سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

اسلام ناب اسلام مجاهدت و جهاد


اسلام ناب اسلام مجاهدت و جهاد

یکی از مفاهیم کلیدی اسلام, جهاد و مجاهدت است مجاهدت در بینش اسلامی به دو قسم تقسیم شده است قسم اول مجاهدت با نفس که در احادیث از آن به جهاد اکبر تعبیر شده و قسم دوم مجاهدت و مقابله با دشمنان و مخالفان دین خدا که در لسان اخبار و احادیث, جهاد اصغر نامیده شده است

یکی از مفاهیم کلیدی اسلام، جهاد و مجاهدت است . مجاهدت در بینش اسلامی به دو قسم تقسیم شده است ؛ قسم اول مجاهدت با نفس که در احادیث از آن به جهاد اکبر تعبیر شده و قسم دوم مجاهدت و مقابله با دشمنان و مخالفان دین خدا که در لسان اخبار و احادیث، جهاد اصغر نامیده شده است . قسم اخیر هر چند از آن به عنوان جهاد اصغر یاد شده، لیکن این عنوان به منزله عدم اهمیت آن نیست. پیامبر عظیم الشان اسلام در بیان مقام مجاهدان در راه خدا می فرمایند:

« ما اعمال العباد کلهم عندالمجاهدین فی سبیل الله الا کمثل خطاف اخذ بمنقاره من ماء البحر - اعمال تمام بندگان نزد ( عمل ) مجاهدین در راه خدا

( چیزی ) نیست مگر مانند پرستویی که با منقار خود مقداری آب از دریا برداشته است.»۱()

آری مقام مجاهدین در راه خداوند از عالی ترین مراتب و درجات کمال انسانی است که شهادتاوج این مقام و فرجام مجاهدان صالحی است که گوهر وجود خود را فدای حفظ و بقای دین و اجتماع مسلمین می کنند. شهید یعنی مجاهدی که تا آخرین نفس و قطره خون دست از مبارزه و جهاد در راه خدا برنداشته و با انقطاع از تعلقات دنیوی و پاره کردن آخرین ریسمان وابستگی به دنیا، یعنی جان، به لقای معبود شتافته است . امیرالمومنین امام المجاهدین علی بن ابیطالب (ع) می فرمایند : «ان الجهاد باب من ابواب الجنه فتحه الله لخاصه اولیائه، و هو لباس التقوی ، و درع الله الحصینه و جنته الوثیقه - همانا جهاد دری است از درهای بهشت، که خداوند آن را برای اولیای خاص خود گشوده است . جهاد جامه تقوا و زره استوار خداوند و سپر محکم اوست.۲()

با کمی تفحص در آثار و برکات جهاد ، راز سرآمدی مجاهدین روشن می گردد. یکی از مهمترین آثار جهاد، حفظ جامعه اسلامی در پرتو از خودگذشتگی های مجاهدین در راه خداست که در سایه وجود همین جامعه و حکومت اسلامی است که غایت آفرینش و فلسفه خلقت یعنی عبادت خداوند و معرفه الله محقق می گردد.

در پرتو مجاهدت مجاهدین است که عزت اسلامی حفظ شده و بدخواهان از ضربه زدن به دین خدا ناامید می شوند . در پرتو همین فرهنگ جهادی است که زمینه ظهور آخرین منجی عالم بشریت فراهم می شود. لذاحفظ این روحیه نه تنها در دوران جهاد، بلکه در دوران آرامش و صلح نیز لازم است . این حدیث نبوی به همین موضوع اشاره می کند .حضرت می فرمایند:

« من مات و لم یغز ، ولم یحدث به نفسه ، مات علی شعبه من نفاق- کسی که جهاد نکرده ، یا آرزوی جهاد نداشته باشد و بمیرد، به نوعی نفاق مرده است.» ۳()

ملت ما در هشت سال دفاع مقدس به وضوح آثار و برکات مجاهدت فی سبیل الله و روحیه جهادی را درک کرده است ، جنگی نابرابر که صاحبان زر و زور، عزم خود را جزم کرده بودند که انقلاب اسلامی نوپای ملت مسلمان ایران را از پای درآورند، اما در مقابل جوانان از جان گذشته و مجاهدان از دنیا گسسته به زانو درآمدند. هشت سال مجاهدت و دفاع به ما آموخت که اگر خواهان عزت دنیا و آخرت خود هستیم راهی جز مجاهدت و مقاومت در مقابل زورگویان وجود ندارد، آنچنان که مولای مجاهدان علی (ع) می فرمایند: « ان الله فرض الجهاد و عظمه و جعله نصره و ناصره، و الله ما صلحت دنیا و لا دین الا به - همانا خداوند جهاد را واجب گردانید و آن را بزرگ داشت و مایه پیروزی و یاری خود قرارش داد. به خدا سوگند کار دنیا و دین جز با جهاد درست نمی شود.» ۴()

امام راحل (ره) جنگ را برکت می دانستند و می فرمودند : « هر روز ما در جنگ برکتی داشته ایم که در همه صحنه ها از آن بهره جسته ایم . ما انقلابمان را در جنگ به جهان صادر نموده ایم ... ما در جنگ ریشه های انقلاب پربار اسلامیمان را محکم کردیم ... جنگ ما موجب شد که تمامی سردمداران نظامهای فاسد در مقابل اسلام احساس ذلت کنند... و از همه اینها مهمتر استمرار روح اسلام انقلابی در پرتو جنگ تحقق یافت.» ۵()

دمیده شدن روح جهاد و مبارزه و از خودگذشتگی در راه خدا از بزرگترین برکات هشت سال جنگ تحمیلی است ، که حفظ و گسترش این روحیه در جامعه و انتقال آن به نسل جوان می تواند ضامن سلامت و بقای نظام اسلامی و عزت دینی باشد که مقام معظم رهبری نیز بارها براین مهم تاکید کرده اند.

دشمنان اسلام نیز با آگاهی از این مطلب در صدد تضعیف روح جهاد ومقاومت در میان امت اسلامی هستند و امروز در تقابل با جهان اسلام نوک پیکان را به سمت همین روحیه گرفته اند و با حذف یا تاویل آیات و احادیث مربوط به جهاد، در پی نابودی ریشه و اساس اسلام ناب محمدی (ص) و ترویج اسلام آمریکایی می باشند. خطری که امام راحل (ره) با درک آن بر لزوم شناخت و تبیین اسلام ناب محمدی (ص) اصرار داشتند.

اسلام ناب یعنی اسلامی که سرتعظیم در مقابل مستکبران فرود نمی آورد. اسلام ناب یعنی اسلامی که یک تار موی کوخ نشینان را به دنیای کاخ نشینان و پول پرستان ترجیح می دهد. اسلام ناب یعنی اسلامی که با دنیا پرستان و شیاطین بر سر میز مذاکره نمی نشیند . اسلام ناب یعنی اسلامی که معتقد است .« ان ابواب الجنه تحت ظلال السیوف - همانا دروازه های بهشت در سایه شمشیرهاست ،»۶() و « السیوف مفاتیح الجنه - شمشیرها کلیدهای بهشتند .۷() فرهنگ و روحیه جهادی یعنی ضمانت بقای اسلام ناب محمدی (ص) . لیکن باید توجه داشت «جهاد هم فقط به معنای حضور در میدان جنگ نیست، زیرا هرگونه تلاش در مقابله با دشمن، می تواند جهاد تلقی شود.» ۸()

محمد امین دریا پیمای هرمز

پی نوشتها:

۱و۲ و۳ و۴ - منتخب میزان الحکمه

۵- پیام حضرت امام خمینی (ره) به روحانیت

۶- منتخب میزان الحکمه

۷- مستدرک الوسائل

۸- بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار فرماندهان لشکر۲۷ محمد رسول الله (ص)

در تاریخ۷۵/۳/۲۰