پنجشنبه, ۱۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 6 February, 2025
جریان انحرافی در ذائقه کودکان
ذائقه، طعم و مزههایی است که از طریق حسهای چشایی و بویاییمان درک میشود. حتما به این موضوع دقت کردهاید که ما ایرانیها چقدر با اکراه ماهی و میگو میخوریم و از طعم و بوی آن خوشمان نمیآید ولی چینیها و ژاپنیها انواع موجودات دریایی را با لذت مصرف میکنند...
انسان این قابلیت را دارد که خود را با تمامی بوها و مزهها وفق دهد اما مشکل اینجاست که گاهی ذائقه منحرف میشود. مسبب این انحرافها اولین معلم تغذیه یعنی مادر است. مادر بدون توجه به این مساله که کودک بهطور طبیعی میتواند تمامی مزهها را بپذیرد با توجه به ارثی که از مادرش برده است و از نسلی به نسل دیگر منتقل شده طعم و مزهای را که میپسندد به برنامه غذایی کودکش وارد میکند. وقتی ما مزه طبیعی یک ماده غذایی را تغییر میدهیم، حساسیت گیرندههای طعم و مزه تغییر پیدا میکند و آستانه تحریکپذیریمان بالا میرود و میزان نیاز فرد به طعمدهندهها بیشتر میشود. افزودن نمک، ترشی، شکر و چربی جزو اولین انحرافهای تغذیهای محسوب میشود. وقتی ذائقه ما با این طعمها خو گرفت، دیگر قابل تغییر نیست. امروزه میبینیم که جوانها حتی بدون چشیدن غذا به آن نمک اضافه میکنند. مرگ سرخ یا مرگ ناشی از بیماریهای قلبی - عروقی در کشور ما رتبه اول را داراست و دلیل آن تغییر ذائقه به سمت موادغذایی حاوی نمک و چربی اشباع بالاست. دلیل افزایش انواع سرطانها نیز که رتبه سوم مرگومیر را در کشور به خود اختصاص دادهاند نیز انحرافهای تغذیهای است. البته بخشی از ذائقه نیز غریزی است. مثلا مزه شیرینی از لاکتوز شیر دریافت میشود اما برخی مادرها حد تعادل را نگه نمیدارند و حتی به شیر خشک که خود شیرینی دارد، شکر اضافه میکنند.
انحرافهای تغذیهای یکی از بزرگترین موانع در مقابل داشتن تغذیهای متناسب، متعادل و متنوع محسوب میشود و آموزشهای تغذیهای که اغلب به نتیجه نمیرسد و باعث تغییر رفتار نمیشود ناشی از عادتهای غذایی انحرافی کسبشده طی هزاران سال است. انحرافهای تغذیهای عوارضی مانند چاقی، مقاومت نسبت به انسولین، سندروم متابولیک و دیابت نوع ۲ را به همراه دارد.
بهترین فرهنگسازی و آموزش در این جهت آموزش بچهداری و تغذیه درست به دخترانی است که راهی خانههای بخت میشوند. بهطور کلی، مادران نقش بسیار مهمی در پیشگیری از انحراف ذائقه کودکان دارند و به تازگی بررسیها نشان دادهاند اگر بین سن ۳ تا ۸ سالگی ماده غذایی مضری ۸ تا ۱۲ مرتبه به کودک داده شود فرد تا آخر عمر نمیتواند این ماده مضر را از برنامه غذایی خود حذف کند.
دکتر سیدضیاالدین مظهری
متخصص تغذیه و رژیم درمانی
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست