شنبه, ۲۲ دی, ۱۴۰۳ / 11 January, 2025
لذت خواب راحت برای سالمندان
خواب خوش و راحت نه تنها مایه نشاط و شادابی روح انسان است، بلکه یکی از عوامل اصلی تندرستی و سلامت جسمی به شمار میرود.
اگر یک شب خواب کافی نداشته باشید، یا در محیطی نامناسب و غیرمعمول بخوابید، در طول روز احساس بدی خواهید داشت که به صورت مستقیم یا غیرمستقیم بر زندگی و ارتباطات اجتماعیتان تأثیر میگذارد.
سالمندان بیش از جوانان و حتی میانسالان به خواب مناسب و کافی مطابق با شرایط جسمی و روحی دوران کهولت نیاز دارند، چون ضعف و ناتوانی دوران کهولت، توان پایداری در برابر ناملایمات از جمله بیخوابی را از افراد کهنسال سلب میکند.
پژوهشگران سالمندی (ژرونتولوژیستها) بر این عقیدهاند که خواب کافی و راحت برای سالمندان بیش از همه لازم است.
با این همه آنان، افراد پیر و جوان را از رفتن به بستر پیش از احساس خوابآلودگی بر حذر داشتهاند و میگویند: هرگاه پیش از احساس خوابآلودگی، یا نیاز به استراحت و خواب به بستر بروید، پس از مدتی از بیخوابی کسل میشوید و ناگزیر از بستر برمیخیزید و تکرار خوابیدن و برخاستن، باعث کسالت میشود، چنین حالتی در عین حال توان پرداختن به کارهای دیگر را نیز از شما میگیرد و هنگام روز کسل و بیحوصله میشوید و توان انجام هیچ کاری را ندارید.
روانپزشکان، یکی از راههای مقابله با بیخوابیهای شب را صرفنظر کردن از خواب بعدازظهر میدانند و بهویژه سالمندان را از خوابیدن و عادت کردن به خواب بعدازظهر منع میکنند و میگویند: چنانچه نمیتوانید از خواب بعدازظهر چشمپوشی کنید، فاصله خواب بعدازظهر تا شب را تا آنجا که ممکن است طولانیتر کنید.
تنظیم برنامه خواب و خوابیدن سر ساعت معین، یکی دیگر از توصیههایی است که برای پرهیز از بیخوابیهای شب و داشتن خواب راحت و کافی توصیه شده است. پژوهشگران میگویند: از بستر فقط برای خوابیدن استفاده کنید و حتی اگر ضعف و سستی بر شما چیره شده است، از تماشای تلویزیون یا مطالعه کتاب و روزنامه در بستر خودداری کنید، چون این روش به تدریج برای شما به صورت یک عادت درمیآید و تأثیر نامطلوبی بر خواب راحت هنگام شب میگذارد.
استحمام پیش از رفتن به بستر نیز تأثیر مطلوبی بر خواب خوش شب دارد.
سالمندان بهتر است طوری وقت خود را تنظیم کنند که فاصله زیادی میان دوش گرفتن و به بستر رفتن به وجود نیاید.
هنگام شب و نزدیک شدن وقت خواب از خوردن و آشامیدن هرچه ممکن است باعث بیخوابی شود، بهویژه ترکیبات کافئیندار مانند قهوه و چای پرهیز کنید. سالمندان بهتر است پس از غروب از آشامیدن ترکیبات کافئیندار بپرهیزند.
شرایط اتاق خواب از نظر دما و بستر به ویژه در مورد سالمندان نیز بر خواب راحت شب تأثیر دارد، به طوری که تغییر دمای اتاق خواب و شرایط بستر، مانع از خواب کافی و مناسب خواهد شد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست