چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
تنپوشی از طبیعت
برگردیم به سه هزار سال قبل از میلاد مسیح؛ زمانی که در ایران از چرم استفاده میکردند. روزگاری انسان ابزار تیز و برندهای تراشید تا پوست حیوانات را پاره کند و از آن برای خودش تنپوش و روانداز بسازد. همین عادت ماند تا حالا. گیرم در فرآیند استحصالش تغییراتی داده شده باشد اما اصل قضیه همان است. شعرهای فردوسی هم نشان میدهد از چند صد سال پیش علاقه زیادی به چرم وجود داشته. او در شعرهایش بارها از کلمه چرم استفاده میکند «گر این هرچه گفتم نیاری بجای / بدرند چرمت ز سر تا بپای» و در جایی از تنپوش چرمی قهرمانش کاوه میگوید: «از آن چرم کاهنگران پشت پای/ بپوشند هنگام زخم درای».
امروزه کیف، کفش، لباس، روکش صندلی، کلاه و دستکش و... از چرم تولید میشود. هر چند خیلیها به دلایلی با آن مخالفند اما این چرمهای خوشآب و رنگ طرفداران پر و پاقرصی هم دارند که حاضرند اسکناسهایشان را با جان و دل پای این محصول طبیعت بریزند.
فروشگاههای معتبر چرم با این تبلیغات محیطی و رسانهای، گمان نکنم برای کسی ناشناخته مانده باشند. میتوانید آدرس نزدیکترین شعبه به خودتان را پیدا کنید و برای خرید مستقیم به همان جا بروید. اما اگر دنبال جایی هستید که چند فروشگاه به طور متمرکز وجود داشته باشد، مقصدتان را میدان فردوسی انتخاب کنید. از میدان فردوسی که رو به پایین حرکت کنید در دو سمتتان پر از فروشگاه چرمفروشی است. بوی چرم در تمام پیادهرو جلوی مغازهها به مشام میرسد. میگویند چرم را همیشه میشود پوشید و ربطی به تغییر فصل ندارد. اما این روزها واقعاً رفت و آمد مشتریان به این مغازهها بیشتر است. حالا که زمستان است و سرما سخت سوزان است! در این بازار هر چیز چرمی که بخواهید، میتوانید پیدا کنید. از کیف و کفش تا جاموبایلی و جاسوئیچی چرمی. اما مراقب قیمتها هم باشید! مثلاً ممکن است یک کت و کاپشن مردانه برایتان تا حدود ۴۰۰ هزار تومان هم آب بخورد یا کیف چرمی بزرگ حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار تومان. البته بسته به کیفیت و مدل و برند مربوطه قیمتها فرق میکند.
با یکی از مغازهداران این منطقه که حوصله جواب دادن به سوالات ما را دارد، همصحبت میشوم. دنبال راه تشخیص چرم خوب میگردم. میگوید: «تشخیص چرم خوب کار هر کسی نیست.» باور کنید این جمله را بارها از زبان صنفهای مختلف شنیدهام! این بار همین قدر دستگیرم شد که چرم خوب را باید از رنگ، ضخامت برخی قسمتها و چروک نبودنش تمییز داد. هنگام خرید چرم خیلی به نرمی و لطافت آن دقت نکنید. مساله مهمتر دوخت و دوام جنس است. فروشگاههای معتبر معمولاً بعد از خرید تا یک سال به شما ضمانت میدهند. اما اگر چرم طبیعی خریده باشید، مطمئناً خیلی بیشتر با شما خواهد ماند. پس اگر آدمی هستید که سراغ کمد سال قبلتان نمیروید و عادت به خرید لباسهای جدید دارید، سمت لباس چرم نروید.
در کل سه نوع چرم وجود دارد؛ چرم سبک که از پوست گوسفند و بز در تولید آن استفاده میشود. البته به دلیل نرمی پوست گوسفند، بیشتر در تولید پوشاک از آن استفاده میشود. چرم نیمهسبک که از پوست شترمرغ و کروکودیل و... به دست میآید و در نهایت چرم سنگین که از پوست گاو و شتر ساخته میشود. تهیه چرم مراحل زیادی دارد. بعد از مرحله شستوشو که باید پوست از هر نوع خون و آلودگی پاک شود مراحل آهکدهی، لشزدایی، موگیری، آهکگیری و آنزیمدهی به ترتیب انجام میشود.
توصیههایی در مورد نحوه نگهداری از چرم وجود دارد. مثلاً اینکه لکه و رنگ روی البسه چرمی را نباید با هیچ محلولی پاک کنید. معمولاً برای این کار شامپو بچه را با آب حل میکنند و با یک پارچه نرم روی لباس میکشند تا تمیز شود.
علی رستگار
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست