یکشنبه, ۲۷ خرداد, ۱۴۰۳ / 16 June, 2024
مجله ویستا

سالمندی یعنی حکمت، خرد و فرزانگی


سالمندی یعنی حکمت، خرد و فرزانگی

پیران و سالمندان در ایران حرمت و ارزش فراوانی داشته و دارند. پیری در ایران نه به‌عنوان یک عارضه ناخوشایند بلکه به صورت واقعیتی خوشایند است که به معنی رسیدن به حکمت و خرد و فرزانگی …

پیران و سالمندان در ایران حرمت و ارزش فراوانی داشته و دارند. پیری در ایران نه به‌عنوان یک عارضه ناخوشایند بلکه به صورت واقعیتی خوشایند است که به معنی رسیدن به حکمت و خرد و فرزانگی تلقی می‌شود.

چه خوش دعایی است بر همه کس که: «به پیری رسی ای جوان خدنگ».

پیری به معنی رسیدن به نقطه گذر و زندگی دوباره است. پیری به معنی شیخوخیت است و بزرگی و حل مشکلات.

«مشکل خویش بر پیر مغان بردم دوش

کو به تایید نظر حل معما می‌کرد»

از دیدگاه‌های نادرست درباره سالمندان آن است که اغلب ناشاد و ناراضی هستند، اما شادمانی و رضایت از زندگی، ارتباط کمی با هم دارند. در سالمندان خردمندی باعث رضایت از زندگی و شادی راستین می‌شود. افراد سالمند و همیشه ناشاد ممکن است همان کسانی باشند که در نوجوانی و جوانی هم ناشاد بوده‌‌اند.

در جوامع شرق از روزگار باستان، سالمندان موردتکریم و بزرگداشت بوده‌اند. این هنجار فرهنگی خود ممکن است باعث رفتار خردمندانه در سالمندان شود. در چین که سالمندی مترادف با زوال ذهن تلقی نمی‌شود دیده شد سالمندان در آزمون‌های ذهنی نمره‌های بالاتری نسبت به همسالان مشابه آمریکایی خود که پیری و زوال ذهنی را مربوط می‌دانند کسب کردند.

خردمندی گنجینه‌ای است که با بالارفتن سن افزون‌تر می‌شود. در پاسخ به پرسش‌هایی درباره بحران‌های زندگی دیده شد، افراد ۷۵ ساله بیش از جوانان در مرتبه‌های بالا جای گرفتند. پژوهش‌ها نشان می‌دهد گرچه سالمندان برای تصمیم‌گیری وقت بیشتری را صرف می‌کنند اما در مقابل تصمیم خردمندانه‌تری می‌گیرند.

دکتر فربد فدایی

مدیر گروه روان‌پزشکی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی