دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

ارزان ترین داروی دنیا جواب می دهد


ارزان ترین داروی دنیا جواب می دهد

آیا می دانید خنده عمر را طولانی می كند آیا می دانید لبخند زدن, بی خرج ترین هدیه است پس آن را از خود و دیگران مضایقه نكنید

خنده كه از در وارد می‌شود، بیماری از پنجره می‌گریزد. آیا می‌دانید... خندیدن نوعی <آنتی‌ بیوتیك> طبیعی است كه محرومین جهان با استفاده از این امر طبیعی، می‌توانند بسیاری از درد‌های خود را تخفیف دهند؟ آیا می‌دانید خنده ارزان‌ترین داروی پیشگیری و مبارزه با بسیاری از بیماری‌هاست؟ به عبارت دیگر، خنده هم خاصیت پیشگیری دارد و هم خاصیت درمان.

● آیا می‌دانید

آیا می‌دانید خنده عمر را طولانی می‌كند؟ آیا می‌دانید لبخند زدن، بی‌خرج‌ترین هدیه است؟ پس آن را از خود و دیگران مضایقه نكنید. آیا می‌دانید وقتی می‌خندیم، آثار منفی نگرانی و اضطراب از تن و روان محو می‌شوند و با خندیدن است ‌كه نیروی عظیم مثبتی در اختیار انسان قرار می‌گیرد كه به آرامش، شادابی و سلامتی كمك می‌كند؟ ‌آیا می‌دانید وقتی می‌خندیم، آرام می‌گیریم، كیفیت زندگی‌مان بهتر می‌شود، درواقع با خندیدن، منابع درون خود را در جهت مثبت، سوق می‌دهیم. آیا می‌دانید با عادت به خندیدن است‌ می‌توانیم كه ذهن خود را برنامه‌ریزی می‌كنیم تا به انسانی سالم‌تر، شادتر، قدرتمندتر و كامیاب‌تر تبدیل شویم؟ آیا می‌دانید خنده موسیقی روح است؟ آیا می‌دانید افرادی كه بیشتر می‌خندند، سالم‌تر و شاداب‌تر از انسان‌های اخمو، عبوس و بداخلاق هستند؟ آیا می‌دانید با خندیدن، ظرفیت ریه‌های افراد، افزایش یافته و اكسیژن بیشتری وارد بدن شده و به سوی سلول‌ها رهسپار می‌شود و مغز با دریافت اكسیژن بیشتر، بهتر عمل می‌كند. به همین علت، خنده از سكته‌های قلبی، مغزی ، تنگی رگ‌های قلبی و بیماری‌های تنفسی و ده‌ها بیماری دیگر به‌خوبی پیشگیری می‌كند.

آیا می‌دانید خندیدن به خود و كارهای اشتباهی كه می‌كنیم، نقطه‌ی مقابل سرزنش كردن خود است؟ آیا می‌دانید خندیدن و ورزش، ارتباط نزدیكی با هم دارند؟ خنده یك نوع ورزش است و ورزش هم به شادابی انسان كمك فراوان می‌كند. آیا می‌دانید ۲۲ دی ماه برابر با ۱۱ ژانویه را <روز جهانی خنده> نامیده‌اند؟ آیا می‌دانید خنده عامل موفقیت انسان در همه‌ زمینه‌های زندگی است؟ انسان تنها حیوانی است كه می‌خندد و خنده زبان مشترك تمامی انسان‌هاست؟ آیا می‌دانید وقتی می‌خندیم، ۴۰۰ عضله بدن به حركت در می‌آیند و اندام ها و ارگان‌های داخلی و خارجی بدن به جنبش درآمده و ورزش می‌كنند و حتی با خنده می‌توان به مقابله با چاقی پرداخت؟

آیا می‌دانید با اجرای تمرین‌های بسیار ساده از همان ابتدا به نتیجه‌های جالبی می‌رسیم چرا كه با ترشح هورمون‌های مثبت، چهره‌مان شاداب‌تر و جذاب‌تر می‌شود و احساس نشاط و طراوت می‌كنیم و زندگی را به شكل بهتری تجربه می‌كنیم؟

آیا می‌دانید امروزه دانشمندان كشف كر‌ده‌اند كه خنده، سیستم ایمنی و دفاعی بدن را كه در تندرستی و سلامتی نقش اساسی دارد تقویت كرده و فعال‌تر می‌سازد؟ آیا می‌دانید برخی از پزشك‌ها عقیده دارند ۱۰ دقیقه خنده عمیق در طول روز می‌تواند در كاستن درد‌های شدید مؤثر باشد و امكان‌ استراحت پیوسته‌ بیماران را فراهم‌ كند.

آیا می‌دانید ترشح ایمنوگلوبولین‌ها با میزان خندیدن ما ارتباط مستقیم دارد؟ در روز‌های شاد و خندان، میزان ترشح ایمونوگلوبولین به مقدار زیاد صورت می‌گیرد اما در روزهای حزن‌انگیز، میزان ترشح آن بسیار پایین است. افرادی كه میزان كمتری ایمونوگلوبولین دارند، بیشتر در معرض آلودگی ویروس و میكروب قرار می‌گیرند. ایمونوگلوبولین به مبارزه دستگاه ایمنی بدن با بیماری‌ها كمك می‌كند.

آیا می‌دانید سایتوها كنیازها كه به آن هورمون شادی نیز گفته می‌شود، در اثر شاد بودن و خندیدن،‌ ترشح شده و دستگاه ایمنی بدن را قوی‌تر می‌سازد؟

آیامی‌دانید خنده نیروی بیكرانی در خود نهفته دارد و با ایجاد احساس‌های مثبت، شادی بخش و آرامش دهنده، باعث لذت بردن از زندگی می‌شود.آیا می‌دانید آندورفین‌ها كه در شخص ایجاد احساس اعتمادبه‌‌نفس و سرخوشی می‌كند، در اثر خندیدن تولید می‌‌شود. مقدار آندورفین‌ها با ورزش و فعالیت‌های نشاط‌آور بالا می‌رود.

● مزایای تفكر مثبت

می‌گویند: انسان با فكرش زندگی می‌كند... به عبارت دیگر خوشبختی، بدبختی، شادی و غم‌های انسانی، تابع شرایط بیرونی نیستند بلكه ساخته و پرداخته افكار و اندیشه‌های خود هستند...! در حقیقت، حوادث پیش آمده چندان مهم نیستند بلكه طرز برخورد ما با حوادث مهم هستند. به قول شكسپیر: <هیچ‌چیز به خودی خود، خوب یا بد نیست بلكه نیروی اندیشه است كه بدی، خوبی، سعادت و یا شقاوت را می‌آفریند.> به‌عنوان مثال، دو نفر از پنجره بیرون را تماشا می‌كنند،‌ یكی لكه‌‌ها و ذره‌های كثیف شیشه را می‌بیند و دیگری منظره‌های زیبای طبیعت را... عده‌ای به زیبایی گل‌ها توجه دارند و گروهی دیگر به خار‌های همان‌ گل‌ها می‌نگرند.

یك ضرب‌‌المثل آذری می‌گوید: <ای مردم،‌ چرا سعادت را در خارج می‌جویید؟ سعادت در درون شماست>! حضرت علی (ع) می‌فرماید: مپس از سلامتی، خنده بهترین نعمت است.> حضرت سلیمان می‌فرماید: <دل شادمان و مسرور، خاصیت نوش‌دارو دارد.> دكتر جانسن می‌گوید: <سرور و خوشحالی یا حزن و ملامت شخصی، بسته به میل و اراده خود انسان است.> ضرب‌المثل عربی می‌گوید: <زمانی‌كه می‌خندید، خدا هم به همراه شما می‌خندند.>

● آسایش بیشتر، آرامش كمتر

امروزه فشارهای زندگی خیلی افزایش یافته است، به همین علت، میانگین خنده نسبت به سابق حتی در سطح جهانی كاهش یافته است.

طبق برآورد دكتر میشل تیتز روان‌شناس آلمانی در دهه ۱۹۵۰ مردم به‌طور میانگین ۱۸ دقیقه در روز می‌خندیدند، ولی امروزه حدود شش دقیقه می‌خندند امروزه با وجود اینكه كیفیت زندگی نسبت به گذشته خیلی بهتر شده ولی در مقابل میزان استرس‌ها و نگرانی‌ها بالا رفته است. به عبارت ساده، با وجود اینكه میزان آسایش‌ انسان‌ها در تمام جوامع بشری بالا رفته ولی میزان آرامش‌پایین آمده است.

انسان وقتی به‌ دنیا می‌آید، طبیعت شاد و خندانی دارد. كودكان به‌راحتی و بدون دلیل خاص می‌توانند ۳۰۰ تا ۴۰۰ بار در روز بخندند چرا كه مانع خاصی برای جلوگیری از خنده آنها وجود ندارد ولی همین‌كه بزرگ می‌شوند، ‌تحت تأثیر فرهنگ جامعه كه خنده را زیاد مطبوع نمی‌داند در بزرگسالی نسبت به دوران كودكی كمتر از ۲۰ بار در روز می‌خندد. به نظر می‌رسد، هر قدر آرامش بشر كمتر شود، میزان خنده‌های بشركاهش می‌یابد.

همه می‌توانند ‌بخندند ولی وقتی زیاد بخندیم، استعداد شوخ‌طبعی‌ ما رشد می‌كند آن‌وقت به‌ بهانه‌های مختلف و به راحتی قادر به خنده خواهیم بود. خنده به ثروت و قدرت، زیاد ارتباط ندارد.

انسان در هر شرایطی به‌ خندیدن عادت كند، حتی اگر خنده‌ها ساختگی و زوركی باشد، تغییرهای فیزیولوژی در بدن وی به‌وجود می‌آید و به انسانی شوخ، خنده‌رو و پر نشاط تبدیل می‌شود.

هر جلسه خنده با تمرین تنفس عمیق و با هوهوهو ... هاهاها شروع می‌شود. با توجه به اینكه خنده بسیار مسری است بنابراین وقتی در یك گروه باشیم، حتی با برقراری تماس چشمی می‌توان به‌راحتی شروع به خندیدن كرد.

باید دانست كه حس شوخ‌طبعی را می‌توان با تمرین پرورش داد و در انجام آن ماهر شد.‌

انسان تنها حیوانی است كه می‌خندد و خنده زبان مشترك تمامی انسان‌هاست

دكتر میرعمادالدین فریور

مدیرمسؤول ماهنامه روان‌شناسی شادكامی