شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

در ۱۱ سال اخیر آمار ایدز را ۹ برابر کرده ایم


در ۱۱ سال اخیر آمار ایدز را ۹ برابر کرده ایم

انتقاد وزیر بهداشت از سیاستگذاری های غلط و پنهان کاری های دسته جمعی

همایش روز جهانی ایدز، امسال نیز همانند سال‌های گذشته با بیان آمارها و نگرانی‌ها در مورد بیماری ایدز برگزار شد...

در این مراسم، مسوولان آموزش ‌و پرورش و وزارت رفاه حضور نداشتند و این در حالی است که همواره بر جایگاه آموزش و حمایت‌های اجتماعی در زمینه بیماری ایدز تاکید شده است.

وزیر بهداشت در این مراسم با بیان اینکه به اشتباه صحبت‌کردن درباره بیماری ایدز را در رسانه‌ها صحیح نمی‌دانم، گفت: «ما برای مقابله با ایدز فقط مردم را ترسانده‌ایم و تصویری از ایدز در ذهنشان نشان داده‌ایم که مردم وحشت‌ کرده‌اند، اطلاعات غلط باعث شد این بیماری با هنجارهای اخلاقی گره بخورد و به یک بیماری مهلک و تابو تبدیل شود. پنهان‌کاری دسته‌جمعی به دلیل نگاه منفی در افکار عمومی که خود ما آن را ساختیم، باعث توسعه رفتارهای پرخطر شد و در طول ۱۱ سال، آمار ایدز را ۹ برابر کردیم.»

وزیر بهداشت با اشاره به افزایش موارد ابتلا به ایدز تاکید کرد: «سالانه آمار مبتلایان به ایدز در کشور ۸۰ درصد افزایش داشته است. این آمار بسیار بیشتر از تورم و قیمت مسکن بوده است. علاوه‌براین، شاهد ابتلای ۵درصد کودکان کار به ویروس ایدز هستیم یعنی ۴۰ برابر شیوع این بیماری در جامعه که این یک آمار هشداردهنده است.» دکتر هاشمی افزود: «از بسترهای اجتماعی کنترل ایدز غافل هستیم، در حالی که تجربه مردم هم کم است چون به پنهان‌کاری روی آورده‌اند و تا این تابو شکسته نشود، روند کنترل را نخواهیم داشت. در حقیقت با پنهان‌کاری جامعه بیشتر در معرض ایدز قرار می‌گیرد و شواهد نشان می‌دهد کاهش موارد ابتلا، دائمی نیست و مراقبت‌ها باید ادامه یابد.» به گفته وزیر بهداشت، باید امکانی برای مردم فراهم کرد تا این بیماری شناسایی شود. اگر کیت‌های تشخیصی گران هستند و مراکز درمانی متعدد نیست و از سویی مردم به دلیل ترس از شناخته شدن مراجعه نمی‌کنند، باید به دنبال راه‌های برطرف کردن این موارد باشیم.

● نقش روحانیون در مقابله با ایدز

مشاور فرهنگی رییس‌جمهور، سخنران دیگر مراسم روز جهانی ایدز بود. آشنا گفت: «در زمینه ایدز کتابی تحت عنوان «ما روحانیون در مقابله با ایدز چه می‌توانیم بکنیم» نوشته شده است تا وظایف اجتماعی روحانیون نسبت به ایدز مشخص شود البته در این مسیر فقط محصولات فرهنگی کافی نیست. از ۸ سال پیش به ۱۰ استان کشور رفتیم و جلسه‌هایی را با روحانیون، ائمه جماعات و مبلغان برگزار کردیم تا این افراد ایدز را به‌عنوان یک مساله اجتماعی باور کنند.»

دکتر حسام الدین آشنا همچنین از شکل‌گیری ائتلافی متشکل از رهبران مذاهب جهانی خبر داد: «این ائتلاف متشکل از یهودیان، مسیحیان، مسلمانان، بوداییان و دیگر گروه‌های مذهبی است و در این ائتلاف، پذیرش، مشورت، خدمت‌رسانی و آگاهی‌رسانی در حوزه ایدز انجام می‌شود.» وی تاکید کرد: «ما در قبال کودکانی که با ایدز متولد می‌شوند مسوول هستیم چراکه هیچ کودکی در ایران نباید به دلیل کوتاهی ما، با بیماری ایدز متولد شود و زندگی کوتاهی داشته باشد.»

● ما نگران نوجوانان هستیم

مصرف مواد محرک به شکل نگران‌کننده‌ای رو به افزایش است. از طرفی نمی‌توان ادعا کرد بیماری ایدز کنترل شده چراکه طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت در اروپا موارد ابتلا ظرف یک سال، ۸ درصد بیشتر شده است. رییس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیردار وزارت بهداشت با بیان این مطلب گفت: «مصرف ترکیب‌های آمفتامین به معضل اجتماعی و سلامت تبدیل شده و روزبه‌روز در حال گسترش است، مصرف‌کنندگان این مواد با ابتلا به جنون جنسی، دچار آسیب‌های برگشت‌ناپذیر مغزی و روانی می‌شوند.» دکتر گویا ادامه داد: «در این شرایط خدمات کاهش آسیب به آن شکل که باید، وجود ندارد و کنترل مصرف این مواد، کار دشواری است و در عین حال درمان قطعی هم وجود ندارد.» به گفته دکتر گویا، نیمی از مبتلایان به ایدز در جهان از وضعیت خود بی‌اطلاع‌اند و مطالعه‌ها نشان داده‌اند در ۱۸ کشور دنیا باقی ماندن بیماران در چرخه درمان در حال کاهش است، با وجود این شاخص بقا در درمان ایدز در کشور طی ۱۲ ماه پس از شروع درمان، ۸۶ درصد است اما پوشش درمان نوزادان به میزان نصف بوده و تحت‌درمان قرار نمی‌گیرند. دکتر گویا نسبت به ابتلای نوجوانان به ایدز هشدار داد و گفت: «مهم‌ترین اقدامی که می‌توانیم انجام دهیم اطلاع‌رسانی، مشاوره و انجام آزمایش است چراکه یک هفتم موارد جدید ابتلا به ایدز در دوره نوجوانی رخ می‌دهد، بنابراین باید قوانین بازبینی شوند تا نوجوانان در معرض خطر، آموزش‌های لازم را ببینند.»

● انتقال جنسی رو به افزایش است

دکتر علی‌اکبر سیاری، معاون بهداشتی نیز با بیان اینکه در ۱۱ سال گذشته موارد جدید ابتلا به ایدز در کشور ۹ برابر شده، درحالی که در جهان ۲ برابر شده است، گفت: «راه انتقال ایدز از ۸۸ درصد به روش تزریق مواد مخدر به ۵۶ درصد کاهش یافته اما راه جنسی ایدز از ۸ به ۱۰ درصد و در سال ۹۱ به ۳۳ درصد رسیده است و این مساله جای نگرانی دارد.» به گفته معاون بهداشتی وزیر بهداشت، بیمارانی که به ایدز مبتلا شده‌اند معمولا آن را بازگو نمی‌کنند و در تماس جنسی این بیماری منتقل می‌شود بنابراین برای کسانی که از بیماری خود اطلاعی ندارند باید زمینه پیشگیری از انتقال مهیا شود. همچنین نگران موج سوم ایدز هستیم و باید تلاش کنیم موارد جدید را به صفر برسانیم چون این یک مشکل پنهان است و از طریق جنسی توسعه یافته و در این ارتباط مشکل فرهنگی و بیان مساله هم وجود دارد.

در این مراسم تارنمای ایدز توسط وزیر بهداشت افتتاح شد. این تارنما که توسط مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر به آدرس:

www.aids.behdasht.gov.ir راه‌اندازی شده، شامل برنامه‌ها، اخبار و اطلاعاتی در خصوص آزمایش‌های تشخیصی، درمان، مبارزه و پیشگیری از ایدز است.

همچنین افراد با مراجعه به این تارنما می‌توانند نرم‌افزارهای تلفن همراهشان را دانلود کنند و از پاسخ پرسش‌های متداول درباره ایدز مطلع شوند.

امیر محی الدینی