دوشنبه, ۲۴ دی, ۱۴۰۳ / 13 January, 2025
مجله ویستا

سعه صدر مسئولان شرط لازم تعامل سازنده دولت با رسانه ها


سعه صدر مسئولان شرط لازم تعامل سازنده دولت با رسانه ها

انقلاب اسلامی به مقتضای اهداف و مبانی خود, دارای پیام, مسئولیت و رسالت جهانی است انتقال این پیام و ایفای این رسالت, ساز و کار و ابزار جهانی می طلبد و طبعا یکی از مؤثرترین ابزارها در این زمینه, رسانه است

انقلاب اسلامی به مقتضای اهداف و مبانی خود، دارای پیام، مسئولیت و رسالت جهانی است. انتقال این پیام و ایفای این رسالت، ساز و کار و ابزار جهانی می‌طلبد و طبعا یکی از مؤثرترین ابزارها در این زمینه، رسانه است.

انطباق روح و پیام انقلاب با فطرت انسانها به گونه‌ای است که در اقصی نقاط دنیا مخاطب دارد و قطعا اگر از ابزار کارآمدی چون رسانه برای انتقال این پیام استفاده شود، دامنه تأثیرگذاری آن بسیار وسیع‌تر خواهد شد.

از سوی دیگر، مهمترین جبهه گشوده شده از جانب نظام سلطه علیه انقلاب خصوصا در سالیان اخیر، جبهه تبلیغاتی و ناتوی فرهنگی و به تعبیری جنگ نرم است که عمده‌ترین سلاح به کارگیری شده در این جبهه، سلاح رسانه و ارتباطات است که از‌ آن برای محاصره افکار عمومی ایران، ایجاد فاصله بین حاکمیت و مردم و نیز القای یأس و نومیدی در جامعه به منظور متزلزل ساختن پایه‌های کارآمدی و مقبولیت نظام استفاده می‌شود.

با عنایت به این دو نکته و نیز افق بلندی که اسناد کلان و راهبردی نظام به ویژه چشم انداز ۲۰ ساله فرارو قرار داده، توجه جدی مسئولان ارشد برای بالابردن سطح کیفی و کمی رسانه‌های کشور و ارتقای موقعیت آنها به تراز متناسب با جمهوری اسلامی به عنوان قدرت اول منطقه یک ضرورت اساسی است که غفلت از آن ممکن است خدای ناکرده موجب بروز خسران‌های تأسف باری در آینده شود.

در همین راستا بر اساس دیدگاه‌ها و تجربیات عزیزان اهل رسانه خصوصا همکاران خبرگزاریها، نکات و پیشنهاداتی مطرح می‌شود بدان امید که مورد توجه قرار گرفته و با پگیری آنها، شاهد جهش مثبتی در فضای رسانه‌ای کشور به سمت اهداف متعالی انقلاب و نظام اسلامی باشیم.

در حالی که زیرساخت‌های ارتباطی جدید، زمینه انتشار عمومی اخبار نادرست، تحریف آمیز، شایعات و هرزنویسی را تسهیل کرده است، از مسئولان کشور خصوصا دولت محترم انتظار می‌رود حمایت بیشتری از فعالیت‌های قانونمند و شناسنامه‌دار در عرصه رسانه‌ای قائل شوند. استمرار و ارتقای حمایت‌های دولت از رسانه‌ها خصوصا خبرگزاری‌های اصلی کشور که منشأ و منبع اصلی تولید اخبار مطبوعات محسوب می‌شوند، یک امر ضروری و استراتژیک است.

تولید و انتشار خبر، نوعی آگاهی بخشی در جامعه است و از این رو، خبرنگاری از جمله شئون مهم اجتماعی است که حفظ قداست این شأن و منزلت خبرنگاران حائز اهمیت فراوان است.

متأسفانه شأن و کرامت اجتماعی خبرنگاری در کشور ما از دو سو مورد تهدید است اول، از ناحیه غلبه فضای سیاسی و جناحی و دوم از ناحیه مشکلات معیشتی.

خارج شدن منزلت خبرنگاری از تیررس این دو تهدید، مستلزم توجه ویژه مسئولان کشور به وضعیت معیشتی خبرنگاران است که قدم اول آن می‌تواند تدوین یک نظام شغلی و حقوقی متناسب و تأسیس سازمانی برای حمایت از خبرنگاران باشد تا این قشر فرهیخته که در انجام رسالت خود دچار سختی‌ها، فشارها و ناملایمات فراوان هستند، با امید و نشاط بیشتری در این عرصه فعالیت نمایند.

بدون تردید، تعامل سازنده بین دولت و رسانه‌ها یکی از عوامل مؤثر در پیشبرد اهداف نظام و دولت خدمتگذار است. متأسفانه یکی از ضعف های عمده و مشهود در بسیاری از دستگاه‌های دولتی، فقدان تعامل لازم با رسانه‌هاست که بارها از جانب مسئولان ارشد نظام به این ضعف اشاره شد اما گام جدی برای رفع آن برداشته نشده است.

این در حالی است که هیچ دولتی به اندازه دولت کنونی در معرض تهاجم و تخریب نبوده و همین امر ضروری می‌سازد تا مسئولان بخش‌های مختلف دولت برای مقابله با این هجمه‌ها و نیز تنویر افکار عمومی، ارتباط وسیع‌تری با رسانه‌ها داشته باشند که متأسفانه چنین نیست.

علی القاعده این تعامل با چند جلسه در سطح کلان (که البته مزایای خاص خود را دارد) ایجاد نمی‌شود بلکه فرهنگ ارتباط جدی با رسانه‌ها باید در اجرای دولت نهادینه شود.

در همین خصوص اشاره به این نکته ضروری است که شرط برقراری تعامل سازنده بین رسانه‌ها و دولت، وجود سعه صدر لازم در مسئولان محترم است. قطعا رسانه‌هایی که خود را ملزم به دفاع از نظام اسلامی و رعایت منافع و مصالح ملی می‌دانند آنجا که از کاستی‌ها و ضعف‌ها انتقاد می‌کنند، قصد تخریب و دشمنی ندارند و عنایت دولتمردان به این موضوع لازم است.

خوشبختانه استقبال از نقد منصفانه را در سطح کلان دولت خصوصا از جانب شخص ریاست محترم جمهور بارها شاهد بوده‌ایم اما ضروری است در رده‌ها و سطوح دیگر دولت نیز این امر به فرهنگ جاری تبدیل شود.

همانگونه که قبلا عنوان شد، انتقال پیام انقلاب و نیز واقعیات ایران و منطقه به مخاطبین جهانی، جز از طریق رسانه‌هیا قوی و کارآمد، قابل تحقق نیست. متأسفانه به رغم تلاش‌ها و زحمات زیاد، تاکنون در این عرصه، شاهد توفیق چندانی نبوده‌ایم و تأثیرگذاری رسانه‌ای ما در سطح فراملی حتی در سطح منطقه در حد شایسته‌ای نبوده است.

این درحالی است که دشمنان و رقبای ما که بعضا دسترسی‌ها و ظرفیت‌های کمتری دارند، حضور رسانه‌ای پررنگ‌تری از خود به نمایش گذاشته و بالطبع با تأثیرگذاری بیشتر به مخاطبان، برای خود تولید قدرت می‌کنند.

یکی از انتظارات رسانه‌ها و خبرگزاری‌های کشور از مسئولان محترم به ویژه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزارت امور خارجه، حمایت مادی و سیاسی برای توسعه فعالیت خبرگزاری‌های داخلی در خارج از مرزهاست تا نگاه درون‌گرای رسانه‌ای را باتوجه به نفوذ روزافزون پیام‌های فرهنگی انقلاب در عرصه جهانی و نیز ضرورت مقابله با هجمه‌های رسانه‌ای نظام سلطه، به نگاهی برون‌گرا و رقابتی تبدیل کنیم. خوشبختانه گام‌های اولیه در این خصوص آغاز شده و امید می رود با تداوم و تقویت این روند، به زودی شاهد گسترش فعالیت و تأثیرگذاری رسانه‌های ایرانی در اقصی نقاط جهان باشیم.

یکی از مشکلات ویژه خبرگزاری‌ها فقدان یک قانون جامع و مانع است. تنها آیین‌نامه مربوط به خبرگزاری‌های غیردولتی که مصوب دولت هشتم است، متناسب با شرایط کنونی خبرگزاری‌ها نبوده و به اذعان کارشناسان، نقایص و کاستی‌های فراوانی دارد. مضافا اینکه گاهی در محاکم قضایی به این آیین‌نامه توجه نشده و بر مبنای قانون مطبوعات و قوانین عادی با خبرگزاری‌ها رفتار می‌شود. فی الواقع خبرگزاری‌ها از یک سو از شمول حقوق مندرج در قانون مطبوعات مستثی هستند اما از سوی دیگر الزامات آن را باید بپذیرند. بر همین اساس پیشنهاد می‌شود دولت محترم ضمن بازنگری در آیین‌نامه فعلی خبرگزاری‌ها، آن را به عنوان لایحه‌ای جدا یا در قالب لایحه نظام جامع رسانه‌ای به مجلس ارائه نماید تا پس از تصویب مجلس به قانون تبدیل شود.

عرصه فعالیت رسانه‌ای و خبری، عرصه تولید و رویش مداوم است. کادریابی و کادرسازی از مؤلفه‌های مهم و راهبردی در این حوزه است که جز با چتر حمایتی دولت، امکانپذیر نیست. البته برای تحقق این مهم، گام‌های اولیه‌ای از سوی برخی رسانه‌ها از جمله خبرگزاری‌ فارس در قالب باشگاه توانا آغاز شده که تداوم آن نیاز به حمایت و جدی مسئولان فرهنگی دولت دارد. امیدواریم با مساعدت مسئولان محترم در این عرصه شاهد شکوفایی استعدادها و ظرفیت‌های جدید و جوان در عرصه خبری و رسانه‌ای باشیم.

حمیدرضا مقدم