چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
NT در مقابل Netware
● مبارزه بزرگان:
كدام بزرگان؟ مایكرو سافتدر برابر دولت ایالات متحده؟مایكرو سافت در برابر Netscape ؟ مایكرو سافت دربرابر سان (Sun) ؟ خیر، هیچكدام; بلكه مبارزه بین مایكروسافت و ناول (Novell) میباشد.
ما این مبارزه را درگیری بین Netware و NT مینامیم كهبرنده آن بازار تجارت سیستمعاملهای شبكهای یا NOS (Network os) را در اختیارخواهد گرفت. واقعا چرا اینجنگ پر سر و صدا درگرفتهاست؟ چون NOS ها دچار تغییرو تحول گشتهاند و حوزه كاریآنها دیگر محدود به فایل وسرویسهای چاپی نمیشود.
امروزه NOS ها ارتباط هزارانكاربر نهایی (End user) ، واقعدر صدها سایت را با یكدیگربرقرار میسازند و مشابه مركزیبرای دایركتوریها به حسابمیآیند تا مدیران شبكه را ازهویت افراد، منابع موجود ومكان مخفی آن دو مطلع سازد.
NOS ـها سكوی پرتابدستیابی به برنامههای پولساز وگنجینه چند گیگا بایتی دادههایگروهی میباشد. در صورتپیروزی مایكرو سافت، اینشركت بر استیلای خود برسیستمهای عامل كه هم اكنوندر سطوح نشر رومیزی وجوددارد، خواهد افزود و در اینصورت ناول به تاریخ خواهدپیوست .
● هیاهوی مبارزه:
بیشتر مردم تصور میكنندكه NT در این درگیری از قبلپیروز شده است، اما نكته دراینجاست كه جنگ تازه شروعشده است. در حالیكه Netware در ۷/۳ میلیون سرور (Sever) در جهان نصب شده است، NT فقط ۲ میلیون سرور را تحتپوشش خود دارد كه اكثر آنهاهم سرورهای برنامههایكاربردی هستند.
قوت Netware همواره در زمینهدایركتوری (Directory) فایل وسرویسهای چاپی بوده است، اماحوزه كاری و قدرت NT درزمینه پشتیبانی از برنامههایكمكی و گروهی می باشد .
سرویس دایركتوری Netware (NDS) به صورت سلسلهمراتبی (hierarchical) ، غیرمتمركز و مبتنی بر شیءمیباشد. در حالیكه NT داراییك ساختار خاص تكفایلیپهن (FileـFlat) است كهمدیریت و كنترل آن نیز بسیاردشوار است.
● تفاوت دایركتوری در Netware و NT :
Netware تقریبا ده سال زودتراز NT به موضوع دایركتوریپرداخته است، بخصوص اینكهدایركتوری نقش اصلی و كلیدیرا در اجرای NOS ایفا میكند.مایكرو سافت قول داده استتمامی ملزومات نسخه شماره ۵ویندوز NT را فراهم سازد و ازاواسط سال نیز كار را آغاز كردهاست. تحلیلگران معتقدند كهعرضه نسخه ۵ ویندوز NT تاسه ماهه دوم سال ۱۹۹۹ بهطول خواهد انجامید و در مدتباقی مانده، مایكروسافت بایدموانع موجود رابرطرف سازد.لذا به نظر میرسد تا برطرفشدن اشكالات و آزمایشكامل نسخه ۵ به مدت ۱۰سال بتوان از سرویسدایركتوری Netware استفادهنمود.
● همه چیز را درست انجامدهید:
همه شرایط و اوضاع فوقدركنار هم، معماران شبكه را دروضعیتی قرار میدهد كه امكانتصمیم گیری در آن بسیارمشكل است. اگر آنها به Netware بپردازند به امكاناتیاز قبیل: فایل با سرعت بالا،سرویسهای چاپ و یكدایركتوری آزمایش شده و موردتایید دست خواهند یافت، اماامكان دسترسی و اجرایبرنامههای كاربردی دیگر وجودنخواهد داشت. شركت ناولاظهار داشته است كه برای حلاین مشكل، یعنی تقویتبرنامههای كاربردی در نسخهشماره ۵ از جاوا استفاده خواهدنمود و ادعا نموده است كهمحصول خود را تا اواخرتابستان عرضه خواهد كرد . اماكارشناسان معتقدند در اینزمینه برنده نهایی شركتمایكروسافت خواهد بود.
در صورت انتخاب NT ، معمارانبه برنامههای كاربردی كهعملكرد آن آزمایش و تاءییدشده است دست خواهند یافت.با این وجود، عجیب نیست كهاكثر شركتها با مشاهده قابلیتها وامكانات هر یك از دو سیستمعامل، هر دوی آنها را انتخابنمایند. طبق اظهار نظر شركتناول ۷۹% از سایتهای Netware میتوانند سیستمعامل NT را نیز اجرا كنند.
در دانشگاه كلمسون، شبكهایمتشكل از تركیب ۱۳۰سرور NT و Netware به كارگرفته شده است، اما انجام اینكار موجب بروز مشكلاتیمیشود كه از بزرگترین آنهامیتوان به اشكال موجود در بهكارگیری دو مجموعه دایركتوریاشاره كرد.
● گم و پیدا:
شبكههای امروزی مجموعهایدر هم آمیخته از ایستگاههایكاری، PC ها،چاپگرها و سرورهامیباشند ومكانی است كهدایركتوریهایشبكه به آنوارد میشوند.دسترسی آسانو بی درد سر به منابع شبكهچیزی است كه همه به دنبالآن هستند و در این مسیر،دایركتوری به منزله چسبیاست كه همه چیز را به هممتصل نگه میدارد.
شركت ناول بیش از ۶ سال برروی سرویس دایركتوری شبكه (NDS) كار كرده است كهفعالیت شركت فوق بیشتربراساس مشخصه X.۵۰۰ ازسازمان بین المللی استاندارد (ISO) بوده است. دایركتوریسلسله مراتبی از یك ساختاردرختی برای ارائه شبكه استفادهمیكند، هر كاربر نهایی و هرمنبع به عنوان یك شیء تعریفشدهاند و همه اشیاء درپایگاههای دادهای دایركتوریذخیره شدهاند.
● چارچوب مشخص:
با استفاده از ساختار درختیدایركتوری، این امكان برایمدیران شبكه وجود خواهدداشت تا ارتباط بین كاربراننهایی ومنابع را مشخص كنند.شاخهها نشانگر ادارات مختلفمیباشند وگروههای مختلفموجود در هر اداره با زیرشاخهها نشان داده میشوند وبرگهای هر شاخه منابع موجوددر شبكه، از قبیل: چاپگرها،برنامههای كاربردی، PCها وغیره را نشان میدهند.ساختار درختی هم چنینامكان اعمال جابجایی وتغییرات را آسان میسازد،امتیاز كاربر نهایی و یا امتیازكل گروه قابل انتقال است وحتی امتیاز دسترسی به شبكهقابل واگذاری و یا فسخمیباشد . شركت ناول مدعیاست كه ساختار درختی آنشركت قادر است بدون هیچمشكل، تا دو میلیون شیء را دریك دایركتوری ساده NDS ذخیره كند.
این ساختار درختیگنجایش ۴۰ میلیون نوعاطلاعات، از قبیل:
نام، اداره،شماره تلفن و ... را دارد.شركت ناول اصلاحاتی را براینسخه شماره ۵ Netware طراحی كرده است كه از آنجمله میتوان به مدیریت مبتنیبر وب اشاره كرد. این شركتهم چنین اظهار كرده است كهقصد دارد یك به اصطلاحكاتالوگ نیز به شبكه خود اضافهكند تا كاربران نهایی بتوانند ازاین طریق یك بخش از NDS را به طور محلی (برای خود)ذخیره كنند و دیگر وقت خود رادر جستجوها در سرورها صرفنكنند.
● احساس یكنواختی:
نحوه كار سرویس دایركتوری NT چگونه است؟ سرویسدایركتوری NT در ذخیرهاطلاعات كاربران نهایی،گروههای كاربری، منابع وبرنامههای كاربردی از فایلهایسطحی (Flat Files)استفادهمیكند. دادهها در دامنهها (domains) جمعآوریمیشوند كه میتواند شامل یكیا چند سرور باشد. مدیریت وكنترل چنین طرحی میتواندبسیار مشكل باشد.
برای مثال، وقتی كاربران نهایینیاز به منبعی خارج از دامنه خودداشته باشند، مدیریت شبكهباید به طور دستی یك ارتباطمطمئن (Ttust Relationship) برقرار سازد. تنها حالتی كهممكن است روش فوق موردقبول واقع شود زمانی است كهتعداد كمی ازگروههای كاری بایكدیگر سر و كار داشته باشند.
یك شبكه با ۱۰۰ دامنه NT رادر نظر بگیرید، قادر ساختن هردامنه برای دسترسی به منابعدامنههای دیگر مستلزمایجادتعداد ۹۹۰۰ ارتباطمطمئن میباشد.هم چنین سرویس دایركتوری NT ، اطلاعات بسیار كمینسبت به سرویس دایركتوری NDS در خود ذخیره میكند(حداكثر ۴۰۰۰۰ ورودی).
● این بچه سرور كوچك:
سرور NT چیزی شبیه به گنجیهمنابع میباشد و به هر میزاندایركتوری بزرگتر باشد، فضای RAM بیشتری را اشغال خواهدكرد. بر عكس سرویس NDS دادههای دایركتوریرا رویدیسكسختسرورخودذخیرهمیكند ازاین روحجم زیادی از RAM اشغالنخواهد شد. گذشته از همهموارد فوق، توزیع NT نیز بسیاردشوار است. این سرور مبتنی برطرح آقا، نوكر (/MasterSlave) میباشد و به عبارتدیگر یك كارفرما مسئول تكثیرو انتشار دادهها بر روی شبكهمیباشد. مهمتر از همه این كههر بار كاربران یا گروهها به اینكارفرما (Master) اضافهمیشوند، كل دایركتوری باید بهسرورها فرستاده شوند كه خودباعث اتلاف وقت و عرض باندمیشود.
● مشكل از داخل است:
مشتریان و رقبای مایكروسافتازمدتها قبل به این نقاط ضعفاشاره داشتهاند، در حالیكهمایكرو سافت اصرار دارد كهدایركتوری فعال (Active Directory) كهدر واقعدایركتوری جدید الحاق شده بهنسخه شماره ۵ NT میباشد،جواب مشكل موجود است. اماحتی اگر شركت مایكر و سافتنسخه دوم بتای ۵.۰ NT را تاتابستان امسال عرضه كند، بازمنتقدین خواهند گفت كه ایننسخه هم زمان زیادی را برایدستیابی به محصول صرفمیكند. چه چیز جدیدی درنسخه شماره ۵ NT گنجاندهشده است؟ این شركت در NT ۵.۰ دایركتوری یك سطحیخود را با یك پایگاه دادهایمرتبط SQL (با Quevy سازمانیافته) جایگزین مینماید كه اینامر میتواند امكان انجامسریعتر جستجوها و نیز افزایشتعداد مشخصههای ذخیره شدهرا افزایش دهد.
مایكرو سافت نسخه اولبتای خود را با ۱/۱ میلیونمشخصه آزمایش كرده است ومعتقد است كه میتواند این رقمرا تا ده میلیون مشخصهافزایش داده كه این رقم تنهایك چهارم توانایی NDS باشد.
● مراقبت:
ساختار دایر كتوری تنهاجزیی نیست كه از اهمیت فوقالعادهای برخوردار است،مدیریت و كنترل نیز نقشمهمی را ایفا میكند. سرویسدایركتوری Netware از دو ابزارگرافیكی برای انجام كارمدیریت برخوردار است. ابزار Nwadmin برای كارهایروزانه، از قبیل: ایجاد تغییراتبرای كاربران، سرورها و منابعبه كار میرود، اما ابزار NDS Manager برای انجام چند كارهمزمان مانند: تعیین زمان وتعداد تكرار نوسازیهای یكدایركتوری به كار میرود.
همانطوریكه اشاره شد شركتناول درصد افزون یك كنسولبه نسخه شماره ۵ Netware میباشد كه در واقع یك نسخه Nwadmin مبتنی بر جاوامیباشد كه در هر نوع مرورگروب، به اجرا در میآید. نسخه ۴ NT دارای بیش از ۱۴ یوتیلیتیكنترل گرافیكی میباشد كهنشانگر قدرت آن میباشد.مایكرو سافت قصد دارد تاابزارهای مدیریت خود را تحتكنسول مدیریت واحد (Management Consol) استحكام ببخشد، این كارحركت بسیار خوبی میباشد،چون دایركتوری فعال دارای ۲۰یوتیلتی گرافیكی میباشد.
● قابلیت تكثیر و پر ثمر:
دستیابی به یك سیستمعامل شبكه، به معنای انتخابابزاری است كه در صورتمواجهه با حجم عظیمی از كارهاوترافیكی كه میبایست با آنروبرو شود از پای در نیاید. بدینمنظور هر دو شركت ناول ومایكرو سافت، اقدام به نگارشنرمافزار خود نمودند تا بتواند درچندین پردازشگر موجود درسرور به اجرا در بیاید.
نسخه شماره ۱۱/۴ Netware میتواند تا ۸ CPU رابه كار گیرد، در حالیكه سرور NT از همان روز اول پیدایشبرای پشتیبانی از ۳۲ پردازشگرساخته شد.
● سازگاری و انطباق:
حال كه همه جا از IP استفاده میشود، یك سیستمعامل شبكه باید توانایی كنترلپروتكل را داشته باشد، اما اینامر برای نسخه شماره ۱۱/۴ Netware دشوار است، چوناین نسخه از سرور بستههای IP/ TCP را به SPX/ IPX تبدیلمیكند كه خود منجر به بروز دومشكل عمده برای مدیرانشبكه میشود: مشكل اول ایناست كه این تبدیل از سرعتكار میكاهد و دوم اینكه IP مربوط به Netware مبتنی برپروتكلهای خصوصی شركتناول یعنی RIP و SAP میباشد. برای رفع این مشكلشركت ناول قصد طراحی و ارائهنوعی IP/ ICP ملی در نسخهشماره ۵ Netware را دارد كهپروتكلهای SAP و RAP را با SLP جایگزین خواهد كرد.
اما در مقابل، شركت مایكروسافت در حال ارائه IP به عنوانپروتكل ملی همراه SPX/ IPX و NetBEUI در نسخه ۴ NT ودر آینده در نسخه ۵ میباشد.
● نسل بعدی سیستمهایعامل شبكه:
به منظور رفع مشكلات موجوددر IP ، هر دو شركت مایكروسافت و ناول در حال افزودنتسهیلات مدیریت IP بهنسخههای بعدی سیستمعاملهای خود هستند. مایكروسافت طرحی در دست اقدامدارد تا نسخه شماره ۵ NT را بامشخصات DNS ارائه نماید.
مایكروسافت میگوید هم چناناز سرویس DHCP در نسخهشماره ۵ NT استفاده خواهدنمود كه میتواند هنگامبرقراری ارتباط كلاینتها باشبكه آدرسهای جدید، IP رابهصورت اتوماتیك به آنها اعلامكند.
شركت ناول نیز همین طرح،یعنی ادغام دایركتوری NNS درنسخه شماره ۵ Netware همراهبا DHCP را در دست اقدامدارد.
معماران شبكه كه در حالجستجوی یك MOS كاملهستند، نمیتوانند عامل مهمحافظه را از نظر دور نگاه دارند.
مدیریت حافظه مجازی درقسمت اصلی سرور NT ازنسخه شماره ۴ ایجاد شده استو در Netware نیز قرار است ازنسخه شماره ۵ این امكانپشتیبانی شود. هم چنین ناولقصد دارد «محافظت از حافظه»را به Netware نسخه ۵ اضافهكند كه در واقع بلوكهای حافظهرا برای هر برنامه كاربردیایجاد مینماید. از این روبرنامههای كاربردی، رقابتیبرای دسترسی به منابع نخواهندداشت كه این رقابت موجبخرابی سرور شود. تا به حالشركت مایكرو سافت طرحیبرای افزودن محافظت حافظهبه هسته اصلی خود نداشتهاست.
● پیشرفت یا زوال:
وقتی شبكههای گروهیاقدام به تهیه یك سیستم عاملشبكه میكنند، میبایستیرضایت بسیاری از افراد، ازجمله توسعه دهندگان وسازندگان برنامههای كاربردیخود را فراهم سازند. شركتمایكرو سافت از این جهتموفقتر عمل كرده است. سرور NT دارای یك مجموعهعظیمی از ابزارهای پیشرفتهاست و سازندگان ثالثی نیزوجود دارند كه در حال ایجاد وارائه مجموعه ابزارهای دیگریهستند.
وقتی به بحث دربارهبرنامههای كاربردی میپردازیم،شركت ناول از همان ابتدا از دورخارج میشود. سازندگان نسخهشماره ۱۱/۴ Netware اقدام بهنگارش «واحدهای قابل انتقال Netware » یا NLM ها نمودندكه در واقع اجزاء بسیار پیچیدهنرمافزاری بوده كه كار با آننیازمند داشتن تخصصشبكهای و نیز آشنایی كامل بارابط مبتنی بر مشخصاتسیستم عامل شبكه میباشد.
اكثر سازندگان و فروشندگاننرمافزار، براحتی ازاین موضوعمیگذرند; از این رو برنامههایكاربردی هوشیار Netware بسیار اندك هستند. شركت ناولمیگوید كه موفق به یافتنمشكل شده است و قول دادهاست كه نسخه شماره ۵ بهعنوان سكوی پیشرفت وباسرعت بالا باشد و برای تحققاین قول امید به جاوا دارد تابتواند این معجزه را صورتدهد. در داخل هسته اصلیسیستم عامل شبكه نسل بعدی Netware از ماشین مجازی (Virtual Machine) جاوااستفاده شده است، كه به اینترتیب به مقدار زیادی بر كارایی Netware افزوده میشود. طبقاستانداردهای داخلی برنامهجاوا، این برنامه در نسخهشماره ۵ Netware تقریبا ۵/۲برابر سریعتر از ۴ NT و تقریبا ۵برابر سریعتر از UNIX به اجرادر میآید. هر دو شركت مدعیهستند كه نرمافزار آماده برایانتشار آنها به عنوان نسخهنهایی دارای معماری ۶۴ بیتیمیباشد .
ك . ملائكه
برگرفته از مجله Netware Versus NT
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست