چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
اثر ضد سرطانی قرص آسپیرین
قرص آسپیرین در موارد مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد. برخی ها از آن زمانی که دچار سردرد شده اند استفاده می کنند، برخی دیگر هنگام سرماخوردگی. اما جدیدا پژوهشگران دانشگاه آکسفورد به عملکرد ضد سرطانی قرص آسپیرین پی بردند.
اسم رایج آن آسپیرین است، اما در اصل این دارو از اسید استیل سالیسیلیک تشکیل شده است. پژوهشگران بریتانیایی تحقیق درازمدتی درباره ی عملکرد ضد سرطانی آسپیرین انجام داده اند. پیتر راتول (Peter Rothwell) و تیم علمی اش به این نتیجه رسیده اند که اگر هر آلمانی به مدت چند سال روزی یک آسپیرین مصرف کند، می توان سالانه از مرگ های سرطانی بیش از ۲۰ هزار نفر جلوگیری کرد. بر اساس گفته ی دانشمندان، این اولین تحقیقی است که اثبات می کند آسپیرین قادر به کاهش میزان مرگ و میر سرطانی است. ´
● کاهش ریسک مرگ سرطانی به میزان ۲۰ درصد
پژوهشگران در این مورد ۸ تحقیق جداگانه انجام دادند که در آن ها بیش از ۲۵ هزار نفر در دو گروه شرکت داشتند. یک گروه برای مدت ۲۰ سال قرص آسپیرین مصرف کردند، اما گروه دیگر تنها از یک شبه دارو استفاده کردند. نتیجه آن بود که ریسک سرطان در گروه اول به میزان ۲۰درصد کاهش یافت. قدرت تاثیر آسپیرین هم به مدت زمان استفاده از آن و هم به سن شرکت کنندگان بستگی داشت. هر چه سن افراد بالاتر بود، تاثیر ضد سرطانی آسپیرین نیز بیشتر می شد.
در عین حال شرکت کننده ای که بیش از ۵ سال قرص آسپیرین مصرف کرده بود، ریسک مرگ سرطانی او بیش از ۳۰در صد کاهش یافته بود. اما پژوهشگران می گویند که میزان مرگ و میر سرطانی در کل کاهش یافته است. برای مثال مرگ ناشی از سرطان مری به میزان ۶۰درصد، سرطان روده ی بزرگ ۴۰درصد، سرطان ریه ۳۰درصد و سرطان پروستات به میزان ۱۰درصد کاهش یافته است.
مصرف هر دارویی حتی آسپیرین بدون تجویز پزشک اشتباه است. بنابراین قبل از هر اقدام خودسرانه ای با پزشک خود مشورت کنید.
● نقص این تحقیق
درست است که تاثیرات مثبت این تحقیق طولانی مدت واضح هستند، اما با وجود این پژوهشگران در این مورد محتاطانه برخورد می کنند. محققان موسسه ی هماتولوژی و انکولوژی آلمان اگرچه از نتایج این نحقیق استقبال کرده اند، اما در عین حال از آن انتقاد هم می کنند. به گفته ی آنان یک نقص بزرگ این تحقیق آن است که دانشمندان دوز آسپیرین را مشخص نکردهاند.
پژوهشگران دانشگاه آکسفورد خود نیز در گزارشی به بعضی نارسایی ها در این تحقیق اعتراف می کنند. آن ها می گویند که این تحقیق تنها محدود به بیست سال پس از مصرف آسپیرین است. اما این که آیا آسپیرین پس از بیست سال نیز قادر به کاهش ریسک مرگ و میر سرطانی است، هنوز مشخص نیست.
● آسپیرین رقیق کننده ی خون
آسپیرین همانند ایبوبروفن و دیکلوفناک ضد عفونت در بدن عمل می کند و در عین حال خون را نیز رقیق می کند. این عملکردهای آسپیرین باعث می شوند که از سکته جلوگیری کند. اما رقیق شدن خون توسط آسپیرین می تواند باعث خون ریزی های شدید نیز بشود. به همین دلیل پژوهشگران مطمئن نیستند که آیا جلوگیری آسپیرین از سرطان بیشتر از ریسک عوارض ناشی از آن است یا نه.
با وجود این نتایج، پیتر راتول می گوید که باید از مصرف بیش از حد آسپیرین خودداری شود، اما وی در عین حال توصیه می کند که از نتایج این تحقیق در مبارزه با سرطان بهره برداری شود.
● برای پیشگیری از سرطان چقدر آسپیرین بخوریم؟
آسپیرین داروی پرمصرفی است که فواید و عوارض جانبی گوناگونی دارد. یکی از فواید آن، پیشگیری ۲۵ درصدی از ابتلا به سرطان شکم و روده است.
اما آیا مصرف جزیی آسپیرین به اندازه مصرف بالای آن، اثر ضد سرطانی دارد؟ تا چه میزان مصرف، می تواند این تاثیر را داشته باشد؟ با توجه به اثرات جانبی مصرف آسپیرین، دانستن پاسخ این سوال اهمیت دارد.
یک محقق انگلیسی با ۵ سال مطالعه پیگیر عادات مصرف آسپیرین در ۲۸۰۰ فرد مبتلا به سرطان و ۳۰۰۰ فرد سالم، به این نتیجه رسیده که مصرف روزانه ۷۵ میلی گرم آسپیرین، خطر ابتلا به سرطان را تا ۲۵ درصد کاهش می دهد. به علاوه این میزان مصرف، عوارض جانبی بسیار کمی را به دنبال خواهد داشت.
اگر همه افرادی که در انگلستان زندگی می کنند، در سال ۲۰۰۷- ۱۳۸۶روزانه مقدار بسیار کمی آسپیرین مصرف می کردند، در آخرین آمارهای در دسترس از مبتلایان به سرطان مربوط به سال گذشته، از هر ۱۰۰۰۰۰نفر، ۱۶نفر به این بیماری مبتلا نمی شدند.
البته همه با این نتایج موافق نیستند. هنوز هستند دانشمندانی که این یافته را باور نمی کنند.
اندرو چان از دانشکده پزشکی دانشگاه هاروارد که خود ۲۰سال است ۸۰۰۰۰ زن و ۵۰۰۰۰ مرد را در مطالعاتش زیر نظر دارد، معتقد است تاثیر ضدسرطان استفاده از آسپیرین زمانی آشکار می شود که روزانه دست کم ۳۲۵ میلی گرم از آن مصرف شود.
اما آنچه همه پزشکان در مورد آن هم عقیده اند، این است که مصرف هر دارویی حتی آسپیرین بدون تجویز پزشک اشتباه است. بنابراین قبل از هر اقدام خودسرانه ای با پزشک خود مشورت کنید.
فرآوری: معصومه آیت اللهی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست