چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

چرا صدای بعضی‌ها دورگه است؟


چرا صدای بعضی‌ها دورگه است؟

دورگه شدن صدا در یک پسر نوجوان به معنی رشد جسمی اوست و والدین چنین نوجوانی معمولا احساس غرور می‌کنند که فرزندشان بزرگ شده اما خود نوجوان اغلب از این حالت خجالت می‌کشد؛ تا آنجا …

دورگه شدن صدا در یک پسر نوجوان به معنی رشد جسمی اوست و والدین چنین نوجوانی معمولا احساس غرور می‌کنند که فرزندشان بزرگ شده اما خود نوجوان اغلب از این حالت خجالت می‌کشد؛ تا آنجا که گاهی از حرف زدن هم خودداری می‌کند تا مجبور نشود صدای دورگه‌اش را به گوش همه برساند.

اما به جز این دلیل، به دلایل دیگری هم گاهی ممکن است صدای ما دورگه شود و آن، وقتی است که سرما می‌خوریم یا لارنژیت (خروسک) می‌گیریم. البته این موارد، زودگذر هستند و چون با عطسه و سرفه و آبریزش همراه هستند، به آسانی قابل تشخیص‌اند و با پرهیز از صحبت کردن و درمان علامتی بیماری، خوب می‌شویم و صدایمان طبیعی می‌شود.

معمولاً ۲ طناب صوتی در حنجره وجود دارد که قدرت باز و بسته شدن دارند و با فرمان‌هایی که از سیستم عصبی می‌گیرند، حرکت می‌کنند. حرکت هوا در بین این طناب‌ها باعث ایجاد صوت می‌شود. اگر به هر دلیلی حرکت طناب‌های صوتی متوقف یا کند شود یا مانعی در راه حرکت آنها پیدا شود، تغییر حرکت طناب‌های صوتی سبب تغییر صدا می‌شود که اغلب با خشونت صدا همراه است.

چند دلیل برای این موضوع وجود دارد که بعضی از آنها خوش‌خیم‌ (مانند ورم و التهاب طناب‌های صوتی که به‌طور موقت در سرماخوردگی‌ها و لارنژیت‌ها دیده می‌شود)‌ و بعضی دیگر، بدخیم هستند (مثلا گاهی غده‌ای در حنجره روی طناب‌های صوتی به علت سرطان پیدا می‌شود یا در دهانه خروج هوا که سوراخ‌های بینی هستند، غده‌ای پیدا می‌شود که سبب تغییر در خروج هوا و تغییر صدای بیمار خواهد ‌شد.) حالت دوم، زمانی است که عصب طناب‌های صوتی، آسیب می‌بیند و در نهایت، عصب فلج می‌شود. در نتیجه، حرکت طناب‌های صوتی مختل می‌شود و صدا تغییر می‌کند. ضایعه این اعصاب می‌تواند به علت سرطان حنجره باشد یا از قسمت‌های پایین‌تر، عصب را گرفتار و آن را فلج کند؛ مثلاً سرطان تیرویید می‌تواند عصب را گرفتار کند و گاهی نیز در هنگام جراحی، عصب صدمه می‌بیند. مهم‌ترین علت ایجاد سرطان حنجره، استعمال دخانیات است. اگر شما سابقه طولانی مصرف سیگار داشته‌اید و حالا صدایتان تغییر کرده، حتما باید برای بررسی ضایعات حنجره به پزشک مراجعه کنید. مصرف دخانیات، علاوه بر سرطان حنجره و سرطان‌هایی مثل سرطان ریه، عوارض قلب و عروق را نیز به همراه دارند. امروزه در تحقیقات مختلف ثابت شده که استعمال دخانیات، حداقل علت یک‌سوم موارد ابتلا به سرطان‌هاست. مواد دخانی عامل اول بیماری‌های قلب و عروق و ریوی نیز به حساب می‌آیند. این مواد فایده‌ای برای مردم نداشته وندارند؛ این در حالی است که تقریباً هیچ ماده‌ای در دنیا وجود ندارد که فقط زیان‌آور باشد و هیچ سودی نداشته باشد!

دکتر محمداسماعیل اکبری

استاد و رییس مرکز تحقیقات سرطان

دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی