دوشنبه, ۲۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 13 May, 2024
مجله ویستا

طلوع فرصتها از کالبد تهدیدها


طلوع فرصتها از کالبد تهدیدها

بررسی دستاوردهای نظام در سال ۱۳۸۵

در طول ۲۸ سالی كه از پیروزی انقلاب می‏گذرد، برخی سال‏ها از اهمیت وحساسیت ویژه‏ای برخوردارند، حساسیت خاصی كه ناشی از حجم بالای چالش‏ها و تهدیدات‏فراروی نظام و ملت بوده و به نوعی این سال‏ها را می‏توان »سال‏های سرنوشت« نامید، سال‏هایی‏چون سال ۱۳۵۹ كه جنگ تحمیلی آغاز شد و سال ۱۳۶۰ كه رویارویی خط امام با گروهك نفاق ولیبرال به مرحله نهایی رسید و سال ۱۳۶۸ كه حضرت امام امت به ملكوت اعلا پیوست و خبرگان‏ملت، حضرت آیت‏الله العظمی خامنه‏ای را به جانشینی ایشان برگزیدند و سال ۱۳۸۴ كه گفتمان‏عدالت با پیروزی دولت نهم به حاكمیت رسید و بالاخره ۱۳۸۵ كه با تمام فراز و نشیب‏ها و تلخ وشیرین‏های آن به روزهای پایانی خود نزدیك شده و اینك ملت بیداردل ایران اسلامی،دستاوردهای ۳۶۵ روز استقامت و پایداری را به نظاره نشسته است، دستاوردهایی كه معدلی‏قابل دفاع و افتخارآمیز را برای نظام اسلامی، دولت و ملت بزرگوار ایران رقم زده است.

● رویكرد دولت نهم

به اعتقاد بسیاری از تحلیل‏گران سیاسی، نگاه ژرف‏اندیش رهبر معظم انقلاب به دولت‏های‏گذشته و فعلی، بیش از آن‏كه مبتنی بر عملكرد آنان در كلنگ‏زنی‏ها و افتتاح پروژه‏های عمرانی‏باشد، براساس »رویكرد«های آنان تعریف شده است. تجربه دهه گذشته انقلاب نیز نشان داد باورود گفتمان‏های كاذب و جعلی همچون محوریت توسعه اقتصادی و یا اصالت توسعه سیاسی،تا چه میزان می‏توان مسیر حركت نظام اسلامی را آبستن فراز و فرودهای خطرناك وریل‏گذاری‏های انحرافی نمود.

بنابراین اگر قرار است در پایان سال ۸۵، نگاهی به پرونده دولت داشت، این نگاه بیش از آن‏كه‏معطوف به »عملكرد«ها باشد، باید معطوف به »رویكرد« دولتمردان باشد و آنچه لبخند شادی ویا اشك غم را بر چهره دشمنان نظام اسلامی می‏نشاند، رویكردهای دولتمردان است و اگر امروزجمهوری اسلامی ایران خواب را از چشمان صاحبان سلطه ربوده، نه به خاطر افتتاح ده‏ها وصدها پروژه بزرگ عمرانی و صنعتی و حتی دستیابی به فناوری‏های نوین روز همچون‏فناوری هسته‏ای، نانو تكنولوژی، شبیه‏سازی و سلول‏های بنیادی است؛ چرا كه این‏دستاوردهای علمی در بسیاری دیگر از كشورها هم به دست آمده است. خطر بزرگ برای آنان،تأثیرات »الهام‏بخش« انقلاب اسلامی است كه طی سه دهه گذشته، موجی از بیداری و خیزش‏های‏اسلامی و مردمی را در مناطق مختلف جهان برانگیخته است و این خطر زمانی قوت و قدرت‏بیشتری به خود می‏گیرد كه این رقیب، تبدیل به الگو و مدلی برای دیگر ملت‏ها شود.

از این رو، زمانی كه اعضای هیأت دولت در سال جاری و به مناسبت هفته دولت به حضور رهبربزرگوار انقلاب شرفیاب می‏شوند، ایشان قبل از آن‏كه به »عملكرد« دولتمردان بپردازند، به تحلیل‏از »رویكرد«های دولت نهم پرداخته، می‏فرمایند:

»دوره كنونی به لحاظ رویكردهای اصول‏گرایانه، انطباق شعارها و اهداف دولت با مبانی انقلاب‏اسلامی و حضرت امام خمینی۱، اعتماد مردم به دولت و هم‏چنین ابهت و عظمت كم‏سابقه‏بین‏المللی ملت ایران و نظام اسلامی، دوره‏ای استثنایی است كه دولت باید با حداكثر استفاده ازاین شرایط، در جهت تحقق اهداف و شعارهای اعلام شده حركت كند و وظیفه همه دلسوزان‏انقلاب و نظام اسلامی نیز كمك و یاری دولت است.«

با اتخاذ چنین نگاهی به دولت است كه می‏توان از برخی اشتباهات، كاستی‏ها و خطاهای‏دولتمردان در مرحله تصمیم‏گیری و اجرا گذشت؛ چرا كه در حوزه عملكردها، ما هنوز در مرحله‏مشق و تمرین به سر می‏بریم و برای گذر از عقبه‏هایی سخت و دشوار همچون تعمیم عدالت‏اجتماعی با نگاه مبتنی بر توسعه زیرساخت‏های اقتصادی كشور، مسیری را فراروی خود داریم‏كه هنوز هیچ كاروانی به سلامت از آن عبور نكرده است. از این رو، رهبر معظم انقلاب در تحلیل‏از نگاه عدالت محورانه دولت نهم می‏فرمایند: »چنان‏چه آقای احمدی‏نژاد در عملی نمودن‏سیاست‏های خود موفق هم نباشد، حداقل مسأله عدالت را زنده نموده‏اند.«

از زاویه‏ای دیگر، این تعبیر نشان می‏دهد موضوع استراتژیك عدالت، نه تنها یك وظیفه، بلكه یك‏تكلیف است. و درست از همین زاویه در تابلوی افتخارات دولت در سال جاری می‏توان به كم‏شدن فاصله دولتمردان با مردم كه بخشی از آن در سفرهای استانی محقق شده است، برخوردقاطع با مظاهر تجمل‏گرایی، تقویت روحیه خودباوری، تلاش بی‏وقفه برای خدمت به خلق خدا،سیاست تثبیت قیمت كالاهای اساسی، تثبیت قیمت خدمات دولتی، كاهش سود تسهیلات بانكی،پایین آوردن نرخ تورم، توجه به صنایع داخلی، حمایت از تولیدكنندگان و كارآفرینان، افزایش‏نرخ تعرفه واردات، برخورد با پدیده رانت‏خواری و ویژه‏خواری، تأسیس صندوق ضمانت‏سرمایه‏گذاری صنایع كوچك، اجرایی شدن سهام عدالت، افزایش حقوق بازنشستگان، خریدنقدی محصولات استراتژیك كشاورزی از كشاورزان، كاهش تصدی‏گری دولت، پرهیز از ورودبه دعواها و جنجال‏های سیاسی، افزایش بودجه طرح‏های عمرانی، اصلاح جهت‏گیری‏های‏فرهنگی و آموزشی، تمركززدایی از تهران، حمایت از صادرات غیرنفتی و... اشاراتی گذرا داشت.

● جهش‏های علمی در فناوری‏های نوین

به اعتقاد بسیاری از كارشناسان و صاحب نظران، مهمترین دستاورد نظام در سال ۸۵ را باید به‏ثمر نشستن بخشی از نتایج تحقیقات و پژوهش‏های متخصصان ایرانی در حوزه‏های مختلف‏فناوری های‏نوین برشمرد. در ۲۰ فروردین امسال، تولید چرخه سوخت كشور به بهره برداری‏نهایی رسید و متخصصان هسته ای كشور موفق شدند اولین محصول را از آبشار ۱۶۴ تایی‏سانتریفیوژها به دست آورند، محصولی كه بسیاری ازآن به عنوان وقوع انقلاب تكنولوژیك درایران نام بردند.

اجرای مانور مقتدرانه رسول اعظم۹ در فروردین سال جاری كه همراه با بكارگیری تجهیزات‏پیشرفته موشكی، هوایی و دریایی در یگان‏های مختلف سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بود،گوشه ای‏دیگر از توانمندی‏های فنی و تكنولوژیك كشور را در ساخت قایق‏های پرنده، مین‏های‏هوشمند دریایی، اژدرهای هدایت شونده و موشك‏های پیشرفته به نمایش گذارد، نمایشی كه‏باعث گردید كشورهایی چون روسیه و چین نسبت به این همه پیشرفت‏های اعجاب برانگیزاحساس خطر كرده و عنوان نمایند كه رقیب جدید و قدرتمندی به نام ایران پا به عرصه ظهورگذاشته و می‏تواند بازارهای تسلیحاتی آنان را به تصرف درآورد.

در اردیبهشت ماه، آزمایش نسل جدیدی از موشك‏های بالستیك ایران كه منابع غربی از آن به‏عنوان موشك‏های كروز و هوشمند نام بردند، نام جمهوری اسلامی ایران را در ردیف معدودكشورهای برخوردار از این فناوری پیچیده و پیشرفته قرار داد.

به ثمرنشستن سال‏ها تلاش و پژوهش متخصصان ایرانی در شبیه سازی و تولد نخستین‏گوسفند آزمایشگاهی در اصفهان، دستیابی پزشكان ایرانی به فناوری نوین پیوند سلول‏های‏بنیادی و ترمیم ضایعات عصبی و نخاعی، بهره برداری از فاز دوم كارخانه آب سنگین اراك كه‏تكنولوژی آن تنها در انحصار كشورهای انگشت شماری در جهان می‏باشد، ساخت پوست‏مصنوعی در كشور با استفاده از فناوری ناتو تكنولوژی، ساخت داروی كنترل كننده و درمواردی حتی درمان كننده ایدز در كشور، نمایش فناوری‏های داخلی در مانور ضربت ذوالفقار وهفته دفاع مقدس كه شامل بهره مندی از جنگنده بمب افكن صاعقه، قوی تریی ین توپ دریایی‏جهان، به آب انداختن ناوچه پیشرفته جوشن، اژدرهای هوشمند با بردی بیش از ۱۳۰ كیلومتر وسامانه‏های پدافندی لیزری و... بود، همه حكایت از موفقیت‏های متراكمی‏است كه در نیمه نخست‏سال جاری به دست آمد.

● آب سنگین اراك

همزمان با هفته دولت، فاز دوم تأسیسات تولید آب سنگین كشور توسط رئیس جمهور محترم،در اراك به بهره‏برداری رسید. با راه‏اندازی این مجتمع كه تمامی كارهای مطالعاتی، طراحی واجرای آن توسط متخصصان داخلی كشور انجام شد، جمهوری اسلامی ایران به عنوان نهمین‏كشور دارنده مجتمع تولید آب سنگین در دنیا شناخته شد.

این پروژه در شمال غربی اراك و در نزدیكی تأسیسات نیروگاه ۴۰ مگاواتی آب سنگین اراك قراردارد. بر این اساس، یكی از اهداف ساخت این مجتمع، تأمین سوخت نیروگاه ۴۰ مگاواتی آب‏سنگین اراك است.

كار احداث پروژه تولید آب سنگین اراك، در سال ۷۶ به همت متخصصان ایرانی آغاز شد كه فازاول آن در سال ۸۳ با تولید سالانه ۸ تن آب سنگین به مرحله بهره‏برداری رسید. در بازدیدی كه‏كارشناسان آژانس بین‏المللی انرژی اتمی از پروژه آب سنگین اراك در سال گذشته داشتند، آنان‏در گزارشی كه به عنوان سند در پادمان‏های هسته‏ای آژانس )پادمان‏های آژانس به عنوان‏ابزارهای نظارتی، بر ایمنی رآكتورها و فعالیت‏های هسته‏ای كشورها، نظارت مستمر و دقیق‏دارند( منتشر و ثبت گردید، اعلام كردند: »پروژه آب سنگین اراك از نظر فنی پیشرفته‏تر ازنیروگاه‏های آمریكا و كاناداست. این كارخانه به صورت كاملاً رایانه‏ای و با اتوماسیون كامل درداخل ایران طراحی شده و به هیچ وجه، وابستگی به نیروهای خارجی نداشته است. در اتاق‏كنترل رآكتور، لحظه به لحظه فاكتورهای شیمیایی، درجه حرارت و غیره توسط سیستم‏رایانه‏ای كه آن نیز به صورت كامل توسط متخصصان ایرانی ساخته شده، كنترل می‏گردد.«

فاز دوم این پروژه كار آزمایشی خود را از تاریخ ۲۰ مرداد سال جاری آغاز كرد و اولین‏محصول آن با خلوص ۹۹/۸ درصد به دست آمده است. فرآیند به دست آوردن آب سنگین درچهار مرحله پیچیده فنی صورت می‏گیرد. ابتدا آب طبیعی تبدیل به آب دمین )خالص( شده وسپس با گاز H۲F مجاور می‏شود و بعد در برج‏های سرد و گرم با ضرایب جداسازی مختلف،تبادل دو دمایی صورت می‏گیرد و در نهایت، آب سنگین مورد نیاز به دست می‏آید. در حال‏حاضر در تأسیسات آب سنگین اراك، سالانه ۱۶ تن آب سنگین تولید می‏شود كه با بهره‏برداری‏كامل از این مجتمع، جمهوری اسلامی ایران توان بهره‏برداری سالانه ۸۰ تن آب سنگین را به‏دست خواهد آورد.

آب سنگین علاوه بر آن‏كه در تولید برق از نیروگاه‏ها كاربرد دارد، در مصارف صنعتی وكشاورزی نیز مصارف فراوانی دارد. با استفاده از این محصول در پرتو داروها، كار تشخیص ودرمان بیماری‏هایی همچون سرطان، تومورهای خوش‏خیم و بدخیم، نارسایی‏های قلبی وعروقی، كنترل تهاجم سلول‏های سرطانی و دردهای ناشی از آن، كنترل بیماری ایدز و تشخیص‏تومورهای مغزی با سهولت و دقت بیشتری انجام می‏شود.


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 3 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.