پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
شیرهای طعمدار پرکالریترند
از نظر روانشناختی، ذایقه انسان به طعم، مزه، نوع، بافت و شکل ظاهری غذا عمدتا بین ۶ ماهگی تا ۱۵، ۱۶ ماهگی - یعنی تقریبا در اوایل شیرخوارگی و کودکی - شکل میگیرد. نکته اصلی اینجاست که مادر باید از زمانی که تغذیه کمکی شروع میشود، سعی کند مواد غذایی را با تنوع بسیار زیاد از نظر بو، مزه، طعم و بافتهای مختلف غذا به کودکش بچشاند و از این طریق، عادت غذایی درست را در دائقه او سر و سامان دهد.
بسیاری از مادران از این مساله گلایه دارند که کودکشان طعم شیر معمولی را دوست ندارند و شیر نمیخورند. در حقیقت، این بیمیلی به این دلیل است که زمان کافی برای کسب تجربه عادت کردن به ذایقههای مختلف وجود نداشته است. با توجه به اینکه به شیرهای طعمدار مقداری شکر اضافه شده، نوشیدن آنها باعث میشود که ذایقهای کاذب در فرد ایجاد شود؛ به گونهای که اگر کودکی عادت کند همه نوشیدنیهای خود را با یک طعم شیرین بخورد، در نتیجه، طعم سایر غذاها برایش جذابیتی نخواهد داشت. به عبارت دیگر، از دیدگاه فیزیولوژی تغذیه، حواس انسان یک خاصیت سازشی دارد؛ یعنی اگر بخواهد، به خوردن موادغذایی عادت میکند. البته این موضوع نه تنها در مورد حس چشایی، بلکه در تمام حواس انسان مصداق دارد. بنابراین اگر کودکی را به طعم بیش از اندازه ترش، شیرین یا پرنمک عادت بدهیم انتظار طبیعی وی این است که غذاهای دیگری که مصرف میکند هم باید این طعمها را داشته باشد، در نتیجه، نسبت به سایر غذاها احساس بیمزگی در وی ایجاد میشود. اما اگر کودکی هرازگاه شیر طعمدار بنوشد، اشکالی ندارد ولی اگر این عادت همیشگی باشد عادت خوبی نیست و با مساله تنوع تطابق ندارد. از طرفی، مساله سازش و تطابق با طعم در تمام سنین وجود دارد. البته باید گفت عادت به خوردن مواد غذایی متنوع در کودکان به آسانی شکل میگیرد. بهعنوان نمونه، اگر از فردی که عادت به خوردن غذاهای چرب و شور دارد، بخواهید که پنیر کمچرب بخورد، پاسخ خواهد داد که پنیر مزه گچ میدهد و میلی به خوردن آن ندارد؛ زیرا ذایقه فرد برای مدت طولانی به چربی عادت کرده است. به طور کلی، شیرهای طعمدار به دلیل وجود افزودنیها کالری بیشتری نسبت به شیرهای معمولی دارند و در نتیجه، با مصرف همیشگیشان، فرد کالری اضافهای دریافت خواهد کرد.
لازم به ذکر است که اصل اساسی در تغذیه، تنوع است. در جامعه امروزی که صنایع غذایی پیشرفت بسیاری کرده و فرآوردههای متنوع غذایی در دسترس ماست، اگر بگوییم خوردن شیر طعمدار ممنوع است، افراط کردهایم؛ چون مصرف این نوع مواد غذایی در حد اعتدال، هیچ مشکلی به وجود نمیآورد. در عین حال، برای اینکه مادری به فرزند خود کمک کند که شیر بخورد، میتواند از شیرهای طعمدار استفاده کند اما نه به صورت یک عادت همیشگی. فقط توصیه میکنم کودکانی که اضافه وزن دارند، این نوع محصولات را در دفعات کمتری مصرف کنند.
دکتر محمدرضا وفا
متخصص تغذیه و رژیم درمانی
دانشیار دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست