یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
مجله ویستا

برکت سفره را هدر ندهیم


برکت سفره را هدر ندهیم

بزرگ‌تر‌ها یادمان داده‌اند که اگر تکه نانی در خیابان روی زمین افتاده است آن را برداریم تا زیر پا نرود و به این سان حرمت نان را نگه داریم. به‌علاوه شناخت نان، انتخاب درست، خرید …

بزرگ‌تر‌ها یادمان داده‌اند که اگر تکه نانی در خیابان روی زمین افتاده است آن را برداریم تا زیر پا نرود و به این سان حرمت نان را نگه داریم. به‌علاوه شناخت نان، انتخاب درست، خرید و طرز نگهداری و نهایتا مصرف صحیح آن یکی از اولویت‌هایی است که کمتر مورد توجه قرار می‌گیرد، در حالی که این ماده غذایی یکی از ارکان مهم رژیم غذایی هر روز ماست...

قبل از هر چیز بهتر است بدانیم چه نانی را باید بخریم؟ نان کامل یعنی نانی که از آرد گندم بدون سبوس‌گیری تهیه شده باشد. ما در کشورمان بخشی از سبوس را می‌گیریم ولی آرد مصرفی در تهیه نان سنگک و بربری نسبت به نان‌هایی که به غلط نان فانتزی لقب گرفته‌اند سبوس بیشتری دارد. متاسفانه این نان‌های خوب ایرانی اغلب در نانوایی‌هایی نامناسب و گاهی کثیف تولید می‌شوند بنابراین، اگر از نانوایی‌های سنتی نان می‌خرید دقت کنید، نانوایی تمیز باشد، کارگران روپوش پوشیده و شرایط نانوایی بهداشتی و حداقل از منظر بیرونی که شما قادر به دیدن آن هستید، پاکیزه باشد.

اگر برای صرفه‌جویی در وقت تعداد زیادی نان می‌خرید هنگام خرید نان سنتی حتما یک سفره یا کیسه پارچه‌ای به همراه داشته باشید. زیرا نان تازه داغ است و انباشته شدن نان داغ قبل از سرد شدن باعث تغییر حالت ظاهری، بیات شدگی زودرس و تسریع در کپک زدگی و تشدید ضایعات می‌شود بنابراین با جا به جا کردن بگذارید نان‌ها کاملا خنک شوند. نانی که پس از سرد شدن با سفره حمل و نگهداری شود، مطبوع تر و ماندگارتر خواهد بود.

نان‌ها اکنون آماده هستند که به منزل برده شوند. نان‌ها را با چاقوی تیز یا قیچی آشپزخانه به قطعات کوچک ببرید و آنها را در کیسه‌های مخصوص فریزر بگذارید و فریزر کنید. پس از یخ زدن، هربار به اندازه نیاز نان را از فریزر بیرون بیاورید. اگر نیم ساعت قبل از کشیدن غذا، نان از فریزر بیرون گذاشته شود، نرم شده و شما می‌توانید آن را مصرف کنید. اگر وقت ندارید و می‌خواهید نان را به سرعت گرم کنید آن را در ماکروفر و یا توستر قرار دهید و اگر این وسایل را ندارید، می‌توانید یک ماهی‌تابه را روی اجاق گاز بگذارید تا کاملا داغ شود.

اما یادتان نرود که: از حمل نان در لابه لای ورقه‌های روزنامه خودداری کنید، مواد موجود در پلاستیک در مجاورت نان داغ مواد سمی را از پلاستیک به نان منتقل می‌کند. هرگز نان‌ها را در یخچال نگهداری نکنید چون در محیط سرد و مرطوب آنها بیات شده و در طولانی مدت کپک می‌زنند. خوردن نان کپک زده خطرناک است و حتی اگر آن را دور بریزید، ممکن است توسط عده‌ای جمع‌آوری و به مصرف دام برسد که آن هم خطر آلودگی را توسط محصولات دامی به شما بر می‌گرداند بنابراین، از چیدن نان‌های داغ روی هم که موجب کپک زدگی آنها می‌شود، بپرهیزید و نکته آخر اینکه‌ در هنگام حمل نان به منزل از گذاشتن نان کنار گوشت، سبزی پاک نشده و سایر موادی که ممکن است نان را آلوده کنند، بپرهیزید.

دکتر ربابه شیخ‌الاسلام/ متخصص اپیدمیولوژی تغذیه