جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا

تولید


تولید

تعداد ۸۰ واحد در ۲۳ نیروگاه بخاری با قدرت نامی ۱۵۲۲۹ مگاوات در كشور بهره برداری می گردد كه نسبت به رقم مشابه سال قبل آن به میزان ۳۲۵ مگاوات معادل ۲ ۲درصد افزایش داشته كه ناشی از بهره برداری واحد اول نیروگاه سهند می باشد

● قدرت نامی نصب شده

در سال ۱۳۸۳ با بهره برداری از ۲۰ واحد جدید نیروگاهی به قدرت ۲۹۷۱ مگاوات ، جمع تعداد واحد های نیروگاهی موجود در كشور به ۳۸۳ واحد با قدرت نامی ۳۷۳۰۰ مگاوات رسید كه نسبت به رقم مشابه سال قبل از آن رشدی معادل ۷/۸ درصد را نشان می دهد . از این مقدار ۳/۹۷ درصد آن سهم وزارت نیرو و ۷/۲ درصد باقی مانده سهم صنایع بزرگ است.

● تركیب نیروگاهی

ترکیب انواع نیروگاه های موجود در تامین انرژی برق کشور عبارتند از :

▪ نیروگاه های بخاری

تعداد ۸۰ واحد در ۲۳ نیروگاه بخاری با قدرت نامی ۱۵۲۲۹ مگاوات در كشور بهره برداری می گردد كه نسبت به رقم مشابه سال قبل آن به میزان ۳۲۵ مگاوات معادل ۲/۲درصد افزایش داشته كه ناشی از بهره برداری واحد اول نیروگاه سهند می باشد.در میان انواع نیروگاه های موجود بیشترین سهم از مجموع قدرت نصب شده به میزان ۸/۴۰ درصد به این نیروگاه ها تعلق دارد. همچنین میانگین قدرت عملی نیروگاه های بخاری به ۱۴۸۶۲ مگاوات و تولید ناویژه آنها به ۹۰۷۱۶ میلیون كیلووات ساعت رسید كه نسبت به رقم مشابه سال قبل آن به ترتیب از رشدی معادل ۲/۲ و ۵/۳ درصــد برخـوردار است و ضریب بهره برداری از این نوع نیروگاه ها ۵/۶۹ درصد و راندمان حرارتی آنها بالغ بر ۸/۳۶ درصدگردیده است . انواع سوخت مصرفی این نیروگاه ها عبارتند از : گاز طبیعی به میزان ۱۸۱۲۷میلیون متر مكعب ، گازوئیل به میزان ۴۷ میلیون لیتر و نفت كوره به میزان ۵۷۳۶ میلیون لیتر است و همانطور که ملاحظه می شود مصرف هر یک از این سوخت ها نسبت به سال قبل دارای رشدی به ترتیب معادل ۳/۱ درصد برای گاز ، ۶/۶ درصد برای گازوئیل و ۲/۱۶ درصد برای نفت کوره بوده است .

▪ نیروگاه های گازی

تعداد ۱۷۵واحد در ۲۸ نیروگاه گازی مستقل و۷ نیروگاه گازی مشترك ، با نیروگاه های بخاری به قدرت نامی ۹۷۰۹ مگاوات تا پایان سال ۱۳۸۳ به بهره برداری رسید كه نسبت به رقم مشابه سال قبل آن به میزان ۲۰۴۷ مگاوات، معادل ۷/۲۶ درصد رشد نشان می دهد و این رشد مربوط به ۱۳ واحد جدیدی است که در نیروگاه های دماوند، هرمزگان و فولاد مباركه نصب شده اند. در سال های اخیر، به لحاظ ساخت برخی از تجهیزات نیروگاهی در داخل كشور شامل توربین و متعلقات، ژنراتور و تجهیزات تكمیلی مكانیكی و الكتریکی، به این نوع نیروگاه ها توجه بیشتری شده است. سهم این نوع نیروگاه ها از مجموع قدرت نصب شده در كشور بالغ بر ۳/۲۶درصد است.حداقل قدرت عملی آنها در تابستان به ۶۷۶۹ مگاوات و حداكثر قدرت عملی آنها در زمستان به ۷۶۸۲ مگاوات بالغ گردید. همچنین تولید نا ویژه این نیروگاه ها به ۲۴۹۷۹ میلیون كیلووات ساعت رسید كه نسبت به رقم مشابه سال قبل از رشدی معادل ۲/۴۱ درصد برخوردار بوده است.ضریب بهره برداری این نوع نیروگاه ها ۳/۳۷درصد و راندمان آنها بالغ بر ۶/۲۷درصد می باشد . سوخت مصرفی این نوع نیروگاه ها، گاز طبیعی به میزان ۷۳۷۲ میلیون مترمکعب و گازوئیل به میزان ۱۴۵۶ میلیون لیتر بوده است که به ترتیب افزایشی معادل ۳/۳۳ و۶/۵۳ درصد را نشان می دهد.

▪ نیروگاه های چرخه تركیبی

تعداد ۵۷ واحد در ۶ نیروگاه چرخه تركیبی مستقل و ۲ نیروگاه چرخه تركیبی مشترك با نیروگاه های بخاری به قدرت نامی ۶۸۳۲ مگاوات در كشور بهره برداری مـی گردد كه نسبت به رقم مشابه سال قبل آن افزایشی نداشته است. این نیروگاه ها به لحاظ راندمان بالا ، کاهش اثرات سوء زیست محیطی و استفاده بهینه از سوخت، مورد توجه می باشد . سهم این نیروگاه ها از مجموع قدرت نامی نصب شده در كشور بالغ بر ۳/۱۸ درصد است. در سال ۱۳۸۳ میانگین قدرت عملی این نیروگاه ها به ۵۹۹۶ مگاوات و تولید ناویژه آنها به ۳۶۲۵۰ میلیون كیلووات ساعت رسید كه نسبت به رقم مشابه سال قبل آن به ترتیب از رشدی معادل ۲/۱۰ و ۲۷ درصد برخوردار بوده است. ضریب بهره برداری این نیروگاه ها ۸/۶۸ درصد و راندمان آنها بالغ بر ۴۶ درصد بوده است. سوخت مصرفی این نیروگاه ها عبارتند از گاز طبیعی به میزان ۷۱۸۳ میلیون متر مكعب و گازوئیل به میزان۶۰۸ میلیون لیتر که به ترتیب از رشدی معادل ۵ و ۳/۶۸ درصد نسبت به سال قبل برخوردار بوده اند .

▪ نیروگاه های برقابی

تعداد ۷۱ واحد در ۲۶ نیروگاه برقابی با قدرت ۵۰۱۲ مگاوات تا پایان سال ۱۳۸۳ به بهره برداری رسید كه نسبت به رقم مشابه سال قبل آن به میزان۵۹۲ مگاوات معادل ۴/۱۳ درصد افزایش داشته كه ناشی از بهره برداری ۶ واحد جدید از نیروگاه های برقآبی پل کلو ۱، مارون ، کوهرنگ وکارون ۳ است. سهم این نوع نیروگاه ها از مجموع قدرت نصب شده در كشور بالغ بر ۴/۱۳ درصد می باشد. در سال های اخیربا توجه به پتانسیل های آبی موجود در كشور، توجه جدی به امر احداث این نوع واحدها شده كه بخش قابل توجهی از آنها در طی سال ۱۳۸۳ به بهره برداری رسیده است. عدم مصرف سوخت، عدم ایجاد اثرات سوءزیست محیطی، سهولت بهره برداری، مصرف داخلی ناچیز، توقف و راه اندازی سریع، سرعت تغییرات بار به منظور كنترل فركانس شبكه ، هزینه تعمیر و نگهداری ناچیز و امـــكان ساخت تجهیزات نیروگاهـی در داخل كشور به میزان ۷۰ درصد، از جمله محسنات نیروگاه های برقآبی است بطوریكه پیش بینی می شود روند توسعه این نوع نیروگاه در سال های آتی ادامه یابد. تولید ناویژه این نوع نیروگاه ها به ۱۰۶۲۷ میلیون كیلووات ساعت و ضریب بهره برداری آنها حدود ۲/۲۶درصد بوده است.

▪ نیروگاه های دیزلی

تعداد ۵۰ نیروگاه دیزلی با قدرت نامی ۴۹۳ مگاوات همچنان در كشور بهره برداری می گردد. كه سهم آنها از مجموع قدرت نصب شده معادل ۳/۱ درصد است . تولید ناویژه این نیروگاه ها ۲۵۲ میلیون كیلووات ساعت ، نوع سوخت آنها گازوئیل و میزان مصرف آنها بالغ بر ۷۸ میلیون لیتر است.

▪ نیروگاه های برق بادی

در سال های اخیر به كارگیری تدریجی انرژی های نو از جمله انرژی باد در راستای دستیابی به اهدافی چون تنوع بخشی به تركیب منابع انرژی، ملاحظات زیست محیطی و جایگزینی سوخت های فسیلی، در مقیاس های كوچك آغاز گردیده است. در این راستا می توان از پروژه مهم بهره برداری شده توربین بادی ۶۰۰كیلو واتی توسط وزارت نیرو با هدف ایجاد قابلیت طراحی انواع توربین بادی مناسب برای شرایط اقلیمی مختلف، دستیابی به قابلیت تولید توربین هایی با قدرت تا ۱ مگاوات و ارتقاء دانش فنی نام برد. در پایان سال ۱۳۸۳ با احتساب ۵۰ واحد توربین بادی سازمان انرژی اتمی و ۵ واحد توربین بادی بینالود، جمع توربین های بادی كشور به ۵۶ دستگاه و قدرت آنها به ۲۵ مگاوات رسید و سهم آنها از مجموع قدرت نصب شده معادل ۰۷/۰ درصد گردیده است . در سال ۱۳۸۳ تولید انرژی این نیروگاه ها بالغ بر ۴۷ میلیون كیلووات ساعت بوده است .

● قدرت عملی

قدرت نصب شده در هر واحد گازی در صورتی قابل تولید خواهد بود كه ارتفاع محل نصب هم سطح دریا ودرجه حرارت ۱۵ درجه سانتیگراد باشد(شرایطISO) . مرتفع بودن محل نصب از سطح دریای آزاد وافزایش دمای محیط نسبت به ۱۵ درجه سانتیگراد متناسبا" موجب كاهش قابلیت تولید نیروگاه ها می گردد كه این كاهش در فصل تابستان در بعضی از نیروگاه ها تا ۳۰ درصد نیز می رسد . نظر به اینكه اوج مصرف شبكه در فصل تابستان اتفاق می افتد كاهش قابلیت تولید در ازاء دمای محیط، تاثیر نامطلوبی برتامین نیاز مصرف داشته و در واقع برنامه ریزی افزایش ظرفیت تولید بایستی برمبنای قدرت عملی واحدهای جدید در فصل تابستان صورت پذیرد. به عنوان مثال جمع قدرت نامی نیروگاه های گازی وچرخه تركیبی ۱۳۳۸۴ مگاوات می باشد که قدرت عملی تابستانی آنها به ۱۰۸۸۱ مگاوات می رسد.

● قدرت سرانه

قدرت سرانه نمادی از امكان دسترسی افراد جامعه به انرژی الكتریكی به شرط فراهم بودن سایر تسهیلات برق رسانی است. این شاخص با جمعیت در حال رشد وقتی بارزتر می شود كه بتوان برمقدار آن افزود و بدین سان تصویری از برخورداری بیشتر افراد آن جامعه، از امكانات برق، در جهت بهبود شرایط رفاهی، اجتماعی و اقتصادی، ارائه نمود.

در سال ۱۳۸۳ قدرت سرانه نصب شده كشور معادل ۵۵۳ وات بر نفر گردید.كه نسبت به رقم سال قبل از رشدی معادل ۸/۶ درصد برخوردار است .

● تولید انرژی برق

در سال ۱۳۸۳ تولید انرژی الکتریکی از نیروگاه های كشور به ۱۶۲۸۷۰ میلیون كیلووات ساعت رسید كه از این مقدار ۹۸ درصد توسط نیروگاه های تحت مدیریت وزارت نیرو و۲ درصد باقی مانده توسط نیروگاه های اختصاصی صنایع بزرگ تولید گردید .میزان تولید برق توسط نیروگاه های تحت مدیریت وزارت نیرو در سال مورد گزارش نسبت به رقم مشابه سال قبل آن از رشد ۹/۸ درصدی برخوردار بوده و این در حالی است که جمع تولید انرژی الكتریكی در كشور رشدی معادل ۸/۸ درصد را نشان می دهد . ازمجموع انرژی تولید شده در سال ۱۳۸۳ سهم نیروگاه های حرارتی ۱۵۲۱۹۶ میلیون كیلووات ساعت (۵/۹۳ درصد) ، سهم نیروگاه های برقآبی ۱۰۶۲۷ میلیون كیلووات ساعت (۵/۶ درصد) و سهم نیروگاه های برق بادی ۴۷ میلیون كیلووات ساعت (۰۳/۰درصد ) بوده است. در پایان سال ۱۳۸۳ كل نیاز مصرف انرژی الکتریکی كشور به ۱۶۵۲۹۲ میلیون كیلووات ساعت رسید كه نسبت به رقم ۱۵۰۳۶۰ میلیون کیلووات ساعت سال قبل ۹/۹ درصد افزایش را نشان می دهد.


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.