یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

تا ایران برایم بنواز


تا ایران برایم بنواز

بار دیگر نام کیهان کلهر مطرح شد اما نه به خاطر لغو کنسرت هایش

بار دیگر نام کیهان کلهر مطرح شد اما نه به خاطر لغو کنسرت هایش. او در گروه «جاده ابریشم» به سرپرستی یو-یو ما، سرشناس ترین ویولنسل نواز معاصر چینی، تکنوازی کمانچه را بر عهده داشت که آخرین آلبوم این گروه «Sing Me Home» (تا خانه برایم بخوان) چندی پیش آلبوم نامزد بهترین آلبوم جهانی پنجاه و نهمین جوایز گرمی شد و یکشنبه شب در مراسم اهدای این جوایز برنده یو-یو ما و گروه «جاده ابریشم» برنده این جایزه معرفی شدند.

اما چند تن از افراد این گروه در مراسم حضور داشتند؛ از دو هفته گذشته و زمانی که دونالد ترامپ فرمان اجرایی ممنوعیت سفر هفت کشور مسلمان به خاک امریکا را امضا کرد، اعضای «جاده ابریشم» گرفتار آشفته بازاری شدند که از ورود آنها به خانه دوم شان جلوگیری می شد.

کیهان کلهر، موزیسین مطرح ایرانی که پیش از این چهار مرتبه نامزد جایزه گرمی شده بود و کنان العظمه، نوازنده سوری کلارینت که هر دو دارای اقامت دایم ایالات متحده امریکا هستند تحت تاثیر این فرمان اجرایی قرار گرفتند. اما العظمه توانست با رای دادگاهی که اجرای فرمان ترامپ را لغو کرده بود وارد این کشور شود. سندیپ دس، نوازنده هندی طبلا با اشاره به اتفاقی که برای کیهان کلهر روی داده است، گفت: «وقتی چنین اتفاقی روی می دهد ما مستقیما تحت تاثیر آن قرار می گیریم چون اغلب ما از چندین کشور دور هم جمع شده ایم.» او معتقد است از آنجایی که موزیسین ها – و همچنین مخاطبان موسیقی- یاد گرفته اند باید به فرهنگ یکدیگر احترام گذاشت بنابراین پیام قدرتمند این گروه «اتحاد» است. داس می گوید: «در شرایط جاری، فکر می کنم باید بیشتر موسیقی بنوازیم و عشق بیشتری را به اشتراک بگذاریم.» یو- یو ما ویولنسل نواز چینی- امریکایی تا به حال ١٧ جایزه گرمی به دست آورده است اما جایزه بهترین آلبوم سال گرمی، نخستین جایزه او در این بخش است. قدمت جاده ابریشم بیش از دو هزار سال است که از این جاده مسافران و بازرگانان از چین به مدیترانه سفر کردند.

گروه «جاده ابریشم» به سرپرستی یو-یو-ما اجرای موسیقی کشورهایی را که از طول این جاده می گذرند، بر عهده گرفته است و خود را گروهی معرفی کرده است که با قدرت جهانی موسیقی مرزهای جغرافیایی را درمی نوردد و پلی فرهنگی میان آنها می زند. یو- یو ما با امید به یافتن اشتراکات هنری و فراهم آوردن موجبات درک فرهنگی متقابل این گروه را گرد هم آورده است. هنرمندان گروه «جاده ابریشم» در آلبوم «تا خانه برایم بخوان» آثاری را نواختند که از لحاظ فردی برای آنها اهمیت دارد و با دیگر نوازندگان همخوانی دارد و در عین حال قالب تلفیقی خود را پیدا کرده اند. این آلبوم برای همراهی مستندی درباره پروژه یو- یو ما به نام «موسیقی غریبه ها: یو- یو ما و گروه جاده ابریشم» منتشر شده است. این مستند ششم مارچ از شبکه HBO پخش خواهد شد. جاناتان گندلزمن، ویولنیست زاده روسیه و ساکن نیویورک که در مراسم گرمی حضور داشت، گفت: «ما در گروه جاده ابریشم با یکدیگر غریبه بودیم اما کار با همدیگر در طول ١٥ یا ٢٠ سال گذشته زندگی ما را به شدت غنی کرده است.»آلبوم «تا خانه برایم بخوان» در بخشی برنده جایزه شد که آنوشکا شانکار، سی تارنواز هندی با آلبوم «سرزمین طلا» که بازتابی از بحران جهانی پناهندگان است و همچنین کانتانو ولوزو و ژیلبرتو ژیل، اسطوره های موسیقی برزیل نامزد جایزه شده بودند.

برندگان بزرگ ترین شب موسیقی سال

آدل، خواننده انگلیسی پنجاه ونهمین مراسم جوایز گرمی را با خواندن ترانه «سلام» آغاز کرد و در حالی این مراسم را ترک کرد که تمامی پنج جایزه ای که نامزد شده بود را به خانه می برد؛ جایزه بهترین آلبوم سال برای آلبوم «٢٥» و بهترین موسیقی سال برای ترانه «سلام» همچنین طی مراسم او ترانه ای را برای زنده کردن یاد جورج مایکل خواند. بیانسه که نامزد ٩ جایزه شده بود تنها توانست دو جایزه بهترین ویدیو و بهترین آلبوم معاصر شهری را به دست آورد. وقتی آدل جایزه بهترین موسیقی سال را دریافت می کرد رو به بیانسه کرد و گفت: «از دریافت این جایزه سپاسگزارم، اما بیانسه هنرمند محبوب من است.» علاوه بر آدل، پنج جایزه برای آلبوم «ستاره سیاه» که پس از مرگ دیوید بویی منتشر شد، به نام این موزیسین معرفی شد. بویی طی پنج دهه فعالیت در صنعت موسیقی در سال ١٩٩٩ جایزه یک عمر دستاورد هنری و در سال ١٩٨٥ جایزه بهترین موزیک ویدیو را به دست آورده بود.

اما این مراسم شب بزرگی برای «چنس درپر» بود که جایزه بهترین آلبوم رپ را برای آلبوم «کتاب رنگین» به دست آورد و معلم موسیقی و رپ خود، کانیه وست را کنار زد. او جایزه بهترین اجرای رپ برای ترانه «هیچ مشکلی» و جایزه «بهترین هنرمند جدید» را نیز به دست آورد. اما جوایز گرمی ٢٠١٧ به خاطر فضای اعتراضی آن در خاطره ها می ماند. دوازده دقیقه از شروع مراسم نگذشته بود که جنیفر لوپز لحن و درون مایه مراسم را مشخص کرد: «در این لحظه از تاریخ به صدای ما بیش از هر زمان دیگری احتیاج است.» سپس از مقاله ای که تونی موریسون که پس از دوباره روی کار آمدن جورج دبلیو. بوش نوشته بود، نقل قولی آورد. باستا رایمز، خواننده رپ دونالد ترامپ را «رییس جمهور عامل نارنجی» (سم قوی که ارتش امریکا در جنگ ویتنام از آن استفاده می کرد) نامید. همچنین گروه هیپ هاپ «A Tribe Called Quest» نیز که برای ادای احترام به Phife Dawg که مارس ٢٠١٦ از دنیا رفت، روی صحنه رفته بودند به فرمان اجرایی دونالد ترامپ و ممنوعیت ورود شهروندان هفت کشور مسلمان اعتراض کردند.

بهار سرلک



همچنین مشاهده کنید