پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

شیا غذای آهنین


شیا غذای آهنین

آشنایی با یک طعام سودانی

مردم کشور سودان خصلت میهمان‌نوازی را به خود نسبت می‌دهند به خصوص اگر مسلمان هم باشند....

جالب است بدانید که آنها در میهمانی‌هایشان، غذا را در سینی‌های بزرگ استیل سرو می‌کنند که در آن تعدادی بشقاب وجود دارد از پیش غذا گرفته تا غذای اصلی و دسر و البته همراه غذا. اما از معروف‌ترین غذاهای این کشور، خوراک شیاست که تابلویی رنگارنگ از انواع ادویه‌ها است و طعمی خاص دارد.

● عادت‌های غذایی سودانی‌ها

غذای سودانی‌ها مانند فرهنگ و حتی نقشه جغرافیایی‌شان، تنوع و رنگ‌آمیزی زیادی دارد. غذاهای این کشور را می‌توان به ۲ دسته تقسیم کرد؛ اول غذاهایی که تحت‌تاثیر کشورهای دیگر طی سالیان گذشته در این کشور جاافتاده است و دوم غذاهای محلی یا اصلی سودانی‌ها. کشور سودان به علت نزدیکی به کشور آفریقا و همین‌طور مستعمره بودن توسط انگلیس، آدابی را از این دو کشور گرفته است. به طور کلی غذاهای سودانی شامل انواع گوشت مرغ، گوشت قرمز، هر دانه‌ای که تصورش را بکنید، باقلا، لوبیا و البته بامیه است. وجه مشترک تمامی غذاهای سودانی استفاده از ادویه‌جاتی مانند فلفل‌ قرمز و سیاه، پودر سیر و... است. استفاده از سبزیجات و انواع ادویه‌ها هم سوغات سال‌های استعمار سودان بوده و تا قبل از آن، سودانی‌ها در غذاهایشان از این مواد استفاده نمی‌کردند. غذای اصلی سودانی‌ها با نوع خاصی از نان به نام «کیسرا» سرو می‌شود. این نان معروف که از آرد ذرت تهیه می‌شود، همراه انواع خورش‌ها خورده می‌شود. جالب است بدانید که بیشتر سودانی‌ها غذا را با دست می‌خورند.

مردم منطقه شمال سودان اولین افرادی بودند که گندم را کشف و حتی به سایر کشورها هم معرفی کردند. هنوز هم آرد گندم ماده تشکیل‌دهنده تمامی غذاهای آنهاست. منطقه شرقی سودان نیز تحت تاثیر آشپزخانه اتیوپیایی‌هاست و در منطقه غرب هم به دلیل وجود انواع دام،‌ ماده اصلی غذاهایشان «شیر» است. درنهایت مردمان منطقه جنوبی سودان به دلیل نزدیکی به دریاچه‌های مختلف از انواع ماهی‌ها در غذاهایشان استفاده می‌کنند؛ ماهی آب‌پز همراه با مقداری روغن، پیاز، سبزیجات و سیب‌زمینی غذای مورد علاقه این خطه است.

● مـواد لازم (برای۴ نفر)

▪ گوشت بره/ ۳۰۰ کیلوگرم/ ۵۵۰ کیلوکالری

▪ پیاز/ ۱ عدد/ ۱۵ کیلوکالری

▪ سیر/ ۴ حبه/ ۵ کیلوکالری

▪ فلفل دلمه‌ای قرمز/ ۲ لیوان/ ۵۰ کیلوکالری

▪ آبلیموی تازه/۵/۰ لیوان/ ۰ کیلوکالری

▪ زیره سبز، فلفل قرمز، فلفل سیاه،‌ زردچوبه، زنجبیل و‌ دارچین/ ۱ قاشق چای‌خوری/ ۰ کیلوکالری

▪ نمک/ به‌مقدار لازم/ ۰ کیلوکالری

● طـرز تـهـیـه

ابتدا گوشت را به صورت ساطوری و نوارهای باریک در آورید. در ظرفی دیگر پیاز را همراه حبه‌های سیر له شده کمی تفت دهید و گوشت را به این محتویات اضافه کنید. بعد از افزودن تمامی ادویه‌ها یک لیوان آب و آبلیموی تازه‌تان را اضافه کنید. در ضمن، بهتر است گاهی این محتویات را به هم بزنید تا ته نگیرند و بعد از کم شدن آب، فلفل‌های دلمه‌ای را که به صورت طولی برش داده‌اید اضافه کنید.

● این غذا چند کالری دارد؟

این غذا در مجموع دارای ۶۲۰ کیلوکالری انرژی است. بنابراین، اگر آن را به ۴ قسمت تقسیم کنید هر قسمت دارای ۱۵۵ کیلوکالری انرژی خواهد بود. البته چون این غذا با نان میل می‌شود حداقل ۲۰۰ کیلوکالری دیگر نیز به این عدد اضافه می‌شود.

● گـوشـت بــره

این گوشت به شدت چرب است. به همین دلیل هم طعم لذیذی دارد و همه از خوردن آن لذت می‌برند. به طوری که با خوردن ۱۰۰ گرم از آن ۱۶۰ کیلوکالری به بدن می‌رسد پس کسانی که اضافه وزن دارند بهتر است از خوردن آن صرف نظر کنند زیرا کالری فراوانی را وارد بدن خواهد کرد. در ضمن این چربی‌ها از نوع اشباع هستند که دریافت شان برای کسانی که بیماری قلبی یا چربی خون دارند چندان توصیه نمی‌شود بنابراین افراد سالم و جوان تر‌ها بهتر است این گوشت را برای رژیم غذایی‌شان برگزینند. علاوه بر اینها گوشت بره منبع روی است پس عادت به خوردن آن تقویت‌کننده سیستم دفاعی است و آهن قابل ملاحظه آن می‌تواند کم خونی فقر آهن را کنترل کند.

● فـلـفـل دلـمـه‌ای قـرمـز

این فلفل منبع انواع آنتی‌اکسیدان‌هاست. به این ترتیب که با خوردن ۱۰۰ گرم یا یک لیوان فلفل دلمه‌ای خرد شده ۳۸۰۰ میکروگرم بتاکاروتن، ۱۳۵ میکروگرم آلفا کاروتن، ۱۲۰۰ میکروگرم کریپتوگزانتین تامین می‌شود که همگی از آنتی اکسیدان‌های بسیار قوی هستند. علاوه بر اینها ۱۴۰ میلی‌گرم ویتامین C نیز دریافت خواهد شد البته در صورتی که این سبزی به صورت تازه یا بخارپزشده دریافت شود. بنابراین عادت به خوردن آن تقویت‌کننده سیستم دفاعی بوده و در کسانی که به دفعات فراوان دچار سرماخوردگی می‌شوند بسیار موثر است.

● اگر اضافه وزن دارید

بهتر است که از حداقل روغن استفاده کنید و گوشت از نوع کم‌چرب‌تر باشد پس گوشت بره را برای تهیه این غذا استفاده نکنید و گوشت گوساله را جایگزین آن کنید. در ضمن سهم سبزیجات را افزایش دهید تا با دریافت فیبر زودتر احساس سیری کنید.

● اگر کم خونی دارید

از آنجایی که این غذا منبع آهن است چه بهتر که آن را همراه یک لیوان آب پرتقال تازه، چند حلقه هویج و گوجه فرنگی میل کنید. به این ترتیب جذب این ماده معدنی افزایش هم خواهد یافت.

ساقی اخوان