دوشنبه, ۲۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 10 February, 2025
پادشاه فتح
![پادشاه فتح](/web/imgs/16/156/mtj1s1.jpeg)
پرویز شهریاری دهقانزادهای است که در سال ۱۳۰۵ در محلهای از شهر کرمان به نام محله «دولتخانه»به دنیا آمد. پدرش، شهریار، کشاورز و مادرش، گلستان، خانهدار و خانوادهاش زردشتی بودند. خانواده بهدلیل نداشتن امکانات، همواره گرفتار فقر و نگران گرسنهماندن بود. پرویز بهظاهر هفتمین فرزند خانواده بود، ولی از بین آنها تنها خواهرش، اختر زنده مانده و بقیه بهدلیل بیدوایی و بیغذایی جان باخته بودند. البته پرویز دو برادر کوچکتر از خودش با نامهای «هرمز» و «سهراب» نیز دارد.
پدرش دهقان بود و روی زمینهای اربابی کار میکرد ولی بهخاطر نیمهاعتراضی که به مالک روستا کرده بود، مورد خشم ارباب قرار گرفت و کارش را در روستا از دست داد در سال ۱۳۱۷ هنگامی که پرویز کلاس ششم دبستان را میگذراند، پدرش را که تنها، ۴۶ سال داشت، از دست داد.
پس از فوت پدر، تمام اعضای خانواده برای کسب مخارج زندگی کار میکردند. پرویز از سن ۱۵ سالگی شروع به معلمی کرد و در ساعتهای تفریح به بچهها حساب و هندسه یاد میداد.
پرویز دوران دبیرستان را میگذراند. معلم ریاضیاش او را به شوق آورده بود. خودش خیلی سواد نداشت، اما آنچه میدانست را به شاگردان میآموخت. آنهنگام بود که پرویز قضیهای را از علم ریاضی کشف کرد. وقتی آن قضیه را به معلمش نشان داد، معلم به او گفت: «این را ۲۳۰۰ سال پیش، اقلیدس کشف کرده است، اما آفرین به تو که راه اثبات آن را فهمیدهای.»
پس از واردشدن به دانشگاه و اتمام پارهای از تحصیلاتش، علاوه بر ریاضیات، فلسفه را هم دنبال کرد و سرانجام در سال ۱۳۲۷ نخستین کتاب خود را به نام «مزدک و مزدکیان» چاپ کرد. او علاوه بر تحصیل به فعالیتهای سیاسی، نیز میپرداخت و در مجموع به مدت ۶ سال به زندان افتاد.
در سال ۱۳۳۴ با دخترعمه خود «زمرد بهیزاده» ازدواج کرد. ثمره این ازدواج پنج فرزند بود به نامهای: شهریار که دکترای ریاضیات دارد. مرجان که با کمال تاسف در هشت سالگی در یک حادثه رانندگی فوت کرد، مژده که وکیل دادگستری است، شروین که فوقلیسانس کامپیوتر دارد و توکا که پزشک است. استاد پرویز شهریاری یکی از چهرههای پرتوان و درخشان بود که جاذبهاش، تمام اندیشمندان، دانشوران، هنرپروران و دوستداران شان انسانی را به خود جلب کرده بود. او ریاضیدان، معلم، نویسنده، مترجم، روزنامهنگار و از همه مهمتر انسان شریف و تحول طلبی بود که در زندگی پرثمر خود، راه دراز و پرفرازونشیبی را پیمود. اگر از او میپرسیدید که چه کارهای و چهکردهای؟ پاسخ میداد: «معلم و معلمی کردهام.» اگر کنجکاوی بیشتری نشان میدادید، میگفت: «ریاضیات و عدالتخواهی را دوست دارم و به هر دوی آنها عشق میورزم».
استواری و شیوایی در بیان، درایت در استدلال و استقامت در نبرد در کمتر کسی چون این استاد فرزانه مشهود بود. جوششی در ایشان بود که ویژه شاعران، پیشگامان فرهیختگان و تمامی کسانی است که زندگی روزمره و در چهارچوب سنتها و رسوم و قوانین و موازین را نمیپذیرند و گمشدهای به نام حقیقت دارند که همواره در پی آناند.
من دیدهام بسیار مردانی که خود میزان شان آدمی بودند
و از کبریای روح بر میزان شان آدمی بسیار افزودند
پرویز شهریاری علاوه بر تالیف و ترجمه کهکشانی از کتابهای باارزش در زمینه ریاضیات، علوم، فلسفه و هنر، نبوغ بینظیری در روزنامهنگاری داشت.
سردبیری «سخن علمی» ماهنامه پرآوازه «چیستا» برای مدت بیش از دو دهه، مجله پربار «دانش و مردم» و مجله «آشتی با ریاضیات» تنها گوشهای از حجم نجومی فعالیتهای اوست.
او در بسیاری از مجلهها از جمله برهان، آموزش ریاضی و یکان دارای مقالههای باارزشی است: زندگی یان هوس، مزدک و رمان باد و باران، نشانگر طیف گسترده نبوغ این نویسنده است.
در هزاران تن یکی تن صوفیاند
مابقی در سایه وی میزیند
اکنون عنوان برخی از مقالهها و سخنرانیها و اشعار درباره پرویز شهریاری: «بر ساحل خجسته»، «در پشت میلههای قفس»، «آتش و خاکستر»، «تصویر چهرههای ققنوس»، «انسان، زندگی، حقیقتجویی»، «شخصیت خودساخته»، «من در سکوت به پرویز شهریاری قول دادهام»، «انسان، مربی و نویسنده»، «نادره جامعه فرهنگی»، «انسانهای فراموشنشدنی»، «آمیزهای هماهنگ از عشق و خرد»، «پیشکسوت فرزانه» و «عاشق ریاضیات و فرهنگ».
و این هم دیدگاه استاد از ریاضیات:
«ریاضیات، یعنی کشف قانونهای حاکم بر طبیعت، نظمبخشیدن به آنها و پیداکردن راه درست استفاده از آنها، برای بهتر زندگیکردن در جامعه انسانی.»
«هیچ دانشی بینیاز از ریاضیات نیست. حتی دانشهایی مانند تاریخ و روانشناسی که بهظاهر خیلی دور از ریاضیات بهنظر میآیند».
«ریاضیات خدمتگزار همه دانشهاست و هیچ دانشی بدون یاری این خدمتگزار نمیتواند امید به پیشرفت داشته باشد.»
«ریاضیدانی که جز رابطهها و قانونهای ریاضی، به چیز دیگری کار ندارد، به دسته و محور مکانیکی ماشینی میماند که تنها میتواند وسیله معینی با اندازه و وزن معینی را از جایی به جایی منتقل کند و البته این شایسته انسان نیست.»
«اگر به کسی برخوردید که بهدلیل ریاضیدان بودن، خود را برتر از دیگران میدانست و نمیتوانست با مردم بیامیزد و از آنان درس بگیرد، مطمئن باشید که او حتی ریاضیدان هم نیست».فرزندش شهریار شهریاری، استاد ریاضی، میگوید:«من و بسیاری از ایرانیان همواره از تالیفات و ترجمههای پدرم استفاده میکردیم و بعدها در آمریکا متوجه شدم که در سالهای دانشگاهی هم از کتابهای او بینیاز نیستم و وقتی در همین سالهای اخیر، دوره کتابهای «ریاضیات محاسبهای» او را دیدم، باز هم تعجب کردم که پدرم در سالهای اخیر با وجود اینکه از ناراحتیهای چشمی بهطور جدی رنج میبرد، با همان انرژی دوره جوانی خود، کار میکند و با کتابهای خود، سطح دانش ریاضی را در کشورمان، ایران، بالا میبرد.»پرویز شهریاری اندیشمندی است که لحظهلحظه زندگی پرتلاش و پرثمرش، سرشار از عشق به مردم، به آزادی، به میهن و آرمانهای بشردوستانه بود.مردم بیدار و آگاه ما، داشتن چنین مربیان فرهیختهای را غنیمت میشمارند و بزرگداشت آنان را، احترام به فرهنگ، اندیشه و آزادی میدانند.
نویسنده : بهاره آرینپاد
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست