جمعه, ۳ اسفند, ۱۴۰۳ / 21 February, 2025
تعادل بدن تان را برهم نزنید

۱ اکثر روشهای درمانی که امروزه با عنوان طب مکمل شناخته میشوند به دلیل نداشتن دلایل علمی و اثبات شده و منطبق نبودن صددرصدی قواعد و اصولشان با دانستههای علمی روز، مخصوصا با کشفیات طب نوین (که البته آن هم ناشی از اقبال اندک و محدود مراکز دانشگاهی و پزشکی در تحقیق پیرامون مبانی این روشهای درمانی است) باعث شده که همواره چالشی بزرگ بین دانش آموختگان شیوههای درمانی جدید با اشخاصی که معتقد به استفاده از این روشهای درمانی هستند، وجود داشته باشد. به نحوی که متاسفانه در کتب مرجع پزشکی یا تغذیه دنیا بهوجود احتمالی خواص اشارهشده در قسمتهای اخیر این ستون برای خوراکیهای گوناگون مانند سردی و گرمی یا خصوصیات فردی انسانها که در اصطلاح قدیم «مزاج» نامیده میشده، حتی اشارهای نشده است. مسلم است که با توجه به نبود تحقیقات مستدل و علمی، ساده ترین راه، انکار قضیه و نادیده گرفتن آن است. از سوی دیگر، تعداد افراد متبحر و باتجربه در این حیطه بهدلیل پیچیدگی موضوع و عدم امکان بهرهمندی از تحصیلات آکادمیک و مستمر در فراگیری این شیوههای درمانی بهخصوص در زمینه طب سنتی ایرانی بسیار اندک و انگشت شمار است.
البته متد دیگری همچون طب سوزنی چین با تلاش مجامع علمی کشور مبداء آن توانسته در دانشگاههای معظم پزشکی دنیا، کرسی آموزشی هم کسب کند، اما طب سنتی ایرانی که زمانی کتب آن به عنوان منبع آموزش پزشکی مطرح بوده، امروزه مهجور مانده است. این قضیه، راه اثبات حقانیت بسیاری از باورها و آموزههای طب سنتی را امروزه با مشکل مواجه کرده است. البته تعداد زیادی افراد ناآگاه اما پرمدعا که داعیه درمان هر بیماری را با این شیوهها دارند نیز مزید بر علت شده و دیدگاه جامعه علمی و پزشکی را نسبت به خود با شک و تردید و گاه با مخالفت مطلق همراه کرده است. دلیل اصلی استفاده از برخی متد و قواعد طب سینوی در اینجا، تلاشی است برای یافتن راهی قابل اتکا در تطابق بهتر غذای انتخابی هر فرد با توجه به خصوصیات جسمی و روانی ویژهای که دارد و از شخصی به شخص دیگر میتواند کاملا متفاوت باشد؛ امری که بهخوبی در زندگی روزمره خود شاهد هستیم. چیزی فراتر از فاکتورهای خونی مانند میزان قند، کلسترول، تریگلیسرید و... که باعث این اختلاف واکنش بدن اشخاص مختلف در برابر اغذیه یکسان میشود. بنابراین هدف اصلی، کمک گرفتن از مطالبی است که سابقهای صدها بلکه هزارساله در پیشگیری و درمان انواع بیماریها از طریق غذا دارد و نه حذف آنتیبیوتیک از پروسه درمان!
۲ در قسمت قبل گفتیم که برای دستیابی به یک برنامه غذایی کامل و سالم بهتر است هر فرد با استفاده از دستورات هرم غذایی و با توجه به خصوصیات شخصی خویش که شاید یکی از مهمترین آنها مزاج باشد، با انتخاب بهتر غذای روزانه خود، میزان ابتلا به برخی بیماریها (چه جسمی و چه آنچه که به آلام روانی شخص مربوط میشود) را کاهش دهد.
در این راستا، مصرف مواد غذایی توصیهشده در هرم غذایی که دارای طبع سرد و تر هستند، مانند لبنیات با توجه به توضیحات هفتههای گذشته، برای افراد بلغمی مزاج، مشکلزا خواهد بود. یک راهحل این بود که همراه لبنیاتی همچون ماست از ماده غذایی استفاده کنیم که قادر باشد تا حدی طبع آن را معتدل کند و به اصطلاح، مصلح آن را هم مصرف کنیم. مثل نعنا، پونه یا کاکوتی. اما راه دیگری که بهنظر بهتر میآید و بیشتر مقبول است، استفاده از فهرست جایگزین مواد غذایی است. شاهبیت استفاده از لبنیات در غذای روزانه، تامین کلسیم است. افرادی که مزاج سرد دارند با مصرف خشکباری همچون بادام که طبعی گرم دارد به راحتی قادر به تامین بخشی از کلسیم مورد نیاز خود از طریق غذایی همسو با تعادل جسمانی خود خواهند بود. اما بادام، کالری بالایی دارد پس قسمتی را هم با استفاده از سبزیجاتی مانند کلمبروکلی برآورده کنند. حبوبات هم علاوه بر کلسیم، دارای پروتئین نسبتا خوبی هستند که با حذف لبنیات از منوی روزانه، مورد نیاز خواهند بود. البته حبوباتی مانند لوبیا و لپه با طبع گرم و خشک، از عدس یا باقلا که طبیعت سردی دارند، برای این افراد مناسبتر هستند. بنابراین، هرم غذایی در این افراد ترجیحا در قسمت لبنیات، کاهش و در قسمت حبوبات، برخی از سبزیجات و خشکبار با افزایش همراه خواهد بود.
۳ حال، لختی بیندیشیم. تاکنون با کدام مواد غذایی مشکل بیشتری داشته ایم؟ اینجاست که تجربه قبلی ما در انتخاب غذای روزانه خیلی میتواند کمکمان کند. تقریبا محال است که کسی فهرستی بلندبالا از مواد غذایی که برهم زننده حالت تعادل (و به قول امروزیتر آن هموئستاز) بدنش هستند، نداشته باشد. مواد غذایی که به محض خوردنشان، یک جای کار میلنگد! اما در سایر اعضای خانواده مشکلساز نیست. شاید در برخی موارد، نیازمند امتحان روش آزمون خطا هم باشیم. به این معنا که برای رسیدن به میزان صحیح درصد استفاده از حبوبات، خشکبار، لبنیات و سبزیجات مختلفی که با مزاج ما سازگارترند (حال با هر مزاجی که داشته باشیم)، شاید بهتر باشد دست به امتحان روشی شویم که در هفتههای متوالی، نسبت درصد استفاده از این مواد غذایی را در آنها تغییر دهیم و ببینیم با کدامیک همسوتریم. چگونه؟ این مبحث را از هفته آینده با توضیح مشخصات مزاج گرم و خشک پی خواهیم گرفت.
حمید خواجه پور
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست