سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
مجله ویستا

چاق ها نباید از تردمیل استفاده کنند


چاق ها نباید از تردمیل استفاده کنند

راهنمای خرید ورزش و نگداری یک وسیله پرطرفدار ورزشی

یکی از تمرین‌ها و ورزش‌های مهم برای پیشگیری از ابتلا به بیماری‌ها و حفظ سلامت و حتی در سطوح حرفه‌ای، ورزش‌های هوازی است. پیاده‌روی، دویدن، شنا، دوچرخه‌سواری و طناب‌زدن همه جزو ورزش‌های هوازی هستند...

اینکه از چه وسیله‌ای برای انجام ورزش‌های هوازی استفاده کنیم، به شرایط افراد بستگی دارد. اگر کسی امکان پیاده‌روی در پارک یا محوطه باز را داشته باشد، مهم‌ترین کار این است که پیاده‌روی کند ولی اگر امکان این کار نباشد، بهترین وسیله برای انجام ورزش‌های هوازی، تردمیل است.

در بعضی از مراکز بازتوانی ورزشی هم تردمیل در کنار دیگر وسایل وجود دارد ولی می‌توان آن را برای خانه هم تهیه کرد.

● چه تردمیلی بخریم؟

باید تردمیلی را انتخاب کنیم که استاندارد باشد و علاوه بر کیفیت ساخت، داشتن گارانتی، قدرت موتور بالا و مسائل فنی باید به نکته‌های علمی‌ای هم توجه کنیم. پهنای تسمه تردمیل نباید کمتر از نیم‌متر باشد چون شرایط کار با آن را سخت می‌کند. زیر تردمیل که محل قرارگیری آن روی زمین است، ضربه‌گیر وجود داشته باشد تا بتواند فشار را تحمل کند. حداقل امکانات لازم را برای مانتوریک سرعت، شیب و زمان و مسافت داشته باشد. از ایمنی خوبی برخوردار باشد و دکمه‌ها و سیم‌هایی که قطع ناگهانی حرکت تردمیل را مثلا هنگام از دست دادن تعادل امکا‌ن‌پذیر می‌کند، داشته باشد.

● تردمیل را کجا قرار دهیم؟

وقتی تردمیلی با این شرایط تهیه شد، باید بدانیم قرار دادن آن در محل مناسب هم بسیار مهم است. اطراف تردمیل حداقل باید یک متر از هر طرف فضای خالی وجود داشته باشد تا اگر فرد روی تردمیل تعادلش را از دست داد، به جایی برخورد نکند و آسیب جدی نبیند. محل قراگیری این دستگاه باید تهویه مناسب داشته باشد چون تمرین با تردمیل ماهیت هوازی دارد و باید در هوای مناسب انجام شود. دمای اتاقی که تردمیل را در آن قرار می‌دهیم هم باید مناسب باشد.

● بچه‌ها از تردمیل استفاده کنند؟

این روزها تردمیل‌هایی به بازار آمده که گفته می‌شود مخصوص کودکان است اما استفاده برای بچه‌ها از تردمیل اصلا درست نیست مگر اینکه کودک شرایط و ناتوانی خاصی داشته باشد و پزشک این کار را توصیه کرده باشد. در این صورت هم والدین حتما باید کنار او حضور داشته باشند و این کار با مراقبت‌های کافی و با سرعت‌های پایین انجام شود.

● چگونه از تردمیل استفاده کنیم؟

کم‌کم می‌توان به تمرین هوازی با شدت متوسط و میزان ضربان قلب ۱۲۰-۱۰۰ رسید. مدت زمان هوازی باید به اندازه‌ای باشد که ضربان قلب به حدود ۱۲۰-۱۰۰ برسد.

● چه کسانی از تردمیل استفاده نکنند؟

سالمندان، خانم‌های باردار، افراد دچار پوکی‌استخوان،‌خانم و آقایان نسبتا چاق نباید از تردمیل استفاده کنند چون یک لحظه بی‌توجهی ممکن است باعث می‌شود تعادل فرد روی این دستگاه به هم بخورد و احتمال بروز این اتفاق و آسیب‌های آن در این افراد بیشتر است. اگر قرار باشد سالمندان و دیگر کسانی مشکلات جسمی دارند از تردمیل استفاده کنند،‌بهتر است همیشه یک نفر کنارشان باشد. بیماران مبتلا به بیماری‌های قلبی هم حتما باید با نظر و اجازه پزشک و ترجیحا در مراکز بازتوانی با تردمیل کار کنند.

● هنگام کار با تردمیل آب بنوشیم؟

مصرف آب قبل، بعد و حین انجام تمرین‌های هوازی هیچ اشکالی ندارد فقط اگر قصد فردی از انجام ورزش وزن کم کردن باشد، بلافاصله بعد از کار با تردمیل، نباید غذا بخورد.

● قبل و بعد از استفاده از تردمیل

قبل از اینکه روی تردمیل برویم، باید با ۱۲-۱۰ دقیقه ورزش ساده برای گرم کردن بدن انجام شود و بعد از اتمام مدت کار با دستگاه، بدن را با تمرین‌های هوازی سبک و آرام، سرد کنیم.

● چقدر با تردمیل کار کنیم؟

اگر کسی شرایط لازم را برای استفاده از تردمیل داشت، باید ابتدا در نظر بگیرید چه هدفی از کار با این دستگاه دارد. اگر قصد او انجام ورزش برای پیشگیری از ابتلا به بیماری و حفظ سلامت باشد، زمان مناسب برای ورزش با این دستگاه برای او حداقل۴۵ دقیقه در طول روز است که می‌تواند یک زمان در یک نوبت یا در دو نوبت انجام دهد ولی اگر هدف کاهش وزن باشد، باید حداقل روزی ۱ ساعت و هفته‌ای ۵ بار با تردمیل کار کرد. البته می‌توان بخشی از تمرین‌های هوازی را با تردمیل و بخشی از آن را با شنا و دوچرخه انجام داد. اگر هم فردی تازه کار با تردمیل را شروع کرده باید حتما ورزش را از زمان کم و با سرعت کمتر آغاز کند و بعد از ۳-۲۱ هفته آرام‌آرام آن را افزایش دهد.

استفاده از تردمیل در جلسه‌های اول ممکن است سخت باشد ولی بعد از مدتی فرد بدنش با دستگاه تطابق پیدا می‌کند و آمادگی لازم برای این کار را به دست می‌آورد.

نکته مهمی که باید به آن توجه کنیم، تنظیم صحیح دستگاه است.

فردی که کار را با تردمیل را شروع می‌کند، حتی بعد از ۳-۲ هفته که به شرایط مطلوب رسید و با کارشناسان در مورد استفاده از این دستگاه مشورت و عمل کند.

راحت‌ترین ورزش هوازی پیاده‌روی است و اگر امکانش نباشد، روش‌های دیگر انجام می‌شود. ورزش هوازی، ورزشی با شدت متوسط است و باید ضربان قلب همان طور که گفتم به ۱۲۰-۱۰۰ برسد.

دویدن روی تردمیل را زیاد توصیه نمی‌کنیم و راهپیمایی و تندرویی از تردمیل به مراتب بهتر است.

کسانی که مشکل زانو دارند، تردمیل باعث تشدید آن می‌شود، اما بهتر است با سرعت کم در مدت کم باشد به تدریج شیب و سرعت را افزایش دهند.

دویدن و پیاده‌روی چه با تردمیل چه بی‌تردمیل برای افرادی که راستای پاهاتون غیرطبیعی است. پا پرانتزی هستند و مشکلات کشک دارند، ممکن است باعث ایجاد درد شود بنابراین باید با شدت کمتری این کار را انجام دهند و عضلات چهارسر را تقویت و ترجیحا از زانوبند استفاده کنند.

دکتر احمد باقری‌مقدم

متخصص طب ورزشی،عضو هیات علمی دانشگاه علوم‌پزشکی اصفهان