دوشنبه, ۲۴ دی, ۱۴۰۳ / 13 January, 2025
مجله ویستا

هرمی ها هنوز دردسرساز هستند


هرمی ها هنوز دردسرساز هستند

تاملی بر منع فعالیت شرکت اوریف لیم در کشور

شرکتهای هرمی در کشور هنوز به صورت پنهانی فعالیت می کنند و سرشاخه های این شرکتها نیز بر خلاف زیرشاخه های خود سود کلانی به جیب می زنند.وسوسه انگیز بودن فعالیت در این شرکتها و محاسبات ایده آل گرایانهای که در این خصوص در ذهن انسانها نقش می بندد منجر به آن

می شود تا افراد زیادی جذب این شرکتها شوند.اما زمانی که کار آغاز می شود، زیرشاخه ها تازه نسبت به مشکلات کار خود آگاه شده و از آن پس هم باید تاوان سرمایه گذاری نادرست خود را پس دهند و هم باید نسبت به سرمایه های از دست رفته چند زیر شاخه خود نیز پاسخگو باشند.این دردسرها و معضلات معمولا از سوی اعضای ارشد شرکتهای هرمی کتمان می شود تا افراد ساده همچنان تصور کنند که می توان با چند ماه فعالیت در این شرکتها به سودی میلیاردی دست پیدا کرده و ره صدساله را یک شبه طی نمایند!

اخیرا شاهد توقف فعالیت شرکت هرمی اوریف لیم در کشورمان بودیم.ماجرا از آنجا شروع شد که چندی پیش رئیس مرکز اصناف و بازرگانان اعلام کرد: شرکت اوریف‌لیم هرمی تشخیص داده شد بنابراین فعالیت آن خلاف مقررات و غیرمجاز اعلام شده است.حسن رادمرد در خصوص دلایل

صادر نشدن مجوز برای شرکت اوریف لیم اظهار داشته است:

کمیته نظارت بر روی پرونده این شرکت بررسی‌های لازم را انجام داده است و فعالیت این شرکت خلاف مقررات و غیر مجاز است لذا به همین دلیل هیچ مجوزی به این شرکت داده نشده است.

مجددا سئوالاتی را برای این شرکت می‌فرستیم تا اگر پاسخ این سئوال‌ها منطقی باشد بررسی‌های دوباره آغاز شود چرا که در پاسخ‌های اولیه شاهد پاسخ غیرمنطقی بودیم و به این نتیجه رسیدیم که این شرکت هرمی است. "

نکته دیگر در خصوص این شرکت آرایشی سوئدی اینکه دامنه عضوگیری اوریف لیم بیش از ۲۰۰ هزار نفر است و به همین دلیل این شرکت یک شرکت هرمی با عضو‌گیری نامحدود محسوب می‌شود. پس ازاین،سایت اینترنتی شرکت هرمی «اوریف لیم» به‌دلیل هرمی و غیر‌قانونی بودن فعالیت این شرکت فیلتر شد. سایت شرکت هرمی آرایشی ـ بهداشتی «اوریف‌لیم» به آدرس اینترنتی www.oriflame.ir ‌به همراه چند وبلاگ ‌دیگر که اقدام به ارائه تبلیغات غیرقانونی می‌کردند فیلتر و مسدود شد.اما در پی فیلتر شدن سایت شرکت هرمی اوریف‌لیم از سوی مراجع قضائی و با توجه به اعلام غیرقانونی بودن تبلیغات و فعالیت شرکت اوریف‌لیم، عوامل این شرکت دست به شگرد غیرقانونی تازه‌ای زدند.عوامل شرکت اوریف‌‌لیم برای فعالیت و حضور مجدد غیرقانونی خود در فضای مجازی، اقدام به راه‌اندازی وب‌سایت‌های مختلف و وبلاگ‌هایی با عنوان‌هایی نظیر «اوریف‌لیم پرشیا»، «محصولات آرایشی و بهداشتی اوریف‌لیم»، «مشاوران زیبایی اوریف‌لیم» و ... کرده‌اند. تمامی این وبلاگ‌ها که از سوی عوامل شرکت اوریف‌لیم ایجاد شده‌‌، شناسایی و به مراجع قانونی معرفی شدند تا تصمیمات لازم در خصوص آنها صورت بگیرد.

لازم به توضیح است که برخورد با پایگاه‌های اینترنتی که اقدام به اننتشار محتوای مجرمانه می‌کنند تنها به فیلتر و مسدود شدن این سایت‌ها و وبلاگ‌ها ختم نمی‌شود بلکه قانون پیش‌بینی لازم جهت پیگرد قضائی و حتی مجازات حبس برای عوامل این پایگاه‌ها را دارد.

به هر حال پرونده اوریف لیم همچنان مفتوح بود تا اینکه در آخرین روز مرداد ماه امسال خبر انهدام کامل این شرکت در ایران از طریق منابع خبری منتشر گردید.متعاقب این مسئله،چهار نفر از مدیران اصلی شرکت اوریف‌لیم به اتهام ۲۵۰ هزار فقره کلاه‌برداری دستگیر شدند.بر این اساس طی حکم قضائی شرکت هرمی و غیرقانونی اوریف‌لیم توقیف شد و مأموران موفق شدند ۴ نفر از مدیران اصلی این شرکت را دستگیر کنند. بررسی‌های اولیه نشان از جذب ۷۰ میلیارد تومان سرمایه از مردم توسط مدیران این شرکت داشت.

مالباختگان با تجمع در مقابل این شرکت هرمی خواستار رسیدگی به وضعیت مالباختگی خود شده اند.قوه قضائیه نیز اعلام کرده است که شهروندان برای اعلام شکایت علیه این شرکت به شعبه دوم دادسرای ناحیه ۳۱ تهران مراجعه کنند. به نظر می رسد پس از بحرانهای به وجود آمده در خصوص شرکت گلدکوئیست،این بار نیز کلاهبرداری اینترنتی تازه ای در کشورمان رخ داده است و وسوسه پولدار شدن یک شبه،سرمایه عده ای دیگر را بر باد داده است.اگرچه اصلی ترین مقصر در این خصوص خود افراد مال باخته هستند اما باید زمینه وقوع چنین کلاهبرداریهای بزرگی را در کشور گرفت.بسیاری از افراد مالباخته تحت تاثیر وعده های افراد دیگر قرار گرفته و بدون اینکه نسبت به اصل موضوع اطلاعی داشته باشند نسبت به سرمایه گذاری در این شرکتها ترغیب می شوند.این افراد زمانی به خود می آیند که نه تنها سودی از این سرمایه گذاری ها به آنها نمی رسد، بلکه اصل سرمایه آنها نیز از دست می رود.

متاسفانه به رغم هشدارها و برنامه‌های متعدد همچون «شوک»، میزگردها و گفتگوهای متعدد رسانه ملی و نیز سیل انبوه اخبار و گزارش‌های منتشره در رسانه‌های مجازی و نوشتاری درباره مضرات و سختی های عضویت و فعالیت در شرکت‌های هرمی، باز هم می‌بینیم که عده‌ای سادله‌لوح و زودباور، فریب این شرکت‌ها را خورده و اموال خود را دو دستی تقدیم کلاهبرداران حرفه‌ای می‌کنند.به نظر می رسد باید فعالیتهای رسانه ملی و سایر منابع اطلاع رسانی و روزنامه ها در خصوص روشنگری نسبت به فعالیت‌‌های شرکتهای هرمی افزایشی چشمگیر یابد.البته در این خصوص تا کنون فعالیتهای خوب و روشنگرانه ای صورت گرفته است اما به نظر می رسد با توجه به دامنه تاثیرگذاری منفی این موارد در کشورمان،باید تلاشهای افشاگرانه درخصوص این مسئله افزایش یابد.

لازم است ذهن شهروندان را نسبت به ابهامات موجود روشن ساخت.همچنین بهتر است پاسخ این سئوال برای مردم آشکار شود که تا کنون سرمایه گذاری در شرکتهای هرمی چه کسانی را ثروتمندو چه کسانی را فقیر ساخته است؟زمانی که به این سئوالات پاسخ داده شود شاهد شکل گیری اقناعی عمومی در کشور جهت جلوگیری از سرمایه گذاری و فعالیت در شرکتهای هرمی خواهیم بود.

سحاب فاطمی