چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

بهبودی نسبی کری یا کاهش شنوایی با درمان به‌موقع


بهبودی نسبی کری یا کاهش شنوایی با درمان به‌موقع

کری یا کاهش شنوایی ناگهانی حالتی است که در آن فردی که شنوایی‌اش طبیعی است به‌طور ناگهانی یا حداکثر در عرض سه روز قسمتی یا تمام شنوایی یک یا هر دو گوشش را از دست می‌دهد. طبق تعریف، …

کری یا کاهش شنوایی ناگهانی حالتی است که در آن فردی که شنوایی‌اش طبیعی است به‌طور ناگهانی یا حداکثر در عرض سه روز قسمتی یا تمام شنوایی یک یا هر دو گوشش را از دست می‌دهد. طبق تعریف، افت شنوایی حداقل باید ۳۰ دسی‌بل باشد. از نظر آماری از هر پنج هزار نفر طی یک سال، یک نفر به این مشکل دچار می‌شود. کاهش شنوایی معمولا یک‌طرفه و ممکن است با وزوز گوش یا سرگیجه نیز همراه باشد.

اگر سرگیجه نیز وجود داشته باشد معمولا در عرض یک هفته برطرف می‌شود. اکثر مبتلایان به کاهش شنوایی ناگهانی بعد از بلند شدن از خواب برای اولین‌بار متوجه سنگینی گوش‌شان می‌شوند. در مواردی نیز ممکن است بیمار به دلیل وزوز گوش از خواب بیدار شود. سایرین، هنگامی که گوشی تلفن یا هدفن را روی گوش خود قرار می‌دهند برای اولین‌بار متوجه افت شنوایی خود می‌شوند. بعضی دیگر از آنها ابتدا صدای «تق» بلندی را در گوش‌شان می‌شنوند و سپس شنوایی‌شان را از دست می‌دهند. سیر از دست رفتن شنوایی سریع است به‌طوری که معمولا در عرض چند روز یا چند ساعت یا به ‌طور آنی به میزان زیادی از شنوایی فرد کاسته می‌شود. هرچند دلایل مختلفی را برای پیدایش کری ناگهانی ذکر می‌کنند، اما در اکثر موارد دلیل خاصی برای آن پیدا نمی‌شود. مقبول‌ترین فرضیه این است که علت این افت شنوایی، کاهش یافتن خون‌رسانی یا اکسیژن‌رسانی به سلول‌های حساس گوش داخلی است.

شنوایی یک‌سوم از مبتلایان به‌تدریج در عرض چند روز کاملا به حد نرمال برمی‌گردد. کاهش شنوایی حدود نیمی از مبتلایان به‌تدریج بهتر می‌شود، اما به حد قبلی برنمی‌گردد. متاسفانه در یک‌چهارم افراد، کاهش شنوایی هیچ بهبودی نخواهد داشت. اگر شروع کاهش شنوایی با سرگیجه شدید همراه نباشد و میزان کاهش شنوایی نیز خیلی شدید نباشد، شانس بهبودی بیشتر می‌شود. هر چقدر زمان شروع علایم تا شروع بهبودی طولانی‌تر باشد، احتمال بهبودی کمتر می‌شود. همان‌طور که سیر شروع بیماری ناگهانی است، سیر بهبودی آن نیز سریع است به‌طوری که وقتی بهبودی شروع می‌شود معمولا در عرض چند روز بهبودی کامل می‌شود. مبتلایان به کاهش شنوایی بعد از تشخیص باید بلافاصله و به‌طور اورژانسی تحت درمان قرار بگیرند.

برای برطرف کردن این مشکل، درمان جراحی وجود ندارد، اما درمان دارویی ممکن است بسیار کمک‌کننده باشد. هر چقدر فرد مبتلا به کاهش شنوایی زودتر تحت درمان دارویی قرار بگیرد شانس بهبود شنوایی‌اش افزایش می‌یابد. ترکیبات مختلف کورتیکواستروییدی، داروی اصلی برای درمان این مشکل است. از آنجایی که تصور می‌شود علت اصلی کری ناگهانی، کاهش خون‌رسانی یا اکسیژن‌رسانی به سلول‌های گوش داخلی است عده‌ای از محققان استفاده از کاربوژن را توصیه می‌کنند. کاربوژن ترکیبی از اکسیژن و دی‌اکسیدکربن است که گفته می‌شود استنشاق آن باعث بهتر شدن اکسیژن‌رسانی به گوش داخلی می‌شود. لازم به یادآوری است که همانند استروییدتراپی استفاده از کاربوژن نیز ممکن است برای همه بیماران سودمند نباشد.

دکتر محمدحسن عامری