دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

سردردهای ناشی از تغذیه


سردردهای ناشی از تغذیه

تعجب نکنید, زیرا ممکن است غذا عامل اصلی سردردهای مزمن افراد باشد, پس بازنگری در غذاهای مصرفی و رژیم غذایی روزانه می تواند عامل مهمی در خلاصی یافتن از شر مهمان ناخوانده ای به نام سردرد باشد

بدون تردید کلیه داروها دارای عوارض منفی هستند، لذا بهتر است راه حل بسیاری از بیماری ها و از جمله سردرد را در رژیم های غذایی جستجو کرد.

علاوه بر فشارهای عصبی، استرس، کم خوابی، تابش نور فراوان، تغییرات آب و هوایی و عطرهایی با بوی تند، غذا نیز می تواند در ایجاد سردرد های مزمن موثر باشد.

تعجب نکنید، زیرا ممکن است غذا عامل اصلی سردردهای مزمن افراد باشد، پس بازنگری در غذاهای مصرفی و رژیم غذایی روزانه می تواند عامل مهمی در خلاصی یافتن از شر مهمان ناخوانده ای به نام سردرد باشد.

حتی اگر غذا تنها عامل اصلی سردرد نباشد یکی از عوامل مهم آن است، بویژه اگر پزشک معالج هیچ عامل فیزیکی خاصی را در بروز درد تشخیص نداده باشد.

از دیرباز فشارهای عصبی، استرس ، کم خوابی ، تابش نور فراوان، تغییرات آب و هوایی و بالاخره عطرهایی با بوی تند، عوامل ایجاد یا تشدید کننده سردرد تشخیص داده شده اند، اما هنوز بسیاری از مردم نمی دانند که همان غذای معمولی مصرفی شان می تواند عامل سردرد باشد.

این در حالی است که مصرف نکردن برخی از موادغذایی می تواند در جلوگیری و درمان قطعی سردرد نقش داشته باشد، بدون اینکه بیمار مجبور به مصرف داروهای مختلف و درگیری با عوارض جانبی آن شود.

البته کارشناسان تغذیه برنامه غذایی خاصی برای درمان سردرد طراحی کرده اند که بر پایه توقف مصرف برخی از خوراکی ها تنظیم شده است. در خلال این برنامه برخی از اصول صحیح تغذیه نیز گنجانده شده است، به طوری که از طریق رعایت برنامه فوق افراد می توانند به راحتی غذاهایی که عامل سردرد هستند را بشناسند.

● چه غذاهایی سردرد می آورند؟

فهرست غذاهای مؤثر در ایجاد سردرد شامل مجموعه ای بزرگ و متنوع است که در اینجا تنها به ذکر آنهایی خواهیم پرداخت که دارای بیشترین تأثیر هستند، زیرا ممکن است برخی افراد به انواع متنوعی و برخی دیگر به چند نوع جزیی از این غذاها حساسیت داشته باشند.

برای اینکه فرد مبتلا به سردرد بتواند از این فهرست استفاده بهینه نماید ابتدا باید داروهای مصرفی سردرد خود را قطع کند و سپس به تدریج انواع غذاهای مؤثر در ایجاد سردرد را کنار بگذارد تا بیماری او رفته رفته و به طور کامل بهبود یابد.

او باید پس از این مرحله و به تدریج مصرف غذاهای ممنوع را یکی پس از دیگری آغاز کند تا بدین وسیله نوع خاص غذایی را که به آن حساسیت دارد بیابد.

البته باید به هر غذایی برای اینکه تأثیرش را نشان دهد فرصت داد، زیرا تأثیر غذا در ایجاد سردرد معمولاً ۷ ساعت یا بیشتر پس از زمان مصرف غذا مشخص خواهد شد. ممنوعیت هایی هم که در زیر آمده برای کسانی است که سردردهای ناشی از موادغذایی دارند، نه همه افراد.

۱) سبزیجات :

▪ سبزیجات ممنوع : حبوبات ( عدس، لوبیا، ماش) ، انواع ترشی، فلفل های بسیار تند، زیتون.

▪ سبزیجات مجاز : دیگر انواع سبزیجات به صورت کنسرو، خشک و یا فریزر شده، و آب این سبزیجات.

البته به خاطر داشته باشید که مصرف گوجه فرنگی و پیاز را در طول روز به نصف برسانید.

۲) میوه ها:

▪ میوه های ممنوع : انواع خشکبار، بخصوص انجیر و خرمای خشک.

▪ میوه های مجاز : انواع تازه ی میوه ها، کنسرو و آب میوه ها.

توجه داشته باشید مصرف نارنگی ، پرتقال ، لیمو ، گریپ فروت، موز ، آناناس را به نصف فنجان در روز برسانید.

همچنین گرم کردن دوباره این نانها مانعی ندارد، به شرطی که محتوی آن خامه، کره و شکلات نداشته باشند.

۳) شیر و لبنیات :

انواع پنیر، شیرهای پرچرب، شکلات های شیری و سرشیر سردرد می آورند.

اما شما می توانید تخم مرغ، شیر کم چربی، پنیر خامه ای و ماست کم چرب را به مقدار نصف فنجان در هر روز مصرف کنید.

۴) نوشیدنی ها:

مصرف آب میوه و سبزیجات، نوشیدنی های بدون کافئین و بدون قند مصنوعی، روزانه ۲ فنجان در روز مجاز است.

▪ انواع شیرینی:

مصرف شکلات ها، بستنی و شیرینی هایی که محتوی خشکبار و یا خامه باشند، ممنوع است. در عوض مصرف کیک، بیسکوییت و میان وعده های شبیه به این دو، به شرطی که محتوی مواد ممنوعه نباشند بلامانع است.

توجه داشته باشید مصرف موادی مثل سس سویا و سرکه بجز سرکه سیب و سرکه سفید نیز ممنوع است. همچنین مصرف جوز هندی، سس مایونز، روغن زیتون و افزودنی های محتوی سرکه توصیه نمی شود.اما مصرف انواع مربا و عسل بلامانع است.

۵) گوشت ها :

مصرف انواع خاویار، گوشت های بسته بندی شده، دل و قلوه ممنوع است.

انواع گوشت تازه، مرغ و ماهی به صورت تازه بدون اشکال است.

لازم است، بدانید ذکر نکات فوق و نام بردن از انواع غذاهای ممنوع و مجاز به این معنی نیست که غذا تنها عامل سردرد است، بلکه مشورت با پزشک برای شناخت دلیل اصلی این عارضه بسیار اهمیت دارد.

رعایت رژیم غذایی مذکور در صورتی به شما توصیه می شود که پزشک معالج هیچ عامل خاص فیزیکی برای بیماری پیدا نکرده باشد.

متأسفانه تحلیل پزشکی مشخصی در مورد تأثیر برخی غذاها در ایجاد سردرد وجود ندارد، لذا نمی توان چنین نظریه ای را به طور قطع اعلام کرد، اما فرد می تواند با دقت و توجه بین غذاهای مصرفی و نوبت های سردردش در درمان بیماری خود موفق عمل کند.

● چرا برخی غذاها سردرد می آورند؟

در واقع تمام غذاهای مؤثر در ایجاد سردرد نقطه مشترکی ندارند، اما برخی معتقدند که سردردهای ناشی از غذا از وجود حساسیت در فرد نشات می گیرد که این نظریه مورد توافق بیشتر کارشناسان نیست.

آنان می گویند: این موادغذایی محتوی مواد خاصی هستند که عامل سردرد را نیز دارند که این مواد یا از طریق تغییر در مقدار سروتونین مغز و یا از راه تأثیرگذاری بر مویرگ های مغزی تأثیر خود را بروز می دهند.

در مجموع اغلب کارشناسان، مشروبات الکلی را از عوامل اصلی بروز سردرد تشخیص داده اند و مصرف قهوه را البته به مقدار کافی و معقول یک درمان طبی خوب و مؤثر برای سردرد می دانند که البته در مصرف آن نباید زیاده روی شود، چون زیاده روی در مصرف قهوه خود عامل سردرد می باشد(کافئین موجود در قهوه به عنوان یک عامل ایجاد سردرد تشخیص داده شده است).

پس باید به این جمله ایمان داشت که غذا خود درمان است، اگر مصرف آن صحیح باشد

http://tebb.blogfa.com