دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

تزریق بوتاکس به چه قیمتی


تزریق بوتاکس به چه قیمتی

تزریق نابجای بوتاکس به یک خانم ۳۰ساله با حضور دکتر محمدعلی نیلفروش زاده متخصص پوست و مو دکتر ضیاءالدین طباطبایی متخصص چشم, دکتر پروین ناظمی روان شناس و دکتر داریوش الیاس پور متخصص طب فیزیکی

چشم‌های شما جزو اولین اعضایی است که در صورتتان رخ‌نمایی می‌کند و البته اگر این چشم‌ها چین‌وچروک‌هایی داشته باشند، می‌توانند در ظاهر شما و تصوری که بیننده از سن و سال شما خواهد داشت، نقش داشته باشند...

به همین دلیل، خیلی‌ها (مخصوصا خانم‌ها) در هر موقعیت شغلی که باشند، به جوان‌سازی و زیبایی چشم‌هایشان اهمیت می‌دهند. موضوع «میزگرد زیبایی» این هفته، خانم دکتر جوانی است که به تازگی تخصص زنان گرفته و حدودا ۳۰ سال دارد و مجرد است. این خانم دکتر، ضمن ابراز تمایل برای طرح مشکل‌شان به منظور آموزش و عبرت دیگران، تاکید کردند که نام و عکسشان در «سلامت» درج نشود.

ماجرا از این قرار است که ایشان با مراجعه به یکی از کارشناسانی که در آرایشگاه بنامی شاغلند و در تزریق بوتاکس به اطراف چشم تبحر دارند، به خیال خودشان قصد جوان‌سازی و رفع افتادگی پلک‌هایشان را داشته‌اند اما با چشم‌ها و ابروهایی درهم رفته، با نمایی که گویا به شدت اخم کرده‌اند یا در حال گریه‌اند، با «سلامت» تماس گرفتند تا با مطرح کردن اشتباهی که مرتکب شده‌اند، درس عبرتی برای دیگران شوند. چهره درهم خانم دکتر واقعا ناراحت‌کننده بود و به احتمال زیاد تا مدت‌ها او حتی نخواهد توانست به مطب برود تا بیمارهایش را ویزیت کند. با دکتر محمدعلی نیلفروش‌زاده، متخصص پوست و مو، درباره مشکل ایشان صحبت کردیم و نظر سایر کارشناسان «سلامت» را نیز در این خصوص جویا شدیم؛ دکتر ضیاءالدین طباطبایی (چشم‌پزشک)، دکتر پروین ناظمی (روان‌شناس ) و و دکتر داریوش الیاس‌پور (متخصص طب فیزیکی).

● نگاه اول

نظر دکتر محمدعلی نیلفروش‌زاده رئیس مرکــــز تحقیقات پوست و سالک درباره سوژه ظـرایـف تـزریــق بـوتـاکــس بـه اطـراف چـشـم

▪ تزریق بوتاکس به اطراف چشم چه عوارضی می‌تواند داشته باشد؟

ـ ایجاد عوارض در ناحیه دور چشم می‌تواند هم به علت خود تزریق و هم به علت اثر بوتاکس باشد. این عوارض معمولا عبارتند از: درد و کبودی. در صورت نیاز می‌توان از قطعات یخ، بی‌حس‌کننده‌های موضعی یا هوای سرد فشرده پیش از تزریق استفاده کرد. معمولا وریدهای برجسته‌ای که در گوشه خارجی چشم دیده می‌شوند، در معرض آسیب هستند. تزریق زیرجلدی می‌تواند از ایجاد هماتوم (خون‌مردگی) و کبودی جلوگیری کند و نباید تزریقی داخل عضله انجام شود. به نظر می‌رسد آثار درمانی موردنظر با تزریق سطحی در این ناحیه کاهش پیدا نمی‌کنند. تزریق در ناحیه دور چشم (حتی داخل پلک فوقانی) نیز به ندرت سبب افتادگی پلک می‌شود ولی در صورت بروز، استفاده از قطره آپراکلوندین ۵/۰ درصد به مدت ۲ تا ۴ هفته می‌تواند مفید باشد. بیرون‌زدگی یا توزدگی چشم‌ها عوارض نادری هستند و در صورتی که بروز کنند، مشاوره چشم پزشکی ضرورت دارد. این عوارض معمولا به صورت خودبه‌خود در طول ۲ تا ۴ هفته رفع می‌شوند.

▪ بهترین کسانی که می‌توانند از تزریق بوتاکس نتیجه بگیرند، چه کسانی هستند؟

ـ کسانی که در اطراف چشم‌هایشان چروک‌های پنجه کلاغی دارند. این چروک‌ها یا دیگر چروک‌های دینامیکی (چروک‌هایی که به دلیل حرکت ایجاد می‌شوند) در کسانی که زیاد اخم می‌کنند یا عادت دارند ابروهایشان را مدام بالا بیندازند، رایج‌ترند و بهتر به تزریق بوتاکس جواب می‌دهند. البته منظورم تزریقی است که توسط پزشک متبحر باشد، نه مراکز زیبایی یا افرادی که در آرایشگاه، این کار را انجام می‌دهند. اگر دقت کنید می‌بینید هرگز کسانی که توسط پزشک متخصص اقدام درمانی یا زیبایی می‌کنند، شکایت یا عارضه‌ای ندارند. تعداد پزشکان باتجربه و متخصص هم در شهرهای مختلف ما کم نیست. من نمی‌دانم چرا با این همه، بعضی‌ها چنین ریسکی می‌کنند؟ مگر می‌شود کسی بر سر سلامت خود ریسک کند یا آن را شوخی بگیرد؟! به اینکه چه خطری می‌تواند چشم شما یا سلامت دیگر اعضای بدنتان را به خطر بیندازد، کاری ندارم اما به اینکه اگر زیبایی شما به مخاطره بیفتد چقدر از نظر روحی و روانی آسیب می‌بینید، فکر کرده‌اید؟! خیلی سخت است که کسی به دلیل چهره درهم‌رفته‌اش خود را خانه‌نشین کند؛ آن هم به دلیل کاری که خودش از روی ناآگاهی مرتکب شده است.

▪ حالا این خانم دکتر که سوژه میزگرد این هفته ماست، چطور باید متوجه می‌شد که مناسب تزریق بوتاکس هست یا نیست؟

ـ تشخیصش به این راحتی‌ها نیست. افتادگی ابرو ممکن است با پوشیده‌شدن پلک فوقانی، ایجاد چروک‌های افقی پیشانی به علت بالا انداختن دراز مدت ابروها، خطوط افقی بالای بینی و حتی سردرد و خستگی ایجاد شود و خود را نشان دهد. اما چون افتادگی ابرو به سمت داخل پیشرفت می‌کند، خیلی از بیماران دچار این مشکل، خودشان نمی‌توانند عارضه را تشخیص دهند و همین امر مساله‌ساز می‌شود چون اتفاقا یکی از مواردی که به هیچ‌وجه مناسب تزریق بوتاکس نیست، حالتی است که فرد افتادگی ابرو دارد؛ یعنی فاصله چشم و ابروی او کم است. شاید شما نتوانید تشخیص بدهید که آیا ابروهایتان افتاده است یا نه ولی یک راه‌حل عملی وجود دارد. کسانی که افتادگی ابرو دارند، اگر پس از گرفتن دوش حوله‌ای دور سر خود بپیچند که سبب بالا رفتن پلک‌ها و ابروهایشان ‌شود، می‌توانند به خوبی این افتادگی را که گفتم، مشاهده کنند. افتادگی قابل‌ملاحظه ابرو می‌تواند سبب برجسته شدن خطوط پنجه‌کلاغی گوشه چشم شود.

عدم توجه به افتادگی ابرو همراه با تزریق بوتاکس می‌تواند نتایج ناخوشایندی به همراه داشته باشد زیرا اگر در این حالت، تزریق برای درمان خطوط افقی پیشانی انجام شود، ریلکس شدن عضله پیشانی از بالا رفتن ابروها جلوگیری می‌کند و سبب افتادگی غیرقابل جبران ابروها می‌شود. فاصله بین لبه پلک فوقانی و پلک تحتانی در حالی که بیمار به نقطه‌ای زل زده است، تحت عنوان ناودان پلکی یا روزنه پلکی نامیده می‌شود. با توجه به اختلافات فردی و نژادی، این روزنه بین ۸ تا ۱۱ میلی‌متر است. ناودان یا روزنه پلکی در حالت طبیعی با لبخند تنگ می‌شود و عدم ایجاد چنین تغییری ممکن است توسط دیگران تحت عنوان یک حالت غیرطبیعی یا غیرصمیمی استنباط شود.

▪ چروک‌های پنجه‌کلاغی که گفتید، در چه سنینی شایع‌تر است؟

ـ چروک‌های پنجه‌کلاغی ممکن است حتی در دهه دوم عمر نیز دیده شوند؛ به طوری که با افزایش عمق یا گستردگی این خطوط، چهره خسته به نظر می‌رسد. عواملی که به تشدید این خطوط کمک می‌کنند، آسیب نور خورشید، میزان چربی زیر پوست، سلامت عمومی، سیگار کشیدن و انقباض دراز مدت عضله دور چشمی است. این حالت تشدیدشده در ماهیگیران، کشاورزان و سایر کسانی که به مدت طولانی در معرض نور خورشید هستند، دیده می‌شود و شاید آنها را متمایل به انجام این کار کند. نکته بسیار مهم قبل از درمان، تشخیص و مورد توجه قرار دادن مشکل اصلی بیمار در این ناحیه است. بعضی از بیماران از داشتن یک ظاهر خسته شکایت دارند. در واقع، این بیماران دچار کاهش قوام پوست و شلی پوست پلک، افتادگی ابرو، حلقه تیره زیر چشم، بیرون‌زدگی چربی حدقه چشم، افرایش اندازه عضله دور چشم یا چروک‌های عمیق کانتال خارجی هستند. جوانسازی در ناحیه دور چشم یک مقوله پیچیده است و نتایج رضایت‌بخش کمی در درمان این ناحیه حاصل می‌شود. بهترین کاندیدها برای تزریق بوتاکس، افرادی هستند که چروک‌های گوشه خارجی چشمشان از خفیف تا متوسط است و آنهایی که هنگام لبخند زدن، گوشه چشم‌هایشان چروکیده و جمع می‌شود.

▪ پس برای درمان با بوتاکس این چروک‌ها هیچ ممنوعیتی وجود ندارد؟

ـ موارد ممنوعیت خیلی کمی برای درمان این ناحیه با بوتاکس وجود دارد که در مشورت با پزشک متخصص به شما گفته خواهد شد؛ از جمله:

۱) بیماران دچار خشکی چشم؛ مانند مبتلایان به نشانگان خشکی چشم حقیقی و نشانگان شوگرن و آرتریت روماتویید شدید.

۲) بیماران دچار میاستنی گراو چشمی یا سایر بیماری‌هایی که می‌توانند عملکرد عضلات خارج چشمی را مختل کنند.

۳) بیمارانی که چشمانشان به دلیل فلج عصبی، خوب بسته نمی‌شود، مبتلایان بیماری چشمی در اثر تیرویید و کسانی که جراحی بلفاروپلاستی انجام داده‌اند.

● نگاه دوم

از عوارض بوتاکس چه می‌دانید؟

دکتر ضیاءالدین طباطبایی/ فوق تخصص پلک و مجاری اشکی، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران

سم بوتولینیوم یا بوتاکس چند سالی است که وارد بازار شده و از سازمان غذا و داروی آمریکا تایید گرفته و جایگاه خاصی در موارد زیبایی و درمانی پیدا کرده است.

تزریق بوتاکس، روش مناسبی برای رفع چین‌وچروک‌های صورت است. ۲ نوع چین‌وچروک در صورت وجود دارد؛ یک نوع چین و چروکی است که به آن، دینامیک می‌گویند؛ یعنی بیمار به صورت ارادی آن را ایجاد می‌کند. این نوع چین و چروک با تزریق دارو از بین می‌رود. اما نوع دوم که به آن استاتیک می‌گویند، چین‌هایی در صورت و پیشانی است و باید توجه داشته باشید که این نوع چین و چروک با تزریق بوتاکس کاملا برطرف نخواهد شد.

از طرفی، تزریق بوتاکس برای رفع چین و چروک‌های پیشانی، صورت و اطراف لب ممکن است توام با عوارضی باشد؛ از جمله:

۱) تزریق آن در ناحیه پیشانی می‌تواند منجر به افتادگی ابرو و پلک شود.

۲) گاهی تزریق بوتاکس در ناحیه بین ۲ ابرو و اخم با درجاتی از افتادگی نامتقارن ابروها همراه است که این مساله نوعی نقص تکنیکی در تزریق محسوب می‌شود.

۳) تزریق در گوشه خارجی چشم ممکن است تغییراتی در شکاف پلک ایجاد کند و گاهی اوقات بیمار دچار دوبینی یا تاری دید می‌شود.

۴) چنانچه تزریقاتی در زیر ابرو (پلک) انجام ‌شود، ممکن است پلک زدن بیمار با مشکل مواجه شود و از طرفی چشم باز بماند. همچنین ممکن است باعث اختلال در اشک چشم، تاری دید و خشکی چشم شود. اگرچه این عوارض گذرا هستند و طی چند هفته یا ماه از بین می‌روند. یکی از خصوصیات بوتاکس این است که عوارض آن معمولا گذرا است و دایمی نیست و می‌توان با درمان کمکی، مشکل بیمار را حل کرد تا اثر دارو از بین برود.

۵) یکی دیگر از عوارض تزریق بوتاکس در پلک پایین است که باعث اشک ریزش می‌شود. این مساله به دلیل ضعف و اختلال در پمپ اشکی است که متعاقب آن، بیمار از اشک ریزش شکایت دارد.

۶) تزریق در اطراف لب و ناحیه گونه، ممکن است باعث از بین رفتن حرکاتی که هنگام صحبت کردن و محاوره در صورت ایجاد می‌شود، شود و صورت حالت ماسکی به خود بگیرد.

۷) تزریق در قسمت‌های‌ خارجی ابرو ممکن است باعث تغییراتی در ابرو شود که فرد حالت کوکی یا عروسکی به خود می‌گیرد.

۸) تزریق در اطراف لب بعضا باعث درجاتی از عدم تقارن در لب یا شلی در خود لب می‌شود که در این حالت بیمار هنگام تغذیه با مشکلاتی مواجه خواهد شد اما بعد از مدت کوتاهی این عوارض از بین می‌رود.

در مجموع، می‌توان گفت عوارض تزریق بوتاکس به عواملی مانند غلظت دارو و تکرار تزریقات بستگی دارد؛ یعنی هر چه میزان و حجم آن بیشتر و غلیظ‌تر باشد، عوارض آن بیشتر خواهد بود. همچنین اگر فردی زودتر از یک ماه اقدام به تزریق مجدد بوتاکس کند، احتمال پیدایش عوارض جانبی ناخواسته دارو بیشتر می‌شود. بنابراین توصیه می‏شود تزریق مجدد زودتر از یک ماه نباشد و بیش از یک آمپول در یک دوره نیز استفاده نشود.

فراموش نکنید که هر بیماری کاندید تزریق نیست؛ بلکه با توجه به شرح حال بیمار و موارد گفته‌شده، تزریق توسط پزشک متخصص باید انجام شود و این اولین اشتباه سوژه میزگرد زیبایی این هفته است.

در نهایت باید یادآور شوم که تهیه، نگهداری و حمل و نقل دارو از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است؛ چراکه دارو باید در دمای خاصی نگهداری شود. بنابراین فردی که به مراکز غیرمعتبر می‌رود، باید بداند که اثر دارو خنثی شده و گاهی اوقات تزریق آن توام با عوارض است. توصیه می‌شود بوتاکس از داروخانه‌های معتبر که شرایط نگهداری و حمل آن را دارند، تهیه و مصرف شود.

● نگاه سوم

دکتر پروین ناظمی/ روان‌شناس

دنبال زیبایی مصنوعی نباشید

متاسفانه در جامعه امروز اعتمادبه‌نفسی که باید در یک جوان برای پذیرش خود و توانمندی‌هایش وجود داشته باشد اساسا یا پنهان شده یا بسیار کم شده است و همین قضیه باعث می‌شود فرد، چیزی را که به صورت درونی باید داشته باشد، می‌خواهد به صورت بیرونی کسب کند و به همین دلیل به سمت زیباسازی مصنوعی و عمل‌های زیبایی می‌رود. از سوی دیگر به نظر می‌رسد در جوانان، هم‌گرایی و هم‌رنگی شدت بسیار بالایی دارد. دلیل آن هم عدم پختگی و شرایط سنی آنهاست. یک مشکل اجتماعی دیگر هم این است که ما نمی‌خواهیم همدیگر را همین‌طور که هستیم، بپذیریم. وقتی یک نفر با شکل و شمایل اصلی خودش در یک جمع پذیرفته نمی‌شود، دست به زیباسازی مصنوعی می‌زند تا پذیرفته شود. چهره‌ای که آفریده شده تمامی اجزای آن همراه هم می‌تواند زیبا باشد نه اینکه عمل‌های زیبایی به هر صورت انجام شود. عدم اعتمادبه‌نفس یا عدم احساس ارزشمندی از مهم‌ترین دلایل گرایش به عمل‌های زیبایی بدون الزام است. احساس ارزشمندی باید در یک فرد از کودکی به وجود بیاید و اگر نیاید، در نوجوانی و جوانی منوط به زیبایی‌های مصنوعی و تایید دیگران می‌شود.

جالب است که امروزه انجام بسیاری از عمل‌های زیبایی مانند بوتاکس یا عمل بینی یا حتی آرایش کردن مد شده است و اگر کسی این کارها را انجام ندهد، به او امل می‌گویند. این مد چیزی نیست جز همان همرنگی با جماعت و داشتن انگیزه قوی‌تری که در زندگی هدف مشخصی در زندگی برای فرد ایجاد می‌کند. اساسا در جوانان ما وجود ندارد و بسیار کمرنگ است. به قدری مسایل سطحی در زندگی جوانان اهمیت جدی پیدا کرده که اساس و پایه زندگی اصلی را فراموش کرده‌اند و این ظلمی است که خانواده‌ها در حق بچه‌ها مرتکب شده‌اند یعنی از دوران کودکی آنچه را باید در آنها به وجود می‌آوردند، نیاورده‌اند و در پذیرفتن آنها همان‌گونه که بودند کوتاهی کرده‌اند. در نتیجه وقتی بچه‌ها به استقلال مالی می‌رسند فکر می‌کنند به کمک همرنگ شدن با جماعت اطراف می‌توانند تایید دیگران را به دست آورند. ترس از طردشدن، تنها ماندن،‌ انتخاب نشدن و عدم پذیرش، در حال حاضر در جامعه شاهد آن هستیم و جوانان به سمت عمل‌های زیبایی که شخصا فکر می‌کنم انجام آن درست نیست، گرایش پیدا کرده است. زیبایی‌ای که در رفتار و گفتار فرد وجود دارد، اصل قضیه است. شاید روی یک چهره صدها عمل انجام شده باشد ولی دل‌چسبی و جذابیت لازم را نداشته باشد. چه خوب است کمی آگاهی جوانان را بیشتر و انگیزه و اعتمادبه‌نفس در آنها ایجاد کنیم تا خود را همان‌گونه که هستند بپذیرند و جامعه هم آنها را بپذیرد تا بتوانند توانایی‌های دیگر خود را به عرصه ظهور برسانند تا از زندگی‌شان لذت ببرند و اعتمادبه‌نفس‌شان بیشتر شود.

● نگاه چهارم

دکتر داریوش الیاس‌پور/ متخصص طب فیزیکی مورد تاثیر ماساژ بر از بین رفتن چین و چروک‌های پوستی

ماساژ صورت، مانع چروک نیست

ماساژ، تاثیراتی روی بافت‌های نرم و عضلات دارد و سبب افزایش جریان خون و تاثیر بر سیستم عصبی آن ناحیه می‌شود. گاهی گفته می‌شود ماساژ صورت می‌تواند بر کاهش چربی‌های زیرپوستی تاثیر بگذارد و سبب زیبایی یا کاهش چین‌وچروک‌های پوستی شود. چند تحقیق در رابطه با ماساژ با دست و دستگاه‌های دیگر انجام شده و اثرات مثبتی در درمان سلولیت‌های پوستی و جوانسازی پوست و تغییرات موضعی سایز و حالت چهره گزارش شده است ولی در سطح وسیع، تحقیقات گسترده‌ا‌ی انجام نشده و نتایج علمی معتبر اعلام نشده است. در مورد چین‌وچروک‌های پوستی روش‌هایی برای ماساژ صورت وجود دارد.

این ماساژها روی دردهای عضلانی تاثیر می‌گذارد، به فرد آرامش می‌دهد و تا حدی می‌تواند جلوی بروز چین‌وچروک را بگیرد اما در مورد چین‌های قدیمی باید گفت ماساژ نمی‌تواند تاثیر شگرفی بگذارد. در مورد پیشگیری هم لازم است تحقیقات گسترده‌تری انجام شود تا بتوان صددرصد آن را توصیه و اثربخشی ماساژ بر پیشگیری از بروز چین و چروک‌ها را به‌طور علمی رد یا قبول کرد. فعلا تحقیقات کوچکی در این زمینه انجام و نتایجی دیده شده است اما نیاز به تحقیقات معتبر علمی وسیع‌تری داریم تا این مساله کاملا به اثبات برسد. هنوز قاطعانه نمی‌توان تاثیر ماساژ بر پیشگیری از بروز چروک‌های پوستی را رد یا قبول کرد. اما از نظر احساس آرامش و کاهش درد می‌توان پذیرفت که ماساژ موثر است. از باقی نظرات مسایل مطرح‌شده جنبه تجاری دارند و تحقیقات علمی آنها را به اثبات نرسانده است.

نسیم تقوی