دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

خواب‌تان نمی‌برد؟ نخوابید!


خواب‌تان نمی‌برد؟ نخوابید!

ثابت شده است کسانی که خواب خوبی ندارند دوران بیداری خوبی هم ندارند و عملکرد روزانه‌شان دچار اختلال می‌شود؛ یعنی در فراگیری و آموزش نیز دچار افت عملکرد می‌شوند. همین امر، ضرورت …

ثابت شده است کسانی که خواب خوبی ندارند دوران بیداری خوبی هم ندارند و عملکرد روزانه‌شان دچار اختلال می‌شود؛ یعنی در فراگیری و آموزش نیز دچار افت عملکرد می‌شوند. همین امر، ضرورت خواب را در حد نیاز به غذا و هوا به اثبات می‌رساند.

وقتی شما دچار بی‌خوابی می‌شوید، چه کار می‌کنید؟ بعضی‌ها با اینکه نکات کلیدی بهداشت خواب را رعایت می‌کنند، باز به دلیل برخی ناآگاهی‌ها، اختلال خواب می‌گیرند. عده‌ای از خوانندگان «سلامت» خواسته‌‌اند چاره‌ای برای این مشکل بیان کنیم. هر یک از آنها به راه‌حل‌هایی از قبیل مطالعه در رخت‌خواب، گوش دادن موسیقی با هدفون، تماشای تلویزیون و غیره اشاره کرده‌اند که البته همه این موارد از نظر علمی، مطرودند. این نکته را رعایت کنید که اگر بعد از ۲۰ دقیقه دراز کشیدن در رخت‌خواب خواب‌تان نبرد، بهتر است از اتاق خواب خارج شوید و در فضای دیگری به تماشای تلویزیون یا مطالعه بپردازید و اگر خواب‌تان گرفت، دوباره به اتاق خواب برگردید. در اتاق خواب شما نباید رادیو، تلویزیون، میز نقشه‌کشی و غیره باشد. در واقع، نباید استفاده‌ای غیر از خواب از آنجا کرد. مغز شما باید شرطی شود و بداند که در اینجا فقط باید خوابید. داشتن فعالیت‌های شغلی در اتاق خواب، استفاده از کامپیوتر و گذراندن دقایق قبل از خواب در پای آن را برای خودتان ممنوع کنید. بدترین روش این است که شما به خاطر اینکه خواب‌تان نمی‌برد، تلویزیون‌ را به اتاق خواب ببرید. اگر می‌بینید که به رغم رعایت نکات بهداشت خواب باز هم ساعتی در رخت‌خواب می‌غلتید تا خوابتان ببرد به روان‌پزشک مراجعه کنید. البته شاید بتوانید بی‌‌خوابی خود را با به کار بستن این نکات درمان کنید:

۱) با شکم خالی به رخت‌خواب نروید و غذای مختصری (ترجیحا لبنیات) را یکی دو ساعت قبل از آن بخورید و حتی‌المقدور از غذاهای گوشتی و کربوهیدراتی‌ (قندی) بپرهیزید. غذای سنگین نخورید چون مانند شکم خالی، هر دو، مانع خواب راحت‌اند.

۲) با خودتان قرار بگذارید یکی دو ساعت قبل از خواب به لحاظ فعالیت جسمی و روحی در وضعیت آرامش قرار بگیرید، یعنی استفاده از کامپیوتر، داشتن مکالمات تلفنی، بحث و مشاجره و فعالیت‌های بدنی را یکی دو ساعت قبل از خواب ممنوع کنید.

۳) از خوردن موادی که می‌تواند کیفیت خواب‌تان را بکاهد، بپرهیزید. قهوه، شکلات، کاکائو و نوشابه از این جمله‌اند.

۴) اگر روزهای پرکاری دارید که با استرس زیاد همراه‌اند اثر مستقیمی روی بی‌خوابی شما دارد و در شروع خواب و یا در تداوم آن (زیاد بیدار می‌شوید) مشکل خواهید داشت. گاهی این استرس که با علایم افسردگی همراه است به مرور اوضاع را بدتر می‌کند و توصیه داریم به روان‌پزشک مراجعه کنید و یا اگر می‌توانید استرس‌ها را بکاهید.

۵) نگذارید نظم خواب‌تان به هم بریزد چون بدن ما به سرعت به بی‌نظمی‌ها واکنش می‌دهد. اگر دیرتر از ساعت ۱۲ یا یک می‌خوابید فکری به حال تغییر ساعت خواب‌تان بکنید و دلیل این دیرهنگامی را رفع کنید. اگر هر شب فقط ۵ دقیقه آن را جلوتر ببرید تا سر هفته اصلاح می‌شود.