چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

ابتذال به روایت انگلیس


ابتذال به روایت انگلیس

نگاهی به جهت گیری های رسانه ای «من و تو»

از چند سال پیش که شبکه فارسی وان به دست رابرت مرداک، شوالیه معروف رسانه ای غرب راه اندازی شد این موضوع بر همگان آشکار گشت که دستگاه رسانه ای غرب سناریوی جدیدی را برای تهاجم نرم علیه کشورمان طراحی کرده است. سناریویی که قلب اجتماع را هدف گرفته. همگان بر این نظر متفق بودند که فارسی وان با ترویج عناصر ضداجتماعی و ضدبنیان خانواده مانند خیانت و روابط نامشروع و بسیاری از ضدفرهنگ های نابهنجار، دقیقاً به دنبال ضربه زدن به ریشه های اجتماعی جامعه ما است.اما به هر صورت با تدابیری که اندیشیده شد و با روشنگری های اجتماعی که صورت گرفت همگی متوجه موج ابتذال پنهانی که در برنامه های این شبکه وجود داشت شدند و به هر صورت پس از مدتی فارسی وان به دلیل استقبال کمتر مخاطبین که به پیامدهای مضر آن پی برده بودند از توجه مخاطبان ماهواره ای حذف شد.

این موضوع باعث شد که تیم های رسانه ای غرب از جمله انگلستان به فکر تاسیس شبکه های دیگری برای القای مفاهیم سیاسی- اجتماعی خود به جامعه ایران بیفتند. به ویژه اینکه شبکه اختصاصی آنها علیه ایران یعنی بی بی سی فارسی با چالش جدی مخاطب مواجه شد و عملا شکست خورد.

به همین علت آنها سعی کردند با تغییر اندکی نسبت به رویکرد شبکه ای همچون فارسی وان این بار شبکه ای را تاسیس کنند که اهداف مورد نظرشان را چه در زمینه تهاجم فرهنگی و چه در زمینه سیاسی دنبال کند. در همین راستا شبکه «من و تو» تاسیس شد. شبکه ای که علی رغم ژست های مستقلی که می گرفت پس از مدتی مشخص شد که صاحبش همان رابرت مرداک مالک بسیاری از شبکه های غربی مانند سری فاکس و بسیاری از شبکه های دیگر است.

● رویکرد ضدفرهنگی برای ضربه های سیاسی

من و تو و یک و دو هر دو سعی کردند با وجهه ای وارد بازار رسانه ای شوند که مخاطب ایرانی آن را پذیرا باشد و مانند فارسی وان خیلی زود آن را طرد نکند برای همین آنها در ابتدا سعی کردند با پخش برنامه های مستند به نوعی به ذهن مخاطب خود این موضوع را تلقین کنند که این شبکه مانند فارسی وان به دنبال ترویج ابتذال نیست. اما در واقع این شبکه پس از مدتی به خوبی هویت سیاسی و ضدفرهنگی خود را آشکار کرد.

نوع روابط موجود بین مجریان شبکه و به طور کلی تصویری که از اروپا در این شبکه به تصویر کشیده می شود دقیقا به دنبال همان طرح همیشگی رسانه های غربی یعنی ترویج زندگی اروپایی و سبک غربی در کشورهای مذهبی همچون ایران است. از سویی، این شبکه که سعی دارد در مستندهای خود شیوه زندگی غربی را به نوعی کاملا مثبت و راضی کننده نشان دهد در راستای القای مفاهیمی فعالیت می کند که نمونه اش را می توان در یورو نیوز فارسی دید. چرا که در این شبکه خبری هم شیوه زندگی اروپایی به شدت تبلیغ می شود.

اما جدای از تمام این مسائل نکته بسیار مهم تری که درباره شبکه من و تو باید به آن اشاره شود اهدافی است که این شبکه در مستندهای سیاسی خود دنبال می کند و آن القای رویکردهای سیاسی دولت انگلستان است.

چرا که اولا در این مستندها هر کشوری که با دنیای غرب مخالف باشد به صورت مستقیم و غیرمستقیم هدف حمله قرار می گیرد، که نمونه آن را بارها و بارها در مورد ایران و یا حتی شوروی سابق می بینیم.

این تهاجم های رسانه ای یا به وسیله جعل تاریخ در این مستندها صورت می گیرد و یا حتی به وسیله ترور شخصیت یک ملت! برای درک بهتر این موضوع اگر نگاهی به مستندهای تاریخی که در این شبکه پخش می شود بیندازیم متوجه خواهیم شد که در تمام این مستندها ملت های مخالف غرب وحشی معرفی می شوند و در مقابل، غرب مظهر تمام نمای تمدن!

● دشمنی تمام عیار در پس تاکتیک پنهان رسانه ای

از طرف دیگر جبهه گیری علیه ایران در مستندهایی که این شبکه سال پیش درباره انقلاب اسلامی پخش کرد کاملا مشخص بود. در این مستندها به طور کلی با رویکردی یک جانبه و با اشاره به قسمت های ناموثق تاریخی، به صورت غیرمستقیم و در بعضی قسمت ها مستقیم، وقوع انقلاب اسلامی را زیر سؤال می برد و سعی می کرد با اتهام زنی های واهی حتی ذهن بیننده را درباره درستی یا نادرستی انقلاب اسلامی دچار تردید کند!

رویکرد مغرضانه این شبکه به گونه ای است که حتی تعارض آن با جمهوری اسلامی ایران در بخش های خبری اش بعینه دیده می شود. در بعضی اوقات در بخش اتاق خبر این شبکه، خبرهایی درباره ایران گفته می شود که کاملا ناموثق و دروغ هستند.

رویکرد معاندانه نسبت به ایران در بخش های طنز این شبکه هم دیده می شود. به گونه ای که مهم ترین سوژه هایی که آنها در این بخش هم در نظر می گیرند «ایران است!»