چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

بعد چهارم تصویر باشید


بعد چهارم تصویر باشید

نمایشگر ها و تلویزیون های سه بعدی بی شک یکی از بزرگترین اختراعات جدید محسوب می شوند. تلویزیون هایی که این توانایی را دارند تصاویر را سه بعدی کرده و هر چه بیشتر به فیلم ها جنبه …

نمایشگر ها و تلویزیون های سه بعدی بی شک یکی از بزرگترین اختراعات جدید محسوب می شوند. تلویزیون هایی که این توانایی را دارند تصاویر را سه بعدی کرده و هر چه بیشتر به فیلم ها جنبه واقعی دهند.

تلویزیون سه‌بعدی ، تلویزیونی است که تصاویر یا فیلم‌ها را با استفاده از فناوری‌های سه‌بعدی و عینک‌های مخصوص به صورت برجسته نشان می‌دهد.در تلویزیون‌های معمولی برای تشکیل تصویر از نقاط فوق العاده کوچکی به نام پیکسل استفاده می‌شود. این در حالی است که در یک تلویزیون سه‌بعدی، این پیکسل‌ها به دو قسمت تقسیم می‌شوند و یک قسمت از آنها برای ایجاد یک تصویر استفاده می‌شود و قسمت دیگر برای ایجاد یک تصویر مشابه دو تصویر اولی ولی با اندکی تفاوت با آن، در فاصله‌های خیلی نزدیک یا خیلی دور این دو تصویر روی یکدیگر افتاده و تصویر نهایی تقریباً نامشخص می‌شود.

در واقع درون این نمایشگرها به نظر می آید که فیلم ها دارای عمق بسیار بیشتری نسبت به نمایشگرهای دوبعدی است و تنها یک تصویر متحرک دوبعدی نیست. در تلویزیون های نسل جدید که تصویر سه بعدی ارائه می کنند، هیچ نیازی به استفاده از عینک های مخصوص نیست و بیننده به راحتی می تواند با یک فضای سه بعدی ارتباط برقرار کند.

جالب اینکه اگر برای اولین بار باشد که تصویر یک نمایشگر سه بعدی را تماشا می کنید، ممکن است یکه بخورید یا حتی کمی بترسید، به طور مثال ممکن است مقابل یکی از این تلویزیون های سه بعدی نشسته باشید و یکی از شخصیت های فیلم وسیله ای را به طرف شما پرتاب کند، اگر بار اولی باشد که این تلویزیون ها را تماشا می کنید، واکنش شما چیزی شبیه به این است؛ از جا می پرید و عکس العمل نشان می دهید تا چیزی به صورت شما برخورد نکند، یعنی تا این حد تصاویر سه بعدی، زنده و هیجان انگیز هستند.شرکت الکترونیکی فیلیپس در هنگام آزمایش این فناوری جدید به این نوع تاثیر بر بینندگان پی برد و تلاش خود را برای عملی شدن این ایده گسترش داد.متخصصان این شرکت که در واقع مخترعان این تلویزیون ها بودند، متوجه شدند که این نوع مانیتورها واکنش الکتریکی پوست (یعنی تغییر در قابلیت پوست در هدایت الکتریسیته که به دلیل محرک های حسی مثل ترس به وجود می آید) را افزایش می دهند.

البته برخی از دانشمندان نیز معتقدند که تلویزیون های سه بعدی تاثیر منفی بر سلامت افراد دارند .در واقع این تلویزیون‌ها برای کودکان، سالمندان، زنان باردار و افرادی که دچار بیماری‌‌های حاد پزشکی هستند خطرناک است .چندی پیش گروهی از محققان هشدار داده اند که تماشای تلویزیون‌های سه بعدی می‌تواند سبب بروز حالت تهوع، استفراغ و گرفتگی عضلانی شود. کودکان، سالمندان و زنان باردار گروه هایی هستند که بیشتر در معرض این مشکلات قرار می گیرند.پژوهشگران همچنین معتقدند از آنجایی که تماشای این تلویزیونها فشار غیر معمولی را به بدن وارد می‌سازد و به میزان شدیدی، چشم‌ها و مغز را دچار آشفتگی و پریشانی می‌کند، تماشای این تلویزیونها باعث حملات و غش در بیماران مبتلا به صرع می‌شود.این هشدارها آن قدر جدی هستند که سامسونگ یکی از بزرگ‌ترین شرکت های تجهیزات الکترونیکی دنیا، برای استفاده از تلویزیون های سه بعدی در سایت شرکت توصیه هایی قرار داده است.

این شرکت با اعلام اینکه ممکن است برخی افراد با مشاهده برنامه در این تلویزیون ها دچار مشکلاتی چون حملات صرع، مشکل تخمین فاصله، سرگیجه و حالت تهوع ، انقباض عضلات، تشنج و حرکات غیر ارادی مانند تکان‌های ناگهانی چشم و عضلات بدن شوند؛ از بینندگان این تلویزیون‌ها خواسته است بین زمان‌های تماشای خود استراحت‌های کوتاه مدت داشته باشند تا از اثرات جانبی در امان بمانند.در قسمت دیگری از این اعلامیه آمده است: « ممکن است برخی افراد در هنگامی که در معرض تصاویر یا نورهای خاصی که در بعضی از بازی‌های کامپیوتری و برنامه‌های پخش شده از این تلویزیون قرار می‌گیرند، دچار حملات صرع یا سکته شوند.»با این حال باید گفت تلویزیون های سه بعدی بخش تازه ای ازعصر مدرن است که به این سادگی ها نمی توان از آن گذشت .

هیجان و جذابیتی که این تلویزیون ها برای مخاطبان ایجاد می کنند آینده بسیار درخشانی را برای آنها رقم زده است به نحوی که می توان گفت در آینده ای نه چندان دور باید شاهد فراگیری استفاده از این فناوری جدید در تمام نمایشگر ها و همچنین تولیدات رسانه ای باشیم.