سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
لبخند مجاهدان
با آغاز جنگ اسرائیل در لبنان، دو تن ازهمكاران همشهری روانه لبنان شدند تا از نزدیك شاهد وقایع حساس و سرنوشت ساز این كشور باشند، این دو تن یك هفته در بیروت در یك كیلومتری منطقه الضاحیه (حاشیه جنوبی بیروت، مربع امن حزب الله) سكنی گزیدند، منطقه ای كه هر شب از ساعت ۱۲ تا پنج صبح مورد حمله بمب افكن های اسرائیلی قرار می گرفت، خبرنگاران ساكن هتل نزدیك این منطقه از وحشت این بمباران ها تا صبح نمی خوابیدندو بمب ها را می شمردند، در یك شب ۱۲ بمب دوزمانه به این منطقه زده شد، خبرنگاران مجاز بودند از ساعت ۱۱ تا ۵/۱۱ صبح منطقه را مورد بازدید قرار دهند.
اسرائیل در این نیم ساعت از بمباران دست می كشید، خبرنگاران آثار بمب های دوزمانه را می دیدند، برجهای بلند به تلی از خاك تبدیل شده بود. خاصیت این بمب ها ورود به ساختمان و انفجار در پائین ترین طبقه است كه باعث متلاشی شدن كل برج می شود.
همكاران ما تلاش كردند تا غیر از بیروت به سایر شهرهای لبنان كه مورد حمله اسرائیل قرار گرفته بود ازجمله صور نیز سفر كنند ولی از آنجا كه اسرائیل اعلام كرده بود اتومبیل های خاصی نظیر وانت، ون را كه قابلیت حمل موشك را دارند، در همه جاده ها خواهد زد، خبرنگاران نتوانستند از بیروت خارج شوند. گزارش زیر حاصل دیده ها و شنیده های یك هفته ای دو همكار همشهری در لبنان است.
مردم لبنان فریاد پیروزی سر می دهند. این نخستین باری است كه پس از سال ها نبرد سخت، مبارزان لبنانی موفق شدند كشورشان را از سلطه نظامیان اسرائیل خارج كنند. ناظران سیاسی خاورمیانه و آنها كه تحولات خاورمیانه برای شان اهمیت زیادی دارد، فریاد شادی سال ۲۰۰۰ مردم لبنان را همچنان به خاطر دارند. با رفتن اشغالگران از خاك لبنان و آمدن یك رئیس جمهور تكنوكرات (رفیق حریری)، سرمایه دارهای بزرگ لبنان به تدریج از كشورهای محل اقامت خود در اروپا و آمریكا به كشورشان بازگشتند تا آن طور كه رفیق حریری می خواست، با سرمایه گذاری در خاك لبنان اقتصاد داخلی كشورشان را رونق بخشند. ساختمان های بلندمرتبه به تدریج قد كشیدند، دفاتر تجاری فعالیت خود را شروع كردند و حتی اتباع آمریكا و كانادا و سرمایه گذاران اروپایی مجذوب سواحل زیبای مدیترانه در سرزمینی شدند كه سال ها دستخوش تهاجم ویرانگر نظامیان اسرائیلی بود.آن هنگام زمانی بودكه لبنان به سوی آرامش گام برمی دارد ولی این آرامش دوام چندانی ندارد. رئیس جمهوری كه می خواست سرمایه های سرگردان در خارج از لبنان را به كشورش بازگرداند، ترور می شود و مردم لبنان به خیابان ها می ریزند تا نیروهای سوریه را از كشور خود خارج كنند. فشارهای بین المللی نیز مؤثر واقع می شود و نیروهای سوریه كه سال ها به همراه چریك های لبنانی در مقابل اشغالگران صهیونیست به دفاع از آن كشور و مرزهای خود پرداخته بودند، تجهیزات نظامی و پدافند هوایی خود را به سوریه بازمی گردانند تا مردم لبنان بدون حضور نیروی خارجی در این كشور سرنوشت خود را رقم بزنند.
●۱۲ ژوئیه ۲۰۰۶؛ لبنان، مزارع شبعا
مزارع شبعا در جنوب شرق لبنان تنها منطقه حاصلخیز كشاورزی در این كشور است و نیروهای گشتی اسرائیلی در تكاپوی یافتن دو سربازی هستند كه شب گذشته برای نگهبانی مزارع غصب شده از سوی اسرائیل در جنوب لبنان گمارده شده اند. تلویزیون «المنار» تریبون اصلی حزب الله لبنان همزمان با اقدام گشتی های اسرائیل اعلام می كند كه در یك كمین صبحگاهی موفق شده است دو سرباز اسرائیلی را به گروگان بگیرد تا در مذاكرات غیرمستقیم، تبادل اسرای لبنانی و فلسطینی با دو اسیر اسرائیلی مطرح شود. چریك های حزب الله پیش از این در سال ۱۹۹۶ موفق شده بودند در یك عملیات چریكی با به اسارت در آوردن سه سرباز اسرائیلی، ۱۳۱ اسیر لبنانی و فلسطینی را بدون خونریزی از زندان های اسرائیل خارج كنند و سه سرباز اسرائیلی را به تل آویو تحول دهند.منطقه شبعا در شش سال گذشته بارها شاهد درگیری های كوچك میان نیروهای حزب الله و نظامیان صهیونیست بوده است و شیعیان جنوب لبنان همچنان بر آزادسازی مثلث جنگی شبعا از سلطه اسرائیل اصرار می ورزند.
این بار هم چریك های لبنان در عملیات ۱۲ ژوئیه می خواستند تا گروهی دیگر از اسرای خود را آزاد كنند، ولی پس از اعلام تلویزیون المنار و تایید این خبر از سوی ارتش اسرائیل كابینه جدید رژیم صهیونیستی پیش از هر گونه مذاكره ای جواز یك تجاوز همه جانبه به مواضع حزب الله در جنوب لبنان و مقر اصلی آنها در بیروت را صادر كرد.
ارتش كلاسیك و البته بسیار مجهز اسرائیل به توپ های هوشمند و ناوچه های پیشرفته به همراه جنگنده های پیشرفته آمریكایی بلافاصله خود را برای برنامه استراتژی كشتار غیرنظامیان آماده كردند.
تانك های مركاوا پشت مرزهای لبنان و اسرائیل دپو شدند و ناوچه های جنگی، آبهای مدیترانه را برای استقرار در نزدیك سواحل لبنان درنوردیدند تا همه چیز برای اجرای یك طرح هماهنگ شده با آمریكا در تحقق طرح خاورمیانه بزرگ عملی شود. از صبح ۱۲ ژوئیه یعنی ۳۶ روز پیش تا به امروز هزاران غیرنظامی بی گناه به همراه تأسیسات زیربنایی لبنان با تهاجم شبانه روزی اسرائیل به جنوب، شمال و بخش هایی از شرق بیروت در هم كوبیده شد.
نخستین شلیك ها به تأسیسات زیربنایی شهری صورت گرفت تا آن طور كه اسرائیل اعلام كرده بود راه ورود سلاح به لبنان از طریق سوریه و حركت چریك های حزب الله به جنوب مسدود شود.
در برخی روستاهای جنوب لبنان كه تا سال ۲۰۰۰ در كمربند امنیتی با حضور نیروهای سازمان ملل قرار داشت، حجم آتش نظامیان صهیونیست به جایی رسید كه شهروندان غیرنظامی حتی توان خارج شدن از روستاها و رفتن به نقاط امن را نیافتند. حتی نیروهای امدادی صلیب سرخ نیز اعلام كردند كه حجم تلفات به گونه ای است كه نیروهای آنها امكان كمك رسانی به غیرنظامیان را ندارند.
آرایش كامل نظامی اسرائیل با بهره گیری از دریا، هوا و زمین با نابود كردن مزارع كشاورزی و كشتار غیرنظامیان به منظور وارد ساختن فشار سیاسی از داخل به حزب الله لبنان با هدف خلع سلاح حزب الله و محو این گروه از معادلات سیاسی لبنان طراحی شد و این در حالی است كه كارشناسان نظامی ارتش لبنان آرایش كلاسیك نظامی اسرائیل در برخورد با چریك های آفتاب سوخته حزب الله را كه از شیوه جنگ پنهان به سبك ویت كنگ ها در جنگ ویتنام بهره می جستند ناموفق خواندند.
●پناهجویان لبنانی پشت مرزهای سوریه
با شدت یافتن جنگ و پایان خروج اتباع خارجی از لبنان كه در بندر شمال غرب بیروت كمپ های مخصوص به خود را برپا كرده بودند موج درگیری ها شدت بیشتری یافت. حتی پیشكشی دارویی ناوچه های جنگی كه با پوشش امنیتی ناوهای آمریكا و پشتیبانی هوایی هلی كوپترهای آمریكایی از كنار اسكله ای در شرق بیروت به میان آبهای مدیترانه می رفتند تا مسافران خود را تحویل كشتی های مسافربری بدهند پاسخگوی نیاز انبوه مجروحان باقیمانده از جنگ در بیمارستانهای لبنان نبود.اعلام اسرائیل مبنی بر هدف قرار دادن اتومبیل های امدادی و خودروهای «ون» كه به سمت جنوب لبنان در حركت بودند از یك سو و هدف قرار دادن جاده های منتهی به مرز سوریه به بهانه جلوگیری از ترانزیت سلاح به لبنان، عاملی برای جلوگیری از رساندن كمك های انسان دوستانه به پناهجویان لبنانی و غیرنظامی در منطقه هدف بود.با این وجود خانواده هایی كه توانستند به مناطق امن تر نقل مكان كنند ترجیح دادند كه به مرزهای مشترك شمال شرق با سوریه حركت كنند تا با صادر شدن جواز عبور به سوریه خانواده شان را از لبنان خارج كنند.
با گذشت ۱۰ روز از جنگ لبنان، مقامات سوری اعلام كردند كه بیش از ۲۵۰ هزار پناهجوی لبنانی وارد این كشور شده اند تا در مساجد، مدارس و اردوگاه های مرزی مستقر شوند.
موج پناهندگان به سوریه تا روزهای پایان جنگ لبنان همچنان ادامه داشت و این جدای از پناهجویان آواره ای بود كه از مناطق جنگی جنوب به بیروت آمده بودند تا در پناهگاه های امنی كه نیروهای حزب الله تدارك دیده بودند مستقر شوند. مسیحیان شرق بیروت نیز پس از آن كه اقلیت های مذهبی لبنان در بیانیه های جداگانه ای به حمایت از حزب الله پرداختند درهای كلیساها و مدارس را به روی پناهجویان آواره جنوب گشودند و جوانان لبنانی به صورت خودجوش با هماهنگی شهرداری ها و پلیس شهری كه بیشتر از گروه جنبش امل لبنان هستند توانستند فضای سبز پارك ها را تبدیل به كمپ های موقت برای پناهجویان كنند.
«هبا» دختر ۲۲ ساله لبنانی كه مسئول پذیرش پناهجویان جنوب در پارك «صنائع» در منطقه «الشرقیه» بیروت است در خصوص شكل گیری گروه خودجوش كمك به آوارگان می گوید: «پنج جوان لبنانی با كنار گذاشتن عقاید قومی دست به دست یكدیگر دادیم و فضای سبز را تبدیل به یك كمپ موقت كردیم. روزهای نخست ما تنها پذیرای ۵ خانواده از نبطیه و صور بودیم ولی حالا نزدیك به ۱۵۰ خانواده در كمپ زندگی می كنند. روزهای نخست آمدیم و به آن پنج خانواده دارو و غذا دادیم ولی حالا خیرین و سازمان های بین المللی مایحتاج آب و غذای كمپ را تهیه می كنند و صلیب سرخ برای ما دارو می فرستد تا در اختیار پناهجویان قرار دهیم.»
جایی دیگر در كنار جاده ای كه روزی شاهد شدیدترین جنگ های داخلی میان شیعیان و فالانژهای مسیحی در بیروت بود و حالا به «نقطه تماس» شهرت یافته است، فروشگاه بزرگ تازه تأسیسی وجود دارد كه در مساحتی نزدیك به ۲ هزار و پانصد مترمربع احداث شده است. این فروشگاه محل توزیع مایحتاج عمومی مردم است و تحت تدابیر امنیتی نامحسوس نیروهای شهری حزب الله قرار دارد.
محمد باریكانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست