شنبه, ۴ اسفند, ۱۴۰۳ / 22 February, 2025
چاقوشناسی

اگر از سرآشپزهای معروف بپرسید که مهمترین ابزار کارشان چیست، میگویند: «چاقو». چاقو شاید مهمترین ابزار کار در آشپزخانه باشد.ولی آیا میدانید از میان انواع و اقسام چاقوها، چه نوعی برای چه کاری مناسبتر است؟ .....
برای انتخاب و نگهداری چاقو لازم است موارد زیر را مورد توجه قرار دهید:
▪ بهتر است به جای مجموعهای از چاقوها، چاقوهای تک را انتخاب کنید. اگر میخواهید یک ست یا مجموعه چاقو خریداری کنید توجه داشته باشید که در این مجموعه چه نوع چاقوهایی وجود دارد. در برخی از این مجموعهها چاقوهایی وجود دارد که شما هیچوقت از آنها استفاده نخواهید کرد.
▪ این چهار نوع چاقو را در آشپزخانه داشته باشید. چاقوی سرآشپز، چاقوی برش، چاقوی چندکاره و چاقوی دندانهدار. با این چهار چاقو میتوانید بیشتر کارها را انجام دهید. با توجه به بودجهای که برای این کار در نظر گرفتهاید میتوانید انواع تخصصیتر را نیز خریداری کنید.
▪ هنگام خرید چاقو را در دستتان بگیرید و مطمئن شوید که کار کردن با آن راحت است. یک چاقوی خوشدست باید متعادل باشد و راحت در دست قرار گیرد.
▪ به نوع تیغه و نگهداری و تعمیر چاقو توجه کنید. برخی تیغهها را باید زودتر تیز کرد. برخی به خاطر نوع تیغهای که دارند چاقو تیزکنهای مخصوص میخواهند.
▪ چاقو را با دست بشویید. شستن چاقو در ماشین ظرفشویی چاقو را در معرض شویندههای قوی و دمای بالا قرار میدهد و تیغه کند میشود. در ضمن برخورد چاقو با سایر ظروف تیغه آن را کند میکند.
▪ برای پیشگیری از انتشار آلودگی پس از هر بار استفاده از چاقو آن را فورا با آب گرم و مایع شوینده بشویید.
▪ نگذارید چاقو مدت طولانی در آب بماند. این کار از کند شدن تیغه و خرابی دسته چاقو پیشگیری میکند.
▪ برای ایمنی بیشتر هنگام خشک کردن چاقو آن را روی یک سطح صاف قرار دهید و با پارچه یک طرف آن را خشک کنید سپس آن را برگردانده و طرف دیگر را خشک کنید.
▪ برای شستن چاقوهایی که با آن گوشت، مرغ و ماهی را خرد کردهاید حتما از آب گرم و مایع شوینده استفاده کنید.
▪ در صورت امکان چاقوها را در جاچاقویی چوبی یا پلیاتیلنی قرار دهید. در غیر این صورت چاقو را در غلاف یا پوشش مقوایی قرار دهید و یا حداقل برای ایمنی بیشتر و کاهش احتمال آسیب و بریدگی چاقوها را در جایی جدا از سایر وسایل آشپزخانه قرار دهید.
▪ چاقوها را همیشه تیز نگهدارید. کار کردن با یک چاقوی کند مشکل است و احتمال بریدگی هم بیشتر است.
▪ از تخته چوبی یا پلیاتیلنی استفاده کنید. تختههای چوبی و پلیاتیلنی در مقایسه با تختههای سرامیکی و فلزی و پلاستیکی مقاومت کمتری با تیغه چاقو دارند.
▪ چاقوی سرآشپز: چاقوی سرآشپز که به چاقوی آشپزی هم معروف است، چاقویی است که برای انواع خرد کردن، برش دادن و ریز کردن به کار میرود. این نوع چاقو در اندازههای مختلف ۱۵، ۲۰، ۲۵ و ۳۰ سانتیمتری در بازار موجود است. سنگینی این چاقو موجب میشود تا قطعات بزرگ و قطور گوشت و سبزی راحتتر برش داده شوند. کارکردن با اندازههای بزرگ و سنگین این چاقو برای افراد معمولی چندان هم آسان نیست و اگر هنوز در آشپزی حرفهای نیستید، بهتر است انواع کوچکتر با تیغه کوتاهتر را انتخاب کنید.
▪ چاقوی برش: چاقوی برش چاقوی کوچکی با تیغه تیز و صاف به طول ۵/۷ تا ۱۳سانتیمتر است که به سمت نوک چاقو باریک و تیز میشود. از این نوع چاقو برای پوست کندن یا خرد کردن و برش دادن قطعات کوچک مانند موسیر و سیر استفاده میشود.
▪ چاقوی چندکاره: این چاقو یک چاقوی کوچک و سبک است که در موارد مختلف کاربرد دارد. طول تیغه این چاقو ۱۰ تا ۱۸ سانتیمتر است و کمی از چاقوی برش بزرگتر است. این چاقو برای قطعاتی مانند خیار، سیب های بزرگ، خربزه و کدوهای کوچک و قطعاتی در اندازههای متوسط مناسب است.
▪ چاقوی دندانهدار: چاقویی است که لبه تیز و برنده آن دندانهدار است و تیز کردن آن آسان نیست. از نوع تیغه بلند این چاقو برای برش دادن قطعاتی مانند نان که قسمت بیرونی آنها سفت و قسمت های داخل آن نرم است، استفاده میشود. نوع تیغه کوتاه نیز برای برش دادن انواع میوه و سبزی به کار میرود.
▪ چاقوی سرامیکی: تیغه این چاقو از اکسید زیرکونیوم که مادهای بسیار سخت و بادوام است و سختی آن کمی از الماس کمتر است، ساخته شده است. استفاده از چاقوی سرامیکی برای برش انواع غذا عالی است اما در صورت استفاده از آن برای استخوان و مواد سخت به علت انعطاف کم سرامیک ممکن است تیغه چاقو بشکند. این نوع چاقو به راحتی کند نمیشود و به اندازه چاقوهای فلزی نیاز به تیز کردن ندارد اما برای تیز کردن آن از چاقوتیزکنهای سرامیکی استفاده میشود.
▪ ساطور: ساطور چاقویی است با تیغه پهن و سنگین و لبهای تیز که تیغه آن حدود ۱۵ سانتیمتر طول دارد و برای خرد کردن، تکه کردن و له کردن استفاده میشود. قسمت تیز و برنده و سنگین آن برای بریدن گوشت، استخوان و میوهها و سبزیهای سخت مناسب است. قسمت دیگر برای له کردن و نرم کردن گوشت کاربرد دارد. اگر دسته ساطور صاف باشد، میتوان از قسمت پهن آن برای له کردن سیر و دانههای گیاهی استفاده کرد.
▪ چاقوی برش با تیغه گرد: از این نوع چاقو که به آن چاقوی گرد هم گفته میشود، برای برش دادن و ریز کردن سبزیها برای سوپ و سالاد و سایر غذاها استفاده میشود.
هنگام کار با این نوع چاقو فشار کمتری به مچ دست وارد میشود و سرعت کار هم بیشتر میشود.
▪ چاقوی برقی: این روزها انواع برقی و الکترونیکی همه نوع وسیله به بازار آمده است و این موضوع شامل چاقو هم میشود.
از چاقوی برقی برای برش دادن، خرد کردن و ریز کردن استفاده میشود. کار کردن با این چاقو نیروی زیادی لازم ندارد و استفاده از آن برای افراد مبتلا به آرتروز مناسب است.
▪ چاقوهای ارگونومیک: ارگونومی علم طراحی ابزار برای راحتی انسان است. در ابزاری که طبق اصول ارگونومیک طراحی میشود میزان فشار و آسیبهای وارد بر مفاصل و عضلات کاهش پیدا میکند.
دسته چاقوهای ارگونومیک به جای اینکه صاف باشد به شکل نیمدایره یا خطوط شکسته است. در برخی از این چاقوها این امکان وجود دارد که دستههای متفاوت روی تیغه نصب شود و مچ دست با حالت طبیعی و راحتتری کار را انجام دهد. حرکات مچ کاهش پیدا کند و چاقو با حرکات ساعد و بازو کار را انجام دهد. در ضمن در این چاقوها این امکان وجود دارد که چاقو را برای افراد چپ دست نیز تنظیم کرد.
فرزانه فولادبند
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست