جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

مشعل در تهران, ناآرامی در غزه


مشعل در تهران, ناآرامی در غزه

با پرتاب دو راکت از غزه به سوی مناطق اسرائیلی, روز یک شنبه, مقامات اسرائیل این حملات را از سوی حماس تلقی کرده و اظهارات تندی را در واکنش به این حمله ابراز داشتند, هر چند هنوز حماس مسئولیت این پرتاب ها را بر عهده نگرفته است اما شاهد شکل گیری عزم جدی تری در میان مقامت اسرائیل برای آغاز حملاتی شدید و فراگیر به نوار غزه هستیم

با پرتاب دو راکت از غزه به سوی مناطق اسرائیلی، روز یک شنبه، مقامات اسرائیل این حملات را از سوی حماس تلقی کرده و اظهارات تندی را در واکنش به این حمله ابراز داشتند، هر چند هنوز حماس مسئولیت این پرتاب ها را بر عهده نگرفته است اما شاهد شکل گیری عزم جدی تری در میان مقامت اسرائیل برای آغاز حملاتی شدید و فراگیر به نوار غزه هستیم.

برخی تحلیل گران با اشاره به اظهارات تند نخست وزیر اسرائیل بدنبال پرتاب دو راکت به مناطق اسرائیلی بر این باورند که سخن از حملات گسترده و سریع به معنای آغاز مجدد جنگی است که گرچه با آتش بس بصورت ظاهری خاتمه یافته اما از همان ابتدای آتش بس شروع مجدد آن قابل پیش بینی بود.

آتش بس میان نیروهای اسرائیل و حماس از همان ابتدای امر شکننده بود اما گفته های نخست وزیر اسرائیل مبنی بر لزوم حملاتی سریع و گسترده به غزه بگونه ای که حماس را متوجه تغییر شرایط کند؛ شاید حاکی از عزم جدی مقامات اسرائیلی برای اتمام جنگی دارد که پس از بیست و دوز با اعلام یک سویه آتش بس از سوی تل آویو، ناتمام ماند و اتحلیل گران اینگونه پیش بینی می کنند که ممکن است این بار اسرائیل قصد اخد نتیجه نهایی را با پیروزی کامل و نابودی حماس داشته باشد.

با این وجود هنوز خبری در ارتباط با طرح های جدیداسرائیل برای حمله به غزه و یا قصد جدی برای آغاز حملات منشتر نشده است هرچند که خبرگزاری ها از حمله جنگنده های اسرائیلی به مقر پلیس غزه و مناطقی در مرز مصر گزارش داده اند، ضمن آنکه هنوز حماس نیز واکنشی رسمی به اظهارات مقامات اسرائیلی نشان نداده است.

آنچه اکنون برای دو طرف متذکر شرایطی متفاوت برای آغاز درگیری است؛ تغییر کادر تصمیم گیری در واشنگتن روز است، همان عاملی که تل آویو را به اعلام آتش بس یک جانبه پس از بیست و دو روز درگیری در نواز غزه واداشت.

اکنون اوباما در کاخ سفید حاضر است و تغییر نگرش امریکا به تحولات جهانی و بویژه خاورمیانه جلوه ای خاص پیدا کرده است.

بر این اساس نمی توان در هزینه بر بودن هر نوع واکنش تل آویو در برابر حماس تردید داشت،هر نوع حمله در این مقطع نیازمند توافق کامل واشنگتن و تل آویو است و این در حالی است که پیمان امنیتی امریکا و اسرائیل در ممنوعیت قاچاق سلاح به حماس با کمک کشورهای اروپایی و خاورمیانه در مسیر اجرایی شدن است.

حال در این مقطع حساس و در شرایطی که ابهام، فضای میان حماس و اسرائیل را پر کرده است و همه توجه ها به تحولاتی است که در غزه رخ می دهد؛ سفر خالد مشعل، رئیس دفتر سیاسی حماس به تهران قابل تامل و بررسی است.

خالد مشعل در دیدار با مفام معظم رهبری و رئیس جمهور ایران ضمن ارایه گزارش کاملی از مقاومت و نبرد ۲۲ روزه تصریح کرد:مردم غزه، ملت فلسطین و دولت مردمی اسماعیل هنیه همواره شکرگزار خداوند و قدردان حمایت‌های معنوی و سیاسی رهبر معظم انقلاب اسلامی، رییس جمهور، دولت و ملت ایران هستند و قطعاً جمهوری اسلامی ایران در پیروزی مردم غزه، سهم بزرگی دارد و در این پیروزی شریک است.

وی همچنین قرار است با حضور در جلسه علنی روز سه شنبه مجلس شورای اسلامی، در خصوص اوضاع فلسطین گزارشی به نمایندگان مجلس ارائه می‌دهد.

گرچه مشعل علت سفر به تهران را قدردانی از حمایت های سیاسی و معنوی جمهوری اسلامی ایران در نبرد بیست و دو روزه غزه عنوان کرده است اما برخی تحلیل گران مدعی اند که سفر وی در راستای تمدید کمک های تهران به حماس و برای رویارویی با شرایطی متفاوت با قبل خواهد بود، شرایطی که می تواند بسیار سخت تز از گذشته بر غزه هموار شود و یا بواسطه تغییر کادر رهبری امریکا، اجرایی شدن پیمان امنیتی ممنوعیت قاچاق سلاح به غزه و حتی نزدیکی زمان برگزاری انتخابات اسرائیل، به آرامی سپری شود.

نویسنده : مینا علی اسلام