جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
مجله ویستا

علائم نزدیکی قیامت


علائم نزدیکی قیامت

در قرآن مجید آیات فراوانی یافت می شود که نشانه های نزدیک شدن قیام قیامت را بازگو می کند, و به عنوان “اشراط السّاعه” معروف شده است چنانکه خداوند در قرآن مجید می فرماید فَهَل­ یَن­ظُرُونَ الاَّ السّاعَهَ ا‡ن­ تَأتِیَهُم­ بَغ­تَهً فَقَد­ جاءَ ا‡ش­راطُها محمد ۱۸ آیا کافران جز این انتظار می برند که رستاخیز به ناگاه بر آنان فرا رسد و علامات آن اینک پدید آمده است

منزل اول، از ظهور نشانه‌های رستاخیز آغاز می‌گردد، این حقیقت قابل توجه است که در قرآن مجید آیات فراوانی یافت می‌شود که نشانه‌های نزدیک شدن قیام قیامت را بازگو می‌کند. مواردی که ذیلاً مطرح می‌شود حوادث مهم و تکان‌دهنده‌ای است که قبل از قیامت رخ می‌دهد و هر کدام هشداری است برای پایان جهان، یا سرآغازی برای قیام رستاخیز.

۱) اشراط السّاعه

در قرآن مجید آیات فراوانی یافت می‌شود که نشانه‌های نزدیک شدن قیام قیامت را بازگو می‌کند، و به عنوان “اشراط السّاعه” معروف شده است. چنانکه خداوند در قرآن مجید می‌فرماید: فَهَل­ یَن­ظُرُونَ الاَّ السّاعَهَ ا‡ن­ تَأتِیَهُم­ بَغ­تَهً فَقَد­ جاءَ ا‡ش­راطُها...؛ (محمد/۱۸( ) آیا [کافران] جز این انتظار می‌برند که رستاخیز به ناگاه بر آنان فرا رسد؟ و علامات آن اینک پدید آمده است.)

“ نظر” که مصدر “ینظرون” است به معنای انتظار است. و کلمه “ ا‡شراط” جمع “شرط” به معنای علامت است. و اصل در معنای شرط همان توقف است، چیزی که هست از آنجایی که وجود شرط علامت وجود مشروط است، کلمهِ مزبور را در معنای علامت نیز استعمال می‌کنند، پس “اشراط قیامت” به معنای علامت های آن است.

و چون سیاق آیه سیاق تحکّم است، باید گفت کأنّه مردم در موقفی ایستاده‌اند که یا از حق پیروی می‌کنند و عاقبت به خیر می‌گروند، و یا منتظر قیامت هستند و به هیچ وظیفه‌ای عمل نمی‌کنند تا اینکه مشرف بر آن می‌شوند آنگاه یقین به وقوعش پیدا نموده و متذکر می‌شوند و ایمان آورده پیرو حق می‌گردند. اما امروز گوششان بدهکار پیروی حق نیست و با هیچ محبت و موعظه و یا عبرتی خاضع نمی‌شوند. اما تذکری که بعد از وقوع قیامت برایشان دست می‌دهد، هیچ سودی به حالشان ندارد؛ چون قیامت بدون اطلاع قبلی می‌آید. وقتی علامتهای آن پیدا می شود دیگر مهلتشان نمی‌دهد که به دنبال آن تذکر و خضوع و ایمان، دست به عملی صالح زنند تا تذکرشان مایه سعادتشان شود. و وقتی قیامت برپا شود دیگر وقت عمل باقی نمانده، چون آن روز، روز جزا است، نه روز عمل؛ همچنانکه قرآن فرموده:

یَو­مَئِذٍ یَتَذَکَّرُ ال­ان­سانُ و ا‡نّی لَهُ الذِّک­ری* یَقُولُ یا لَیتَنی قَدَّم­تُ لَحیاتی (فجر/ ۲۴-۲۳)

(آن روز است که انسان پند گیرد؛ و کجا او را جای پند گرفتن باشد...؟.)

علاوه بر این، اشراط و علامتهای قیامت آمده و محقق شده. و شاید مراد از علامتهای آن، خلقت انسان و دو نوع بودن آن- نوعی صلحا و نوعی مفسدین، نوعی متقیان و نوعی فجار - باشد که خود همین، قیامتی می خواهد تا بین این دو نوع جدایی بیندازد. یکی هم مرگ است که آن نیز از اشراط وقوع قیامت است.(۱)

غالب مفسرّین معتقدند که منظور از “اشراط السّاعه” در اینجا؛ همان بعثت و ظهور نبی اکرم اسلام و نزول قرآن است، شاهد بر این مدعا، احادیثی از پیامبر (ص) است؛ مانند حدیث معروفی که شیعه و سنی از آن حضرت نقل کرده‌اند که فرمود:

بُعِث­تُ ا‡نا وَ السّاعَهُ کهاتَی­نِ، وَ ضَمَّ السَّبابَهَ وَ الوُسطی

یعنی :” بعثت من و قیام قیامت؛ مانند این دو است و اشاره به دو انگشت مبارکش کرده و انگشت سبّابه را با انگشت وسط در کنار یکدیگر قرار داد.” (۲)

طبق این حدیث، بعثت نبی اکرم (ص) یکی از نشانه‌های نزدیک شدن قیامت است. و در روایات اسلامی، اموری به عنوان نشان نزدیک شدن قیامت و “ اشراط السّاعه” بیان شده است از قبیل: حدیثی که از رسول خدا (ص) نقل شده که فرموده: مِن­ اَش­راطِ السّاعَهِ ا‡ن­ یُر­فَعَ ال­عِل­مُ وَ یَظ­هَرَ ال­جَه­لُ وَ یُش­رَبُ ال­خَم­رُ وَ یَفشوا الزِّنا(۳)

یعنی: “ از نشانه‌های قیامت، برچیده شدن علم، آشکار شدن جهل، و شرب خمر و کثرت زنا است”.

و در بعضی از روایات، قیام و ظهور حضرت مهدی (عج) برای مبارزه با ظلم و فساد جزء “ اشراط السّاعه” دانسته شده است.(۴)

۲) شق القمر

خدای تعالی در سورهِ قمر، آیه اول می‌فرماید: اِق­تَرَبَتِ السّاعَهُ وَ اَن­شَقَّ ال­قَمَرُ ( نزدیک شد قیامت و از هم شکافت ماه .) این در حقیقت پاسخ به سؤالی است که مکرراً از پیغمبر اکرم (ص) می‌کردند که “ قیامت کی خواهد آمد”؟ در اینجا می‌فرماید: “ قیامت نزدیک است، و یکی از نشانه‌های آن شق القمر است” حادثه‌ای که هم دلیل بر قدرت خداوند بزرگ بر همه چیز ( و ضمناً قدرت بر احیاء موتی) بود، و هم از صدق دعوی پیغمبر اکرم (ص) آخرین سفیر الهی حکایت می‌کرد، و هم از نزدیکی رستاخیر زیرا همان گونه که ( در شرح آیه ۱۸، سورهِ محمد) ذکر کردیم، خود آن حضرت می‌فرمود: “بعثت من از نشانه‌های نزدیک شدن قیامت است”.

ولی بعضی دیگر از مفسران گذشته و امروز، آیه را اشاره به حوادثی می‌دانند که در پایان این جهان و در آستانه قیامت واقع می‌شود و از جمله: خورشید تاریک، و ماه از هم شکافته خواهد شد، و اگر تعبیر آیه به “ انشق” به صورت فعل ماضی آمده است به خاطر آن است که در لغت عرب بسیاری از مسائلی که در آینده قطعی است به صورت فعل ماضی آورده می‌شود. ولی کمتر کسی از مفسران این تفسیر را پذیرفته است که آیه ناظر به حوادث پایان دنیا باشد زیرا به هر حال ظاهر آیه ماضی و مربوط به گذشته است، و دلیلی ندارد که آن را بدون قرینه روشن بصورت مستقبل معنی کنیم، و هم روایات فراوانی که به گفته “ فی ظلال القرآن” در سر حد تواتر است گواهی می‌دهد که معجزه “شق القمر” در عصر پیامبر (ص) به وقوع پیوست.(۵)

و به نقل مرحوم علامه طباطبایی در “ المیزان” “ اهل حدیث و علمای تفسیر متفقاً این معنی را پذیرفته‌اند که شق القمر در عصر پیامبر (ص) رخ داد” جز چند نفر از مفسران پیشین (و غیرمعروف)، مانند، “ عطاء، حسن و بلخی”.(۶)

ابوالفتوح رازی نیز می‌گوید:” قول کسانی که می‌گویند آیه فوق اشاره به حوادث آینده است، خلاف اجماع و اتفاق علماء است”.(۷)

۳) دخان مبین

خداوند در سور دخان، آیه ۱۰ می فرماید: فَار­تَقِب­ یَو­مَ تَأ­تِی السَّمآءُ بِدُخَانٍ مُبینٍ یَغ­شَی النَّاسَ... ( پس در انتظار روزی باش که آسمان دودی نمایان برمی‌آورد که مردم را فرا می گیرد.) کلمه “ فَار­تَقِب­” امر از باب “ ارتقاب” است، و ارتقاب به معنای انتظار است. می فرماید: منتظر روزی باش که آسمان دودی آشکار بیاورد. و این تهدیدی است به عذابی که از هر سو مردم را فرا می‌گیرد. مفسرین در اینکه منظور از این عذاب چیست اختلاف کرده‌اند:

بعضی گفته اند: مراد همان قحطی است که اهل مکه بدان مبتلا شدند، چون بعد از آنکه بر کفر خود و بر آزار رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) و مؤمنین اصرار ورزیدند، رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) نفرینشان کرد و عرضه داشت: بار الها آنها را به قحطیی نظیر قحطی زمان یوسف گرفتار فرما. بدنبال این نفرین دیگر زمین گیاه نرویانید، و قریش به قحطی شدیدی دچار شدند، بطوریکه افراد از شدت گرسنگی گویی دودی جلو چشمشان را گرفته و آسمان را پر از دود می‌دیدند. و برای سد جوع مردار و استخوان می‌خوردند؛ تا آنکه نزد رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) رفته، عرضه داشتند: ای محمّد! تو آمده‌ای تا بشر را به صلهِ رحم دعوت کنی، اینک قوم تو و ارحامت دارند می‌میرند، و آنگاه وعده دادند که اگر این گرانی و قحطی برطرف شود به وی ایمان خواهند آورد. پس رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) دعا کرد و از خدا خواست تا نعمت را بر آنان فراخ و فراوان کند، و خدا هم دعایش را مستجاب نمود. اما مردم دوباره به کفر قبلیشان برگشته، عهد خود بشکستند.(۸)

یکی از اصحاب سوال می کند، دخان چیست؟ پیغمبر (ص) آیه فوق را تلاوت فرمود: “ فارتقب یوم تأتی السماء بدخان مبین” و سپس افزود یَم­لُأ ما بَی­نَ المَش­رِقِ وَ ال­مَغ­رِبِ یَم­کُثُ اَر­بَعَی­نََ یَو­ماً وَ لَی­لَهً اَمَّا ال­مُؤ­مِنُ فَیُصیبُ مِن­ه کَهی­ئَهِ الزَّک­مِهِ وَ اَمَّا ال­کافِرُ بِمَن­زَلَهِ السَّک­رانِ یَخ­رُجُ مِن­ مِن­خَرَی­هِ وَ اُذُنَی­هِ وَ دُبِرِهِ “دودی است که بین مشرق و مغرب را پر می‌کند، و چهل شبانه روز باقی می‌ماند، اما مؤمن حالتی شبیه به زکام به او دست می‌دهد، و کافر همچون مستان خواهد بود، و دود از بینی و گوشها و پشت او بیرون می‌آید”.(۹)

همین معنی با تفاوتی در منابع شیعه نیز آمده است، آنجا که امیر مؤمنان علی (ع) از رسول خدا (ص) نقل می‌کند که ده چیز قبل از قیامت بطور قطع واقع می‌شود، از جمل آنها قیام حضرت مهدی (ع) و نزول حضرت عیسی (ع) و ظهور “دخان” را می‌شمرد.(۱۰)

پی نوشت ها:

(۱ )ترجمه تفسیر المیزان، ج ۱۸، ص .۳۵۷

(۲ )“تفسیر مجمع البیان” “تفسیر قرطبی” ذیل آیه مورد بحث و بحار الانوار، ج ۶، ص .۳۱۵

(۳ )تفسیر نور الثقلین، ج ۵، ص ۳۷، ح .۴۱

(۴ ) طاهری، دکتر حبیب الله، سیری در جهان پس از مرگ ، دفتر انتشارات اسلامی وابسته به جامع مدرسین حوز علمی قم، ص .۳۴۲

(۵ )سید قطب ، فی ظلال القرآن، الطبعه الخامسه، ۱۳۸۶ ه ۱۹۶۷ -م، بیروت - لبنان، ج ۷، ص . ۶۴۴

(۶ )ترجمه تفسیر المیزان، ج ۱۹ ، ص . ۸۹

(۷ )ابوالفتوح رازی، جمال‌الدین، تفسیر رَو­حُ الجِنان و رُوحُ الجنان، به تصحیح علی اکبر غفاری ، کتابفروشی اسلامیه ، ج ۱۰، ص .۳۶۴

(۸ )تفسیر روح المعانی ، ج ۲۵ ، ص .۱۱۷

(۹ )ترجمه تفسیر المیزان، ج ۱۸، ص .۲۰۸-۲۰۷

(۱۰ )سیوطی، جلال‌الدین، الدر المنثور فی التفسیر بالمأثور، الناشر محمد امین دمج و شرکاه ، بیروت-لبنان، ج ۶، ص .۲۹

(۱۱ )مجلسی ، محمد باقر، بحار الانوار، مؤسسه وفاء ، بیروت- لبنان ،ج ۵۲، ص ۲۰۹، و در تفسیر القرطبی ، دار الکتب العلمیه ، بیروت ، ج۸ ص .۸۸-۸۷