چهارشنبه, ۶ تیر, ۱۴۰۳ / 26 June, 2024
مجله ویستا

پادشاه فتح


پادشاه فتح

پرویز شهریاری دهقان زاده ای است که در سال ۱۳۰۵ در محله ای از شهر کرمان به نام محله «دولت خانه»به دنیا آمد

پرویز شهریاری دهقان‏زاده‏ای است که در سال ۱۳۰۵ در محله‏ای از شهر کرمان به نام محله‏ «دولت‏خانه»به دنیا آمد. پدرش، شهریار، کشاورز و مادرش، گلستان، خانه‏دار و خانواده‏اش‏ زردشتی بودند. خانواده به‏دلیل نداشتن امکانات، همواره گرفتار فقر و نگران گرسنه‏ماندن بود. پرویز به‏ظاهر هفتمین فرزند خانواده بود، ولی از بین آن‏ها تنها خواهرش، اختر زنده مانده و بقیه به‏دلیل بی‏دوایی و بی‏غذایی جان باخته بودند. البته پرویز دو برادر کوچک‌تر از خودش با نام‏های «هرمز» و «سهراب» نیز دارد.

پدرش دهقان بود و روی زمین‏های اربابی کار می‏کرد ولی به‏خاطر نیمه‏اعتراضی که به مالک‏ روستا کرده بود، مورد خشم ارباب قرار گرفت و کارش را در روستا از دست داد در سال ۱۳۱۷ هنگامی که پرویز کلاس ششم دبستان را می‏گذراند، پدرش را که تنها، ۴۶ سال داشت، از دست‏ داد.

پس از فوت پدر، تمام اعضای خانواده برای کسب مخارج زندگی کار می‏کردند. پرویز از سن‏ ۱۵ سالگی شروع به معلمی کرد و در ساعت‏های تفریح به بچه‏ها حساب و هندسه یاد می‏داد.

پرویز دوران دبیرستان را می‏گذراند. معلم ریاضی‏اش او را به شوق آورده بود. خودش خیلی‏ سواد نداشت، اما آن‏چه می‏دانست را به شاگردان می‏آموخت. آن‏هنگام بود که پرویز قضیه‏ای را از علم ریاضی کشف کرد. وقتی آن قضیه را به معلمش نشان داد، معلم به او گفت: «این را ۲۳۰۰ سال پیش، اقلیدس کشف کرده است، اما آفرین به تو که راه اثبات آن را فهمیده‏ای.»

پس از واردشدن به دانشگاه و اتمام پاره‏ای از تحصیلاتش، علاوه‏ بر ریاضیات، فلسفه را هم‏ دنبال کرد و سرانجام در سال ۱۳۲۷ نخستین کتاب خود را به نام «مزدک و مزدکیان» چاپ کرد. او علاوه ‏بر تحصیل به فعالیت‏های سیاسی، نیز می‏پرداخت و در مجموع به مدت ۶ سال‏ به زندان افتاد.

در سال ۱۳۳۴ با دخترعمه خود «زمرد بهی‏زاده» ازدواج کرد. ثمره این ازدواج پنج فرزند بود به نام‏های: شهریار که دکترای ریاضیات دارد. مرجان که با کمال تاسف در هشت سالگی در یک حادثه رانندگی فوت کرد، مژده که وکیل دادگستری است، شروین که فوق‏لیسانس‏ کامپیوتر دارد و توکا که پزشک است. استاد پرویز شهریاری یکی از چهره‏های پرتوان و درخشان بود که جاذبه‏اش، تمام‏ اندیشمندان، دانشوران، هنرپروران و دوستداران شان انسانی را به خود جلب کرده بود. او ریاضیدان، معلم، نویسنده، مترجم، روزنامه‏نگار و از همه مهم‌تر انسان شریف و تحول طلبی‏ بود که در زندگی پرثمر خود، راه دراز و پرفرازونشیبی را پیمود. اگر از او می‌پرسیدید که چه‏ کاره‏ای و چه‏کرده‏ای؟ پاسخ می‏داد: «معلم و معلمی کرده‏ام.» اگر کنجکاوی بیشتری نشان‏ می‌دادید، می‏گفت: «ریاضیات و عدالت‏خواهی را دوست دارم و به هر دوی آن‏ها عشق می‏ورزم».

استواری و شیوایی در بیان، درایت در استدلال و استقامت در نبرد در کم‏تر کسی چون این‏ استاد فرزانه مشهود بود. جوششی در ایشان بود که ویژه شاعران، پیشگامان فرهیختگان و تمامی کسانی است که زندگی روزمره و در چهارچوب سنت‏ها و رسوم و قوانین و موازین را نمی‏پذیرند و گم‏شده‏ای به نام حقیقت دارند که همواره در پی آن‌اند.

من دیده‏ام بسیار مردانی که خود میزان شان آدمی بودند

و از کبریای روح بر میزان شان آدمی بسیار افزودند

پرویز شهریاری علاوه ‏بر تالیف و ترجمه کهکشانی از کتاب‏های باارزش در زمینه‏ ریاضیات، علوم، فلسفه و هنر، نبوغ بی‏نظیری در روزنامه‏نگاری داشت.

سردبیری «سخن علمی» ماهنامه پرآوازه «چیستا» برای مدت بیش ‏از دو دهه، مجله‏ پربار «دانش و مردم» و مجله «آشتی با ریاضیات» تنها گوشه‏ای از حجم نجومی فعالیت‏های اوست.

او در بسیاری از مجله‏ها از جمله برهان، آموزش ریاضی و یکان دارای مقاله‏های باارزشی‏ است: زندگی ‏یان هوس، مزدک و رمان باد و باران، نشانگر طیف گسترده نبوغ این نویسنده‏ است.

در هزاران تن یکی تن صوفی‏اند

مابقی در سایه وی می‏زیند

اکنون عنوان برخی از مقاله‏ها و سخنرانی‏ها و اشعار درباره پرویز شهریاری: «بر ساحل‏ خجسته»، «در پشت میله‏های قفس»، «آتش و خاکستر»، «تصویر چهره‏های ققنوس»، «انسان، زندگی، حقیقت‏جویی»، «شخصیت خودساخته»، «من در سکوت به پرویز شهریاری قول داده‏ام»، «انسان، مربی و نویسنده»، «نادره جامعه فرهنگی»، «انسان‏های فراموش‏نشدنی»، «آمیزه‏ای‏ هماهنگ از عشق و خرد»، «پیشکسوت فرزانه» و «عاشق ریاضیات و فرهنگ».

و این هم دیدگاه استاد از ریاضیات:

«ریاضیات، یعنی کشف قانون‏های حاکم بر طبیعت، نظم‏بخشیدن به آن‏ها و پیداکردن راه‏ درست استفاده از آن‏ها، برای بهتر زندگی‏کردن در جامعه انسانی.»

«هیچ دانشی بی‏نیاز از ریاضیات نیست. حتی دانش‏هایی مانند تاریخ و روان‏شناسی که‏ به‏ظاهر خیلی دور از ریاضیات به‏نظر می‏آیند».

«ریاضیات خدمتگزار همه دانش‏هاست و هیچ دانشی بدون یاری این خدمتگزار نمی‏تواند امید به پیشرفت داشته باشد.»

«ریاضی‏دانی که جز رابطه‏ها و قانون‏های ریاضی، به چیز دیگری کار ندارد، به دسته و محور مکانیکی ماشینی می‏ماند که تنها می‏تواند وسیله معینی با اندازه و وزن معینی را از جایی‏ به جایی منتقل کند و البته این شایسته انسان نیست.»

«اگر به کسی برخوردید که به‏دلیل ریاضی‏دان بودن، خود را برتر از دیگران می‏دانست و نمی‏توانست با مردم بیامیزد و از آنان درس بگیرد، مطمئن باشید که او حتی ریاضی‏دان هم‏ نیست».فرزندش شهریار شهریاری، استاد ریاضی، می‏گوید:«من و بسیاری از ایرانیان همواره از تالیفات و ترجمه‏های پدرم استفاده می‏کردیم و بعدها در آمریکا متوجه شدم که در سال‏های دانشگاهی هم از کتاب‏های او بی‏نیاز نیستم و وقتی در همین‏ سال‏های اخیر، دوره کتاب‏های «ریاضیات محاسبه‏ای» او را دیدم، باز هم تعجب کردم که پدرم‏ در سال‏های اخیر با وجود اینکه از ناراحتی‏های چشمی به‏طور جدی رنج می‏برد، با همان انرژی‏ دوره جوانی خود، کار می‏کند و با کتاب‏های خود، سطح دانش ریاضی را در کشورمان، ایران، بالا می‏برد.»پرویز شهریاری اندیشمندی است که لحظه‏لحظه زندگی پرتلاش و پرثمرش، سرشار از عشق به مردم، به آزادی، به میهن و آرمان‏های بشردوستانه بود.مردم بیدار و آگاه ما، داشتن چنین مربیان فرهیخته‏ای را غنیمت می‏شمارند و بزرگداشت‏ آنان را، احترام به فرهنگ، اندیشه و آزادی می‏دانند.

نویسنده : بهاره آرین‌پاد