چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

دکتر سیادتی سلامت بیماران


دکتر سیادتی سلامت بیماران

اما چرا به او می گویند پدر معاصر طب اطفال ایران, پس پدر طب اطفال ایران که بود به این دلیل که دکتر مرحوم سیادتی از شاگردان پدر طب اطفال ایران, دکتر محمد قریب بود, او در سال ۱۳۴۱ متخصص اطفال و از سال ۱۳۶۰ رئیس بخش عفونی مرکز طبی کودکان شد

● مهم‌تر از پول آنهاست

۳۰ سال پیش در اولین روزهای بهار در بیمارستان بانک ملی تهران به دنیا آمدم هیچ‌وقت از مادرم نپرسیدم که پزشک دوران کودکی‌ام که بود تا اینکه دکتر سیادتی فوت کرد... و مادرم به من گفت: یک هفته بعد از به دنیا آمدنت، تو را نزد دکتری بردم که نامش سیادتی بود و تا ۶ سالگی او پزشک تو بود... خبر درگذشتش را شنیدی..

تمام واکسن‌های دوران کودکی‌ات را او زده بود. واقعا نمی‌ دانستم یعنی سوال نکرده بودم، نام دکتر سیادتی پزشک متخصص اطفال را بارها شنیده بودم اما هیچ‌وقت سعی نکردم که از او بیشتر بدانم این از خصلت ما ایرانی‌هاست زمانی که شخصی فوت می‌‌کند تازه یاد او می‌‌افتیم و حکایت من و دکتر سیادتی هم، همین بود با اینکه او معروفترین پزشک اطفال ایران و لقبش پدر طب اطفال بود، طی سال‌ها خبرنگاری کمتر از او نوشتم و بهتر بگویم به یاد او بودم، اما مادرم از مهربانی‌ها و تشخیص‌های درست او برایم زیاد گفت و به خودم خرده می‌‌گیرم که چرا زودتر از او ننوشتم، خداوند او را بیامرزد، درباره او می‌‌گویند: در مطب او نوشته شده بود، ویزیت از افراد بی‌بضاعت دریافت نمی‌‌شود و این روند را سال‌ها به همین شکل ادامه داد و نامی نیکو از خودش برجای گذاشت. دکتر سید احمد سیادتی پدر معاصر طب اطفال ایران، در سال ۱۳۱۳ در خانواده‌ای متدین در شهر سبزوار متولد شد و تحصیلات ابتدایی خود را در سبزوار و دبیرستان را در مشهد به پایان رساند. مرحوم در سال ۱۳۳۲ در کنکور نفر پنجم شد و در دانشگاه تهران قبول شد. به تحصیل طب پرداخت و پس از ۶ سال با رتبه اول موفق به اخذ درجه دکترا شد. وی علاوه بر تدریس، ۳۱ تحقیق در رشته عفونی اطفال انجام داد و به نوشتن و راهنمایی ۶۵ مقاله و رساله پزشکی اقدام ورزید. تالیف ۱۸ کتاب پزشکی و شرکت در ۸۵ کنگره داخلی و خارجی از جمله فعالیت‌های این پزشک اطفال است.

پیشگیری از تب روماتیسمی با تشخیص و درمان گلودرد استرپتو کوکی در سراسر کشور با کمک معاونت پژوهشی وزرات بهداشت، بیماریابی سل و واکسیناسیون در منطقه ورامین، برنامه ریشه‌کنی فلج اطفال و عضویت در کمیته‌های مبارزه با بیماری‌های تنفسی حاد، سل و بیماری‌های واگیر از جمله کوشش‌های دکتر سیادتی است.

● شاگرد دکتر محمد قریب

اما چرا به او می‌‌گویند پدر معاصر طب اطفال ایران، پس پدر طب اطفال ایران که بود؟ به این دلیل که دکتر مرحوم سیادتی از شاگردان پدر طب اطفال ایران، دکتر محمد قریب بود، او در سال ۱۳۴۱ متخصص اطفال و از سال ۱۳۶۰ رئیس بخش عفونی مرکز طبی کودکان شد. وی در سال ۱۳۶۵ به آمریکا رفت و در دانشگاه تگزاس زیر نظر پروفسور فیلیپ برونل به تحقیقات ویروس‌شناسی در مورد سرخک و آبله مرغان پرداخت. دکتر در سال ۱۳۶۷ به دریافت درجه استادی دانشگاه تهران نائل شد، او با دکتر مرندی وزیر بهداشت وقت به پایه‌گذاری ۹ رشته فوق تخصصی در رشته بیماری‌های کودکان همت گماشت. وی در سال ۱۳۷۵ در انتخابات نظام پزشکی حداکثر آرا را به خود اختصاص داد و از آن زمان تاکنون به عنوان عضو هیئت مدیره عضو شورای عالی هیئت بدوی نظام پزشکی تهران بزرگ، منشا خدمات زیادی به پزشکان و افراد جامعه بود مرحوم سیادتی که به سرطان خون مبتلا بود و در آمریکا تحت درمان قرار داشت، در بیمارستانی در این کشور درگذشت. آخرین گفتگویی که از مرحوم چاپ شد در ماهنامه «خانواده سالم» در مهرماه ۱۳۸۴ بود.. او در آن مصاحبه گفته بود که با کودکان ایرانی زندگی کرده است.

● خانواده پزشک

همسر دکتر سیادتی، هم متخصص اطفال است و دو پسرش یکی جراح گوارش و دیگری جراح مغز و اعصاب است... او درباره طریقه آشنایی با همسرش می‌‌گفت: دکتر قریب به دانشجویانش می‌‌گفت که تا ۳۵ سالگی ازدواج نکنند آن زمان می‌‌فهمید که چرا ازدواج نکردید (می‌‌خندد) من هم تا ۳۵ سالگی ازدواج نکردم، اما مادرم گفت که اگر ازدواج نکنی عاقت می‌‌کنم... زود اقدام کن و من هم گفتم که کسی را نمی‌‌شناسم و همان زمان دکتر قریب، همسرم را به من معرفی کرد و گفت که اگر او همسرت شود، خیلی شانس آورده‌ای، چون در دانشگاه تهران در آن زمان دو نفر بودند که مجرد بودند، یکی ایشان بود و یکی خواهر او و در نهایت این وصلت صورت پذیرفت دکتر یک خاطره هم از دوران طبابت خود گفت، خاطره‌ای که می‌‌گفت هیچ‌گاه آن را از یاد نخواهم برد... در این یک‌سال اخیر که بیمار بودم و برای مداوا به خارج از کشور رفته بودم، دختری ۶ ساله در نامه‌ای برای من نوشته بود: برای سلامتی من روزه گرفته و از خدا خواسته تا هر چه زودتر حال مرا خوب کند و دیگر اینکه دختری به نام نگین روزی به من گفت: هر وقت پیش شما می‌‌آیم و پدرم پولی ندارد که بپردازد دل من بیشتر درد می‌‌کند (دکتر در لحظه بیان این خاطره چشمانش خیس می‌‌شود.)

دکتر در مطب خود کاغذی نصب کرده که روی آن نوشته بود «از بیماران بی‌بضاعت ویزیت دریافت نمی‌‌شود» که در قبال این جمله گفت: «معنای کاملا واضحی دارد یعنی اینکه مبلغ ویزیت مطب که ده هزار تومان است و بیمارانی که به لحاظ مالی، وضعیت مناسبی ندارند، مختارند تا از این مبلغ هر چقدر که داشتند پرداخت کنند و اگر هم نداشتند هیچ مبلغی از آنها گرفته نشود»...

● سفارشی برای پزشکان

«مرحوم دکتر سیادتی» سفارشی هم برای پزشکان داشتند، بخوانید گفته‌های او را به مجله «خانواده سالم»؛ «با توجه به اینکه پزشکان از موقعیت خاصی برخوردارند و خداوند پزشکان را به لحاظ معنوی در فضایی متفاوت قرار داده که دیگر گروه‌ها از آن برخوردار نیستند، بنابراین ما باید قدر این امر را بدانیم و با بیماران خود خوش رفتار باشیم، در بند مادیات نبوده و بیشتر به فکر سلامت بیماران باشیم تا پول آنها... ما پزشکان باید به عنوان وسیله، وظایف خود را به نحو مطلوب انجام دهیم تا هم در این دنیا و هم در دنیای بعد از این، اجر خود را دریافت کنیم» و مرحوم دکتر سید احمد سیادتی همین گونه عمل کرد روحش شاد، او یکی از چهره‌های ماندگار و موفق ایران زمین بود که نامش تا ابد در ذهن ایرانیان خواهد ماند.