سه شنبه, ۱۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 4 February, 2025
مجله ویستا

راه هایی برای پیشگیری از مسمومیت های غذایی


راه هایی برای پیشگیری از مسمومیت های غذایی

سالانه تقریبا ۲۰ درصد افراد دچار مسمومیت غذایی می شوند مسمومیت غذایی معمولا وقتی اتفاق می افتد که شما ماده غذایی را استفاده کنید که به یکی از باکتری های مضر برای بدن انسان پاتوژن های مضری که در روده حیوانات زندگی می کنند , انگل موجودات زنده میکروسکوپی که ممکن است در غذای ما زندگی کند یا ویروس ها مثل هپاتیت که از طریق غذا به بدن انسان منتقل می شود آلوده شده باشد

سالانه تقریبا ۲۰ درصد افراد دچار مسمومیت غذایی می‌شوند. مسمومیت غذایی معمولا وقتی اتفاق می‌افتد که شما ماده غذایی را استفاده کنید که به یکی از باکتری‌های مضر برای بدن انسان (پاتوژن‌های مضری که در روده حیوانات زندگی می‌کنند)، انگل (موجودات زنده میکروسکوپی که ممکن است در غذای ما زندگی کند) یا ویروس‌ها (مثل هپاتیت که از طریق غذا به بدن انسان منتقل می‌شود) آلوده شده باشد. باکتری‌ها اغلب در گوشت خام، مرغ و تخم مرغ یافت می‌شوند، اما می‌توانند به هر نوع غذایی سرایت کنند. همچنین می‌توانند در غذایی که بیرون از یخچال مانده یا مدت زیادی قبل ازخوردن فریز شده باشد هم رشد کنند. گاهی مسمومیت غذایی به دلیل نشستن دست‌ها قبل از غذا اتفاق می‌افتد و بیشتر اوقات نیز اشتباهاتی در نوع طبخ و نحوه نگهداری موادغذایی باعث بروز مسمومیت و آلودگی می‌شود. اکثر اوقات، مسمومیت جزیی است و پس از چند روز از بین می‌رود. اما بعضی از انواع مسمومیت‌ها ممکن است جدی باشد و نیاز به پزشک پیدا کنید. برای جلوگیری از مشکلات گوارشی، ببینید چه غذاهایی برای شما خطرآفرین هستند و ممکن است

مسموم‌تان کنند و راه‌های مقابله با مسمومیت را یاد بگیرید... فهرستی از پنج ماده غذایی که به راحتی می‌توانند به محیط مناسبی برای رشد باکتری‌ها تبدیل شوند.

۱) جوانه‌ها

این گروه از سبزیجات می‌توانند در بعضی موارد رابطه بسیار نزدیکی با باکتری‌های مختلف مسمومیت زا داشته باشند که در این‌صورت، عامل خطرناکی برای تولید بیماری‌های مختلف خواهند بود. نوعی از باکتری‌ها در محیط‌های مرطوب رشد بیشتری پیدا می‌کنند و بنابراین سطح مرطوب جوانه‌های گیاهی می‌تواند محیطی برای رشد آنها باشد. هرچه میزان باکتری‌ها در جوانه‌های گیاهی بیشتر باشد، خطر ابتلا به بیماری‌ها نیز در بدن افزایش می‌یابد.

▪ چه کنیم تا بیمار نشویم:

آب کشی و شستن فراوان جوانه‌ها و به طور کلی همه سبزیجات میزان باکتری‌های موجود را کم می‌کند، اما تاثیری بر توقف رشد آنها نخواهد داشت. اگر سیستم دفاعی بدن شما از سلامت کامل برخوردار باشد، دستگاه ایمنی به طور خودکار از بدن در مقابل باکتری‌ها دفاع می‌کند. یکی از متخصصان تغذیه در گزارشی اعلام کرده که افراد مستعد ابتلا به بیماری‌های قابل انتقال از طریق مواد غذایی، مانند کودکان زیر هشت سال، افراد بالای ۶۵ سال، خانم‌های باردار و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، کمتر از جوانه‌های گیاهی استفاده کنند یا برای مهار رشد باکتری‌ها، جوانه‌ها را در دمای ۳۵ تا ۴۰ درجه به صورت منجمد نگه دارند.

۲) گوجه‌فرنگی

این میوه قرمز رنگ آبدار هم برخلاف تصور بسیاری از افراد، با باکتری‌های میکروسکوپی زیادی در ارتباط است و محققان هم هنوز دلیلی برای این ارتباط پیدا نکرده‌اند. پزشکان معتقدند به جای حذف این ماده غذایی مقوی از وعده‌های غذایی خود، بهتر است که به دنبال راهکارهایی برای جلوگیری از بروز بیماری‌ها باشیم.

▪ چه کنیم تا بیمار نشویم:

اگر شما عادت دارید که از گوجه‌فرنگی خام استفاده کنید، دقت کنید که حتما قبل از استفاده آن را در آب به صورت کامل شست‌وشو دهید و سپس با یک دستمال تمیز سطح آن را به خوبی پاک کنید تا مطمئن شوید که سطح گوجه‌فرنگی کاملا تمیز شده. از خریدن گوجه‌فرنگی‌های نصفه یا له شده جدا خودداری کنید. وقتی سطح هریک از سبزیجات یا حتی میوه‌ها آسیبی می‌بیند، فرصت بیشتری برای باکتری‌ها فراهم می‌شود که به راحتی وارد محصول شوند و در آن رشد کنند. در این حالت، هیچ راهی برای از بین بردن آنها وجود ندارد مگر اینکه ماده غذایی را کاملا بپزیم تا باکتری‌ها در اثر دمای زیاد از بین بروند.

۳) هندوانه و میوه‌هایی از این قبیل

هندوانه‌ها و میوه‌هایی که در این خانواده دسته‌بندی می‌شوند، سطحی سخت و ناهموار دارند و این سطح سخت و ناهموار هم می‌تواند محیط مناسبی برای رشد باکتری‌ها باشد. علاوه بر اینها، اغلب افراد فراموش می‌کنند که این میوه‌های بزرگ را قبل از مصرف شست‌وشو دهند و بنابراین با مصرف آنها باکتری‌های زیادی را وارد بدن خود می‌کنند.

▪ چه کنیم تا بیمار نشویم:

وقتی که هندوانه را قبل از شستن با چاقو نصف کنیم، باکتری‌ها همراه با چاقو از سطح این میوه‌ها به داخل آنها وارد می‌شوند و بنابراین پس از مصرف نیز به راحتی وارد بدن ما خواهند شد.

فراموش نکنید که حتما این میوه‌ها را قبل از مصرف به طور کامل شست‌وشو دهید و از تمیز شدن سطح بیرونی آنها کاملا مطمئن شوید.

۴) اسفناج

این دسته از سبزیجات هم مانند کاهو‌ها، سطح ناصافی دارند و می‌توانند محیط مناسبی برای رشد باکتری‌ها باشند. همچنین به دلیل نزدیکی به زمین در هنگام رشد، احتمال برخورد حیوانات با این سبزیجات نیز بسیار بالاست.

▪ چه کنیم تا بیمار نشویم:

برای شست‌وشوی اسفناج، آن را به طور کامل در آب فرو برده و سپس برگ‌ها آن را با دستمال تمیز به طور کامل خشک کنید. برای اطمینان بیشتر بهتر است که اسفناج را هم مانند سایر سبزیجات به صورت پخته شده استفاده کنید.

ترجمه: علیرضا سردشتی