دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
فاطمه س به روایت معصوم ع
حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها دخت پاك و مطهر عالیترین عنصر خلقت، محمد مصطفی(ص) و یگانه كفو و همتای امیرالمؤمنین(ع) مورد احترام خاك تا افلاك و ملك تا ملكوت اعلی است.
گاهی شكوه بانوی بزرگ جهان كه خلقت جهان، در گرو آن حوریه منزه است، چنان دل و جان بشر خاكی را لبریز میسازد كه توان سخن گفتن را از آدمی میگیرد. جایگاه رفیع فاطمه اطهر خیره كننده دیدگان هربیناست. شخصیتی كه تنها پیشوایان معصوم(ع) او را شناختند و دیگران تنها زوایایی از شخصیت آن بانوی بزرگ اسلام را خواهند شناخت. از اینرو، در این نوشتار مختصر، برآنیم ابعاد شخصیتی آن حضرت را در كلمات گوهربار پیشوایان معصوم(ع) كه همتای آن حضرتند، مورد بررسی قرار دهیم.
● فاطمه(س) از نگاه پیامبر(ص)
پیامبر اكرم(ص) در موارد گوناگون و به مناسبتهای مختلف و با تعابیر متفاوت مقام و عظمت فاطمه(س) را ستوده است. آن حضرت كه خود مربی فاطمه(س) بوده و در پرورش جنبههای وجودی او بزرگترین نقش را داشته است، بهتر از هر كس میتواند درباره وی و ویژگیهای والایش سخن بگوید. بنابراین، شایسته است برخی سخنان گوهربار پیامبر(ص) را كه در شأن و عظمت آن بانوی بزرگ بیان شده، مرور نماییم.
فاطمه، برترین زنان عالم است؛ پیامبر اكرم(ص) در مناسبتهای بسیار فرمود: فاطمه(س) بهترینِ زنان جهان است. روزی علی و فاطمه و حسن و حسین(ع) در محضر پیامبر(ص) بودند، كه آن حضرت فرمود: پروردگارا! تو خود میدانی اینان اهلبیت و گرامیترین انسانها نزد من هستند؛ پس دوست بدار كسانی كه اینها را دوست میدارند و دشمن بدار كسانی كه اینان را دشمن میدارند .. . و كمك كن كسانی را كه به اینها كمك میكنند و آنان را از هر ناپاكی، پاك گردان و آنان را از هر گناهی در امان بدار؛ آنگاه، فرمود: یا علی! تو امام امت و جانشین من هستی، كه مومنان را به سوی بهشت هدایت میكنی و گویا میبینم دخترم «فاطمه» در حالی كه بر اسبی از نور سوار است و فرشتگان زیادی اطراف اویند، وارد صحنه قیامت میشود، و زنان مؤمن امتم را به بهشت سوق میدهد. پس هر زنی كه در شبانهروز نماز بخواند و روزه به جا آورد و حج كند و زكات مالش را بپردازد و از شوهرش اطاعت كند و بعد از من، ولایت «علی» را بپذیرد، با شفاعت دخترم فاطمه وارد بهشت میشود؛ او سرور زنان جهان است. سؤال شد، آیا فاطمه(س) سرور زنان این جهان است؟ فرمود: مریم دختر عمران، بانوی زنان زمان خود بود؛ ولی، فاطمه(س) سرور همه زنان جهان از اولین و آخرین است. او هنگامی كه در محراب عبادت میایستد، هفتادهزار فرشته از فرشتگان مقرّب الهی بر او سلام گفته و همان ندایی را كه به مریم میگفتند، او را نیز مورد خطاب قرار داده و میگویند: «ان الله اصطفاكِ و طهرّكِ و اصطفاكِ علی نساء العالمین؛ همانا خداوند تو را برگزید و پاكیزه گردانید و در میان زنان جهان تو را برتری داد.»
عایشه میگوید: روزی صدیقه طاهره نزد پیامبر(ص) آمد در حالی كه حركت او شباهت زیادی به راه رفتن پیامبر(ص) داشت. رسول خدا تا چشمش به جمال فاطمه افتاد، فرمود: آفرین بر تو دخترم. آنگاه او را كنارش، نشاند. بعد از مدتی، سخنی آرام در گوش او گفت: زهرا(س) از شنیدن این سخن گریان شد.
از فاطمه سؤال كردم: چرا گریه میكنی؟ قبل از جواب فاطمه(س)، بار دیگر پیامبر سخنی آهسته با دختر خود گفت و زهرا(س) از این خبر خوشحال شد و خندید.
من گفتم: تا امروز چنین خوشحالی همراه با غم ندیدم. سبب این دو را از ایشان جویا شدم. فاطمه(س) در جواب فرمود: من راز پدر را افشاء نمیكنم.
این راز همچنان پوشیده ماند تا زمانی كه پیامبر خدا(ص) رحلت فرمود؛ آنگاه بار دیگر سؤال را با ایشان مطرح كردم، فاطمه(س) در پاسخ فرمود: در آن روز پیامبر به من فرمود: جبرئیل در هر سال یك بار قرآن را بر من عرضه میكرد، ولی امسال دو بار. من از این امر متوجه شدم كه زمان رحلتم فرا رسیده است و تو از خاندان من، نخستین كسی هستی كه به من ملحق میشوی. از این سخن پیامبر(ص) ناراحت شدم. سپس فرمود: آیا خوشحال نمیشوی كه به تو خبر دهم: «برترین زنان بهشت یا زنان با ایمان هستی؟! از شنیدن این خبر خوشحال شدم و خندیدم.»
«سیده» زنی است كه برتر از دیگران باشد. ملاكهای فضیلت معیارهای مادی و زودگذر نیست كه این مرام كمخردان است، بلكه معیار برتری در نظام ارزشی اسلام فضایل خاص معنوی است، از این رو فاطمه(س) سیدهٔ نساء معرفی شده است.
فاطمه(س) برترین زنهای جهان است و مطرح شدن او به عنوان یكی از بهترین چهار زن جهان (خدیجه همسر پیامبر(ص)، مریم دختر عمران، آسیه دختر مزاحم) منافاتی با این احادیث كه فاطمه(س) را بهترین زنان میداند، ندارد؛ زیرا جمع این احادیث به این است كه، زهرا(س) برترین آن چهار زن است. چنان كه رسول خدا(ص) خطاب به حذیفه فرمود:
فرشتهای كه تاكنون به زمین نیامده بود، از خداوند اجازه گرفت و به زمین آمد تا به من سلام كند و مژده دهد: كه فاطمه سرور زنان بهشت است و حسن و حسین سرور جوانان اهل بهشت هستند.
آیه تطهیر درباره فاطمه است؛ «انما یرید الله لیذهب عنكم الرجس اهل البیت و یطهركم تطهیرا؛ خداوند اراده كرد كه هرگونه رجس و پلیدی را از شما اهلبیت پیامبر بزداید و شما را از هر عیبی پاك و منزه نماید.»
ابن عربی در شرح این آیه شریفه میگوید: «رجس، عبارت است از هرچیزی كه موجب پستی انسان بوده و بر اهلبیت(ع) ناروا باشد؛ زیرا در زبان عرب به هر آلودگی «رجس» اطلاق میگردد...».
نكته بسیار حائز اهمیت در خصوص این آیه شریفه این است كه پیامبر اكرم(ص) پس از نزول آن در طی شش ماه، همهروزه كه از مقابل خانه فاطمه(س) عبور میكرد و راهی مسجد میشد، در مقابل خانه دخترش میایستاد و میفرمود: «الصلوهٔ اهلالبیت؛ ای اهلبیت پیامبر! نماز» و آنگاه، این آیه (تطهیر) را قرائت میكرد.
شأن نزول این آیه شریفه از زبان «امسلمه» كه در منابع اهلسنت و شیعه نقل شده، چنین است، او میگوید: این آیه در خانه من نازل شد، در حالی كه علی و فاطمه و حسن و حسین حاضر بودند؛ سپس پیامبر آنان را جمع كرد و عبایی بر سر آنان كشید و عرضه داشت: «اللهم ان لكل نبی اهلاً و ثقلاً و هؤلاء اهلبیتی و ثقلی؛ خدایا! هر پیامبری را اهلی و ثقلی است؛ اینها اهلبیت و سرمایه و ثقل من هستند.»
عرض كردم: ای رسول خدا! آیا من از اهل تو نیستم؟ فرمود: تو خوبی؛ ولی، اینان خاندان (و ثقل) منند.
اختصاص «اهلبیت» به این پنج تن بزرگوار در این آیه شریفه، به قدری واضح است كه امام علی(ع) در احتجاج با خلفا، به آن استناد میجوید و آنان نیز بدون درنگ استشهاد حضرت را تصدیق میكنند.
فاطمه محور حق و باطل است؛ در روایات مختلف و به مناسبتهای گوناگون از پیامبر(ص) نقل شده است كه فرمود: «انّ الله لیغضب لغضب فاطمه و یرضی لرضاها؛ خداوند به هنگام خشمگین شدن فاطمه خشمگین میشود؛ و هنگام خشنودی او خشنود میگردد.» و در برخی روایات چنین نقل شده است: «انها بضعهٔ منی یؤذینی ما آذاها؛ او پاره تن من است، هر كه او را آزرده نماید، مرا آزرده كرده است.» و در بعضی نقلها اضافه شده است: «... و یسرّنی ما سرّها؛ آنچه او را شاد نماید، مرا شاد میگرداند.»
ابن قتیبه دینوری مینویسد: «... فاطمه(س) به «ابوبكر و عمر» فرمود: شما را به خدا آیا نشنیدید كه پیامبر(ص) فرمود: خشنودی فاطمه، خشنودی من و خشم او خشم من است. پس هر كس دخترم «فاطمه» را دوست بدارد، مرا دوست داشته و كسی كه او را خشنود كند، مرا خشنود كرده است و هر آن شخص كه او را به غضب آورد مرا به غضب آورده است؟ آنان گفتند: بلی؛ ما این سخن را از آن حضرت شنیدیم؛ آنگاه، به آنان فرمود: من شهادت میدهم كه شما مرا به خشم آوردید...».
از روایات درمییابیم كه اگر كسی فاطمه(س) را خشمگین كند، رسول خدا(ص) را به خشم آورده است و از آنجا كه رسول خدا(ص) جز برای خدا و مطابق رضای او خشمگین نمیشود، پس خشم فاطمه(س) نیز فقط برای خداست. بنابراین روشن میشود كه در فاطمه(س) چیزی جز خدا، سهم و شریك نیست و این همان تطهیر و توحید خالص و عصمت است. براین اساس، غضب و رضای آن بانوی بزرگ اسلام، مساوی غضب و رضای حقتعالی است. یعنی، او محور حق و باطل است.
● فاطمه(س) در نگاه علی(ع)
▪ فاطمه مددكار علی(ع)
در اطاعت خداوند، مددكار نیكویی بود؛ امام علی(ع) در پاسخ پیامبر(ص) كه پرسید: همسرت را چگونه یافتی؟ عرضه داشت: بهترین یاور در اطاعت از خداوند. آنگاه، پیامبر(ص) از فاطمه(س) درباره علی(ع) پرسید: آن حضرت در پاسخ عرضه داشت: او را بهترین شوهر یافتم؛ سپس پیامبر(ص) در حق آن دو گوهر پاك، دعا كرد و در ضمن دعا عرض كرد: پروردگارا! به فرزندان این دو بركت ده و آنان را از پیشوایان جامعه قرار ده، تا به فرمان تو، امت را به اطاعت از تو رهنمون شوند.
حجهٔ الاسلام عسكری اسلامپور
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست