جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

اقتصاد پارسال


اقتصاد پارسال

بر اساس برآوردهای اولیه, اقتصاد ایران در سال ۱۳۸۴ در مقایسه با سال قبل از آن با ۴ ۵ درصد افزایش, به روند رو به رشد خود ادامه داده است

بر اساس برآوردهای اولیه، اقتصاد ایران در سال ۱۳۸۴ در مقایسه با سال قبل از آن با ۴/۵ درصد افزایش، به روند رو به رشد خود ادامه داده است. محاسبات فصلی توسط بانك مركزی نشان می دهد كه محصول ناخالص داخلی كشور به قیمت پایه و به قیمت های ثابت سال۱۳۷۶ ، از ۲۳۴‚۳۹۸ میلیارد ریال در سال۱۳۸۳ ، به رقم ۷۰۵‚۴۱۹ میلیارد ریال بالغ گشته است كه گویای ۴/۵ درصد رشد می باشد. این در حالی است كه نرخ رشد محصول ناخالص داخلی در سال ۸۳ معادل ۸/۴ درصد بوده است. بدین ترتیب، در سال۸۴ ، بخش واقعی اقتصاد تقریبا ً از۶ / ۰ واحد افزایش در نرخ رشد برخوردار شده است.

●كشاورزی

برآورد ارزش افزوده فعالیت های مختلف اقتصادی نشان می دهد كه دلیل عمده افزایش نرخ رشد تولید، حاصل افزایش نرخ رشد گروه كشاورزی بوده است. بر اساس این نتایج، سهم ارزش افزوده فعالیت گروه كشاورزی در رشد محصول ناخالص داخلی سال۸۴، یك درصد بوده است كه در مقایسه با سال قبل ۷/۰ درصد افزایش نشان می دهد. با وجود این، بخشی از این افزایش توسط كاهش در سهم رشد فعالیت های دیگر به ویژه گروه صنعت، جبران شده است، به طوری كه در نهایت اختلاف نرخ رشد در دو سال ۸۳ و ۸۴ در حد۶/۰ درصد متوقف گردیده است. گروه كشاورزی پس از افت محسوس در عملكرد سال زراعی۸۳ ، در نتیجه فراهم آمدن وضعیت مناسب تر به ویژه شرایط نسبتا ً مساعد جوّی، توانست در سال ۸۴ نسبت به سال قبل از آن، از نرخ رشد ۱/۷ درصدی بهره مند گردد. برآوردهای ارزش افزوده گروه كشاورزی در سال گذشته نشان می دهد كه در هر دو بخش تولید محصولات زراعی و باغی و تولید محصولات دامی، رشد قابل توجهی نسبت به دوره مشابه سال قبل از آن حاصل شده است. بر اساس آمارهای مقدماتی وزارت جهاد كشاورزی، تولید محصولات عمده این گروه كه شامل گندم، جو، برنج، محصولات باغی و محصولات اصلی دامی می باشد، به ترتیب ۱/۷، ۴/۳، ۰/۰، ۵/۱۱و ۹/۶ درصد نسبت به سال ۸۳ رشد داشته است.

●نفت

در سال۱۳۸۴ ، ارزش افزوده گروه نفت با كاهش نرخ رشد روبه رو گردید كه علاوه بر كاهش نرخ رشد استخراج نفت خام، كاهش در صادرات مستقیم نفت خام و صادرات از طریق بیع متقابل و همچنین كاهش صادرات فرآورده های نفتی را باید از علل اصلی این روند محسوب نمود. با در نظر گرفتن مجموع عوامل، در نهایت ارزش افزوده گروه نفت در سال ۸۴ به قیمت های ثابت سال۷۶ ، در حد ۱۴۳‚۴۶ میلیارد ریال متوقف شده است كه تنها ۶/۰ درصد بیش از سال ۸۳ می باشد. این رقم در مقایسه با نرخ رشد ۶/۲ درصدی ارزش افزوده این گروه در سال۸۳، حدود ۲درصد كاهش نشان می دهد كه منعكس كننده مشكلاتی است كه این بخش از نظرسرمایه گذاری با آن روبه رو است.

●صنایع و معادن

گروه صنایع و معادن در سال ۸۴ با نرخ رشدی معادل ۷/۶ درصد، از عملكرد نسبتاً موفقی برخوردار بوده است، به طوری كه ۶/۱ درصد از كل ۴/۵ درصد نرخ رشد اقتصادی كشور را در دوره مورد بررسی تحقق بخشیده است. با وجود این، سهم این گروه در مقایسه با سال ۸۳، حدود ۴/۰ درصد كاهش نشان می دهد، زیرا نرخ رشد گروه صنایع و معادن در سال ۸۳ معادل ۴/۸ درصد بوده است. در بین زیربخش های این گروه، بخش صنعت در سال گذشته با نرخ رشد كاهشی برخوردار شده است، به نحوی كه نرخ رشد این بخش از ۱۲ درصد در سال ۸۳ به ۱/۷ درصد تنزل یافته است. تولید محصولات عمده این بخش كه عبارت از فولاد خام، محصولات فولادی، اتومبیل سواری و سیمان است، در سال ۸۴ در مقایسه با سال ۸۳ به ترتیب ۵/۶، ۹/۱۰، ۳/۶ و ۴/۱ درصد رشد داشته است. بخش ساختمان نیز كه از نیمه دوم سال ۸۲ وارد شرایط ركودی شده و این ركود در سال ۸۳ شدت یافته بود، در سه ماهه اول سال ۸۴ با رشد ۴/۱۱ درصدی، نشانه هایی از شرایط رونق را به نمایش گذاشت. در نهایت، در سال ۸۴ نرخ رشد این بخش به ۴/۴ درصد رسید كه در مقایسه با نرخ رشد ۱/۴- درصدی سال ۸۳ ، گویای شرایط نسبتاً بهتری است.

●خدمات

گروه خدمات كه بیشترین سهم از محصول ناخالص داخلی را به خود اختصاص داده است، در سال ۸۴ همچون سال ۸۳ رشد ملایمی را تجربه نمود، به نحوی كه نرخ رشد این گروه در سال گذشته به ۶/۵ درصد رسید. نرخ رشد ارزش افزوده گروه خدمات در سال ۸۳ برابر ۶/۴ درصد بوده است. به گزارش بانك مركزی، نرخ رشد شاخص های ضمنی گروه های كشاورزی، نفت، صنایع و معادن و خدمات در سال ۸۴ به ترتیب معادل ۷/۵، ۲/۳۵، ۳/۸ و ۷/۱۳ درصد و نرخ رشد شاخص ضمنی محصول ناخالص داخلی و محصول ناخالص داخلی بدون نفت به ترتیب برابر ۹/۱۵ و ۹/۱۰ درصد بوده است. بدین ترتیب، به جز نفت در همه گروه های اقتصادی، نرخ رشد شاخص ضمنی به میزان قابل توجهی كاهش یافته است كه حاصل آن، كاهش نرخ رشد شاخص ضمنی محصول ناخالص داخلی بدون نفت به میزان ۱/۶ درصد نسبت به سال قبل می باشد. با افزایش قابل توجه قیمت جهانی نفت و رشد شاخص ضمنی تولید و ارزش افزوده گروه نفت در اقتصاد ایران، رشد شاخص ضمنی محصول ناخالص داخلی (با احتساب نفت) به ۹/۱۵ درصد رسیده است.