سه شنبه, ۲۶ تیر, ۱۴۰۳ / 16 July, 2024
مجله ویستا

اعلام رسمی حمایت اعیان و اشراف از مشروطه


اعلام رسمی حمایت اعیان و اشراف از مشروطه

جو ارعاب پس از ترور امین السلطان, دوراندیشی شاهزادگان و اعیان و امرا برای حفظ مقام و موقعیتشان, جلوگیری از تاراج کشور توسط اجنبی و عرق ملی همگی از علل تشکیل انجمن خدمت و نگارش آن عریضه بوده است

تقریباً صد سال از انقلاب مشروطه ایران می‌گذرد و با وجود اهمیت این واقعه تاریخی هنوز ابهامات زیادی درباره آن وجود دارد. عملکرد انجمنها و تأثیر آن بر انقلاب مشروطه ازجمله این ابهامات است. انجمن‌ها در دوره مجلس اول شورای ملی وسیله ای برای اعمال فشار بر مجلس، دولت و دربار بودند. آن زمان در تهران بیش از چهل پنجاه انجمن فعالیت می‌کردند. ازجمله این انجمن‌ها انجمن قاجاریه بود که برخی از شاهزادگان هواخواه مشروطه آن را تأسیس کرده بودند و عملکردی همانند سایر انجمن‌‌ها داشت اما از شاهزادگان قدرتمند و صاحب نفوذ و مقتدر تقریباً کسی در آن عضویت نداشت بنابر این انجمن قاجاریه به عنوان انجمنی صنفی نتوانست کارکردی مناسب داشته باشد. از این رو انجمنی دیگر که صاحبان واقعی قدرت را دربرمی‌گرفت در شعبان ۱۳۲۵ق به نام انجمن خدمت تشکیل شد که شاهزادگان،اعیان، امرا و سرداران و رجال طراز اول و مؤثر در آن عضویت داشتند. اولین اقدام آنها صدور اعلامیه‌ای رسمی در حمایت از مجلس و مشروطه بود و پس از آن همگی اعضا در مجلس حضور یافتند و سوگند وفاداری خوردند. ازجمله اشخاصی که برای ادای سوگند در مجلس حاضر شدند جلال‌الدوله، علاءالدوله، ظفرالسلطنه، آصف‌الدوله، سپهدار تنکابنی، امیربهادر جنگ و بسیاری دیگر را می‌توان نام برد. در میان آنها اشخاصی به چشم می‌خوردند که به ضدیت با مشروطه مشهور بودند. بررسی اوضاع، شرایط و عللی که موجب این وفاق ملی شد اهمیت دارد زیرا در چنین مقاطعی است که امکان پیشبرد برنامه‌های اصلاحی و ترقی‌خواهانه میسر خواهد شد.

درباره‌ً علل تشکیل انجمن خدمت و صدور اطلاعیهً آنها نظرات مختلفی ابراز شده پرطرفدارترین نظر این است که پس از ترور امین‌السلطان بزرگان لشکری و کشوری از ترس جان ناگزیر جامه مشروطه‌خواهی بر تن کردند و به ظاهر عقد اتحاد با ملت و مجلس بستند. مارلینگ در گزارشش به سر ادوارد گری دربارهً تشکیل انجمن خدمت می‌نویسد ” ظاهراً علائم چندانی در رو برگردانیدن ناگهانی مرتجعین از شاه هویدا و مشهود نبوده باعث عمده آن بایستی همان ترس و خوف شمرده شود. قتل اتابک که سبب استعفای فوری صنیع‌الدوله گردید و همچنین فوت ناگهانی مشیرالدوله که موجب سوء ظن واقع شد. بدون تردید اثرات خیلی سخت بخشیدند... به انضمام آگاهی از ایجاد انجمنهای سری که اعضاء آنها را در فداکاری جان و مال برای سعادت مملکت خویش حاضر و مصمم دانسته‌اند یقیناً اثرات مخصوصه نموده است. “ بی شک جو ارعابی که پس از ترور امین‌السلطان حاکم شد یکی از علل تشکیل انجمن خدمت بود ولی تنها علت نبود.

میرزا ابراهیم خان کلانتری باغمیشه (شرف‌الدوله) در روزنامهً خاطراتش علت دیگری را ذکر می‌کند. او شرح می‌دهد که پس از استعفای صنیع‌الدوله از ریاست مجلس و در دورهً ریاست احتشام‌السلطنه اعضای انجمن مرکزی در میدان بهارستان متحصن شدند. این انجمن در واقع نماینده سی و نه انجمن دیگر بود زیرا از هر انجمنی دو نفر برای عضویت در انجمن مرکزی انتخاب شده بودند و از طریق آنها هماهنگی های لازم میان انجمن ها صورت می‌گرفت. آنها سه خواسته داشتند ۱. تأمین طرق و شوارع ۲. صدور دستخط به امرا و سرکردگان سرحدی برای حفظ انتظام آن مناطق ۳. انتخاب فردی وطن‌دوست برای شرکت در کمیسیون سرحدی.

محمدعلی شاه با هر سه خواسته آنها موافقت کرد اما تحصن پایان نگرفت زیرا ظاهراً علاوه بر این تقاضاها که رسماً اعلام شده بود تقاضاهای دیگری نیز داشتند. شرف‌الدوله درباره درخواستهای انجمن مرکزی از دولت می‌نویسد‌:‌ ” ازجمله امنیت ولایات و طرق و شوارع و دو دیگر تشکیل بانک و گرفتن پول و سرمایه از اشخاص متمول و با مکنت و غیره، رئیس [مجلس] مستدعیات آنها را به عرض شاه رسانید. در دربار مجلسی با حضور امرا و ا شراف و سرداران و وزراء تشکیل شده، حضرت اجل مستوفی‌الممالک ... ابتدا فرموده بود که من سی هزار تومان می‌دهم سایرین هم از این مقدار حساب خود را کرده ... بالاخره مبلغ چهار کرور به اختیار و اجبار، اسامی صورت شده که تنخواه بدهند... بعد از سه روز دیگر مجلس دوم تشکیل شده که وجوهات تحویل داده شود“ .

شرف‌الدوله این مسئله را علت تشکیل انجمن خدمت می‌داند و می‌نویسد : ” بعد از این دو مجلس، سرداران، امرا و اشراف در خانهً جناب علاءالدوله جمع شدند و شور کردند که چه علت دارد ما پول بدهیم و خودمان در امان نباشیم و همراهی با ملت ننمائیم. “ با این استدلال باید گفت که آنها به این نتیجه رسیدند که خلاف جریان شنا کردن باعث نابودیشان خواهد شد. پس برای حفظ خود باید در مسیر جریان قرار گیرند. این دلیل هم به تنهایی برای تشکیل انجمن خدمت کافی نیست.

نظر دیگر این است که این انجمن به منظور اصلاح امور ایران و خدمت به مردم تأسیس شد. سیری کوتاه در اوضاع سیاسی، اقتصادی، اجتماعی حاکم بر ایران در نیمه دوم سال ۱۳۲۵ق گواهی بر این مدعاست. هرج و مرج بر کشور حاکم بود، عثمانیها تا ارومیه تاخته و عده بسیاری را قتل عام کرده بودند. راهزنان بر راهها استیلا داشتند. شهرها ناامن و حکام ولایات بی اختیار بودند. اختلافات قومی و مذهبی و محله‌ای در همه شهرها تشدید شده بود. در تهران کسی حاضر نبود مسئولیت وزارت را بپذیرد. درآمد دولت که متکی بر مالیاتها و گمرکات می‌شد به دلیل نابسامانی اوضاع نزول کرده بود. دولت انگلستان و روسیه ایران را طی قرارداد ۱۹۰۷م تقسیم کرده بودند و در شعبان ۱۳۲۵ق سفارت انگلستان در ایران به صورت رسمی انعقاد قرارداد را به وزارت خارجه اطلاع داد. این در حالی بود که کارکنان وزارت امور خارجه ایران در مقابل سعدالدوله وزیر امور خارجه وقت صف‌آرایی کرده او را به وزارتخانه راه نمی‌دادند و اعتصاب کردند و خواهان استعفای او شدند. وقایع‌نگار روزنامه تایمز در ۱۷ شعبان ۱۳۲۵ق / ۲۶ سپتامبر ۱۹۰۷ گزارش داد که عهدنامه روسیه و انگلستان به ایران ابلاغ شد و دولت ایران بدون هیچ اعتراض یا انزجاری آن را دریافت کرد. اما این روزنامه می‌نویسد که دولت ایران به دلیل درگیریهای داخلی مجالی برای پاسخگویی نداشت. جالب است که گزارش مارلینگ به سر ادوارد گری را دربارهً مطالب انتقادی روزنامه بیش ازاین حبل‌المتین نسبت به قرارداد ۱۹۰۷م مرور کنیم البته باید توجه داشته باشیم که حبل‌المتین کلکته از روزنامه‌هایی بود که به طور مرتب اخبار قرارداد مذکور را دنبال می‌کرد و عواقب آن را شرح می‌داد.


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.