سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

نگاهی به پیشینه جایزه صلح نوبل


نگاهی به پیشینه جایزه صلح نوبل

اوباما رئیس جمهور آمریکا برنده جایزه صلح نوبل شد این جایزه چنان چه از بنگاههای خبرپراکنی اعلام شد برای تلاش فوق العاده اوباما در تقویت دیپلماسی بین المللی و ترغیب به همکاری میان مردمان به وی اعطا شد

اوباما رئیس جمهور آمریکا برنده جایزه صلح نوبل شد. این جایزه چنان چه از بنگاههای خبرپراکنی اعلام شد برای تلاش فوق العاده اوباما! در تقویت دیپلماسی بین المللی و ترغیب به همکاری میان مردمان به وی اعطا شد.

نگاهی هر چند گذرا به تاریخ اعطای این جایزه و اهداف بنیانگذاران آن به سؤالات بسیاری که در اذهان ایجاد شده پاسخ می گوید.

«جایزه صلح» یکی از پنج جایزه نوبل است که هر ساله اعطا می شود. این جایزه بنا به وصیت «آلفرد نوبل» باید به کسی اعطا شود که «بیشترین نقش را در راه برادری ملل و صلح ایفا کرده باشد.» آیا تاکنون چنین بوده است؟

پاسخ به این سؤال نیازمند دقت در فهرست برندگان جایزه صلح نوبل از آغاز یعنی سال ۱۹۰۱ تاکنون است.

اوباما نوزدهمین فرد آمریکایی است که به دریافت جایزه صلح نوبل مفتخر شده است. «تئودور روزولت» رئیس جمهور آمریکا در سال ۱۹۰۶ به دلیل برقراری صلح بین ژاپن و روسیه، وودر ویلسون رئیس جمهور آمریکا در سال ۱۹۱۹، هنری کیسینجر وزیرخارجه سابق آمریکا در سال ۱۹۷۳، جیمی کارتر رئیس جمهور سابق آمریکا در سال ۲۰۰۲، و «ال گور» از چهره های شاخص دموکرات در سال ۲۰۰۷ از جمله آمریکایی های سرشناسی هستند که تاکنون به دریافت این جایزه مفتخر شده اند!

شاید بپرسید این حضرات در طول سال هایی که به بالاترین سمت های اجرایی یک کشور قدرتمند تکیه زده بودند چه خدمتی به صلح و برادری بشر کرده اند که لایق دریافت این جایزه شده اند. آیا جز این است که این به اصطلاح صلح طلبان با پر کردن زرادخانه های هسته ای و غیرهسته ای از سلاح های مخرب و کشتارجمعی، زمینه رقابت های تسلیحاتی را فراهم کرده و هزاران انسان بیگناه را به کام مرگ فرستاده اند؟!

اگر به فهرست دریافت کنندگان جایزه صلح نوبل مراجعه کنید به موارد تأسف بار دیگری نیز برخورد خواهید کرد، سال ۱۹۹۴ یاسر عرفات، اسحاق رابین و شیمون پرز به صورت مشترک جایزه صلح نوبل را دریافت کردند.

اسحاق رابین پنجمین نخست وزیر اسرائیل بود که دو بار به مقام نخست وزیری اسرائیل (از ۱۹۷۴ تا ۱۹۷۷ و از ۱۹۹۲ تا زمان ترور شدنش در سال ۱۹۹۵) انتخاب شده بود. رابین در فاصله سال های ۱۹۷۰ تا ۱۹۸۴ به عنوان وزیر جنگ اسرائیل در دولت های ائتلافی اسحاق شامیر و شیمون پرز برگزیده شد.

بخش اعظم زندگی شیمون پرز رئیس جمهور اسرائیل نیز در جریان انتخابات های اسرائیل گذشته است و یاسر عرفات نیز به عنوان رهبر تشکیلات خودگردان فلسطین به علت خیانت به آرمان فلسطین، این جایزه به اصطلاح «صلح» را دریافت کرده است. البته انور سادات رئیس جمهور مصر در سال ۱۹۷۸ و به صورت مشترک با مناخیم بگین نخست وزیر اسرائیل به علت طرح صلح اعراب و اسرائیل و در واقع به خاطر خیانت به ملت مظلوم فلسطین این جایزه را دریافت کرده بود.

گویا جنایت در حق انسان ها و خیانت به وطن دو مؤلفه اساسی است که اشخاص را مستحق دریافت جایزه صلح نوبل می کند.

از این روست که باید به اعطای جایزه صلح نوبل به باراک اوباما رئیس جمهور فعلی آمریکا به دیده تردید نگریست. چرا که وی نه تنها در طول مسئولیت خویش جنایت های بزرگی چون قتل عام ملت مظلوم فلسطین در غزه را محکوم نکرد بلکه با حمایت از رژیم غاصب صهیونیستی اوج وفاداری خود به آرمان بنی صهیون را اثبات کرد. پر بودن زرادخانه های هسته ای آمریکا از سلاح اتمی و در عین حال محکوم کردن دیگران به علت حرکت در مسیر استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای نیز طنز تلخ دیگر تاریخ است که جانیان ندای صلح سر می دهند.

از جنگ می خوانند یا از صلح می گویند، این دیوانگان آهنگ ناموزون می خوانند...

روح الله امین آبادی