چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

آسیب شناسی انتخاباتی


آسیب شناسی انتخاباتی

یکی از مولفه های مهم اتحاد ملی در سال جاری ، انسجام سیاسی ، اجتماعی در انتخابات ۲۴ اسفند است. با مشارکت حداکثری و انسجام ملی در انتخابات ۲۴ اسفند، صرف نظر از رقابت های سالم ، ارتقای …

یکی از مولفه های مهم اتحاد ملی در سال جاری ، انسجام سیاسی ، اجتماعی در انتخابات ۲۴ اسفند است. با مشارکت حداکثری و انسجام ملی در انتخابات ۲۴ اسفند، صرف نظر از رقابت های سالم ، ارتقای اتحاد ملی ممکن خواهد شد.

برای نیل به وفاق و وحدت در انتخابات ، باید از یک سو بر مبانی و اصول تکیه شود و از سوی دیگر، مرزبندی های شفاف با مخالفان نظام و منافع ملی در مواضع تبیین شود.

تمامیت خواهی ، تنگ نظری و رویکرد غیرشفاف در مواضع ، به وفاق و وحدت انتخاباتی آسیب خواهد زد. گروه ها و احزاب همگرا برای نیل به انسجام انتخاباتی ، باید علاوه بر اعتقادات مشترک در مبانی و اصول سیاسی بر حفظ اخلاق مدارا و تعامل منطقی تکیه کنند و بدون ظرفیت های سیاسی و اخلاقی نمی توان به وحدت و اتحاد در فضای انتخابات کمک کرد.

در صورت خارج شدن فضای رقابت انتخاباتی از معیارهای قانونی ، اخلاقی و اعتقادی ، وحدت و اتحاد ملی آسیب خواهد دید.

نادیده گرفتن حریم ها و حرمت های اخلاقی و اجتماعی و قانون شکنی و عبور از مبانی اعتقادی موجب تفرقه و اختلاف در بدنه جامعه و نخبگان خواهد شد. رقابت بین مرزهای قانون ، اخلاق و مبانی اعتقادی از بروز اختلاف و تفرقه ملی جلوگیری می کند.

اما اگر رقابت های انتخاباتی با شکستن حریم های اخلاقی یا قانون شکنی یا عبور از مبانی اعتقادی توام باشد به طور طبیعی به انسجام و اتحاد ملی آسیب وارد می کند.

گروه ها و احزاب و رسانه ها و کاندیداها و هواداران آنان ، علاوه بر مجریان و ناظران انتخابات هر کدام در حفظ فضای رقابت سالم بر مبنای انسجام ملی تاثیرگذار هستند. نادیده گرفتن هر یک از ارکان شش گانه ، شامل کاندیداها، احزاب ، رسانه ها، مجریان ، ناظران و طرفداران کاندیداها موجب رویگردانی مردم یا بروز رفتارهای تفرقه انگیز در جامعه خواهد شد.

غلظت عواطف اجتماعی در ایران موجب حساس بودن جامعه نسبت به رفتارهای اخلاقی در انتخابات است. بسیاری از سرنوشت های انتخاباتی در ایران بر مبنای افکار عمومی و فضای عاطفی تکوین می یابد و با وجود تاکید بر عقلانیت در انتخابات ، نمی توان نقش عواطف فردی و اجتماعی را در رفتارهای انتخاباتی نادیده گرفت ، از این رو برای نیل به وحدت بین احزاب و گروه های همگرا و وحدت راهبردی بین آحاد ملت در انتخابات باید بر صیانت از اعتقادات دینی ، منافع ملی ، اخلاق و قانون به طور قاطع و شفاف تاکید شود. هرگونه شکستن اصول اعتقادی یا حریم های اخلاقی یا معیارهای قانونی باید با حساسیت و واکنش شفاف ، قاطع و منطقی افکار عمومی مواجه شود.

رضا طلایی نیک