردن طیور می باشد .

● پیشگیری :

به منظور حفظ سلامتی ، شستشوی کامل دست ها به دنبال تماس گوشت خام پرندگان و نیز پختن کامل غذا ها و اجتناب از مصرف خام و نیم پخته . مصرف تخم مرغ به صورت پخت کامل و اجتناب از مصرف تخم مرغ خام و نیم پز و یا نیم رو .

● واکسن بیماری :

هنوز واکسنی صد در صد وجود ندارد .

● استراتژی های سازمان بهداشت جهانی :

۱) در مورد بیماران بستری در بیمارستان ها بهتر است بیمار در اتاق ایزوله با فشار منفی بستری شود ۲) در مورد افراد خانواده ی فرد آلوده ، شستشوی مرتب دست ها و عدم استفاده از ظروف مشترک و اجتناب از تماس چهره به چهره توصیه می شود .

۳) در مورد مسافرت به مناطق اندمیک جهان ( کامبوج ، ویتنام ، تایلند ) دو هفته قبل از سفر واکسن آنفولانزای انسانی دریافت کنند .