چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا

خصوصیات یاران قائم(عج)


خصوصیات یاران قائم(عج)

در روایات ویژگی‏های زیادی برای یاران حضرت مهدی(علیه‌السلام) شمرده شده که برخی مربوط به ویژگی‏ها و صفات ظاهری و جسمانی است و برخی دیگر مربوط به خصایل اخلاقی و روحی .
● خصایص روحی …

در روایات ویژگی‏های زیادی برای یاران حضرت مهدی(علیه‌السلام) شمرده شده که برخی مربوط به ویژگی‏ها و صفات ظاهری و جسمانی است و برخی دیگر مربوط به خصایل اخلاقی و روحی .

خصایص روحی

شاید بتوان گفت: که مهم‏ترین ویژگی یاران امام(علیه‌السلام) این است که آنها مصداق کامل «اولیاء الله» (دوستان خدا) هستند. در قرآن کریم می‏فرماید:

"ألا إنَّ اَوْلیاءَ اللهِ لا خَوْفٌ عَلَیهم وَ لا هُمْ یحزنون"(۱)؛ آگاه باشید که بر دوستان خدا بیمی نیست و غمگین نمی‏شوند.

این که کسی از هیچ چیز ترسی به دل راه ندهد و اندوهگین نشود تنها زمانی امکان‏پذیر است که جز خدا نبیند و جز به او نیندیشد. این اوج کمال آدمی و بالاترین مرتبه‏ای است که یک انسان می‏تواند بدان دست یابد.

امام صادق(علیه‌السلام) می‏فرماید: خوشا به حال شیعیان قائم که در زمان غیبتش منتظر ظهور او و فرمانبردارش هستند، آنان اولیای خدا هستند، همانها که نه ترس آنها را فرا می‏گیرد و نه اندوهگین می‏شوند.(۲)

یاران قائم همچنان ‏که در بالاترین درجه تقوا و پرهیزگاری قرار دارند، از نظر کمال علمی نیز در بالاترین درجه قرار گرفته و از جام حکمت الهی و معرفت دینی، چنانکه باید، سیراب شده‏اند. حضرت علی(علیه‌السلام) در این باره می‏فرماید:

... پس گروهی در آن فتنه‏ها صیقلی می‏شوند، مانند صیقل دادنی که آهنگر به شمشیر می‌دهد، دیده‏های آنها به نور قرآن جلا داده و تفسیر در گوش‌هایشان جا گرفته ‏شود. در شب، جام حکمت را به آنها بنوشانند بعد از این که در بامداد هم نوشیده باشند.(۳)

خلاصه این که یاران قائم در چنان مرتبه‏ای از زهد و تقوا و علم و معرفت قرار دارند که همه کائنات در برابر آنها سرِ تسلیم فرود می‏آورند و زمین و آسمان به وجود آنها افتخار می‏کند.

امام صادق(علیه‌السلام) می‏فرماید: خوشا به حال شیعیان قائم که در زمان غیبتش منتظر ظهور او و فرمانبردارش هستند، آنان اولیای خدا هستند، همانها که نه ترس آنها را فرا می‏گیرد و نه اندوهگین می‏شوند.امام باقر(علیه‌السلام) می‏فرماید: گویی که یاران قائم را می‏بینم که شرق و غرب (جهان را) در نوردیده‏اند. همه‏ چیز در برابر آنها سرِ تسلیم فرود می‏آورد حتی درندگان زمین و آسمان به دنبال خشنود ساختن آنها هستند. قطعه‏ای از زمین به قطعه دیگر مباهات کرده و می‏گوید: امروز مردی از یاران قائم از من گذر کرده است.(۴)

ویژگی‏های جسمانی

یاران امام مهدی(علیه‌السلام) از نظر صفات جسمی و نیروی بدنی سرآمد روزگار بوده و کسی را یارای مقابله با آنها نیست. امام صادق(علیه‌السلام) در وصف توان بدنی یاران قائم(عج) می‏فرماید:

لوط (علیه‌السلام) که می‏فرمود: «ای کاش در برابر شما قدرتی می‏داشتم یا می‏توانستم به تکیه‏گاهی استوار پناه ببرم»(۵) در آرزوی نیرو و توان قائم (عج) و به یاد قدرت و استواری یاران او بود، زیرا به هر کدام از آنها قدرت چهل مرد داده شده و قلب آنها محکمتر از پاره‏های آهن است. اگر به کوه‌هایی از آهن برخورد کنند آنها را از جا بر می‏کنند و شمشیرهای آنان از حرکت باز نمی‏ایستد، مگر زمانی که خداوند(عزوجل)، خشنود شود.(۶)

تعداد یاران قائم(عج)

قول مشهور این است که تعداد یاران امام عصر(عج) ۳۱۳ نفر هستند که در روایت‏های متعددی به آن اشاره شده است. در روایتی «مفضل بن عمر» از امام صادق(علیه‌السلام) چنین نقل کرده است:

مثل این است که قائم(علیه‌السلام) را بر منبر (مسجد) کوفه می‏بینیم، در حالی که ۳۱۳ مرد به عدد اهل بدر گرد او را گرفته‏اند. آنها مردان جنگاور و حاکمان خدا در زمین او و بر خلق اویند.(۷)

با توجه به روایت دیگر به این نتیجه می‏رسیم که یاران آن حضرت منحصر به تعداد یاد شده نبوده و این تعداد کسانی هستند که از آغاز حرکت حضرت مهدی(عج) ایشان را همراهی می‏کنند، اما به تدریج بر این تعداد افزوده می‏شود. البته ناگفته نماند که این ۳۱۳ نفر به دلیل خصایل برجسته‏ای که دارند نقش فرماندهی و رهبری را در لشکر آن حضرت به عهده دارند.(۸)

در روایتی ابوبصیر از امام صادق(علیه‌السلام) چنین نقل کرده است:

قائم از مکه خارج نمی‏شود، مگر زمانی که تعداد کسانی که به گرد او جمع ‏آمده‏اند، تکمیل شود. پرسیدم: این تعداد چند نفر است؟ آن حضرت فرمود: دو هزار نفر، جبرئیل در سمت راست او و میکائیل در سمت چب او حرکت می‏کند و ... .(۹)

برگرفته از کتاب سپیده امید، سید حسین اسحاقی

تنظیم گروه دین و اندیشه تبیان، هدهدی

۱- یونس (۱۰) آیه ۶۲.

۲- شیخ صدوق، اکمال الدین و اتمام النعمه، ج ۲، ص ۳۵۷، ح ۵۴.

۳- نهج البلاغه، ترجمه و شرح علینقی فیض الاسلام، خطبه ۱۵۰، ص ۴۵۸ - ۴۵۹.

۴- بحارالانوار، ج ۵۲، ص ۳۲۷.

۵- هود (۱۱) آیه ۸۰.

۶- بحارالانوار، ج ۵۲، ص ۳۲۷، ح ۴۴ به نقل از: موعود، ش ۹، ص ۳۲. خلیل منتظر قائم.

۷- بحارالانوار، ج ۵۲، ص ۳۲۶، ح ۴۲.

۸- موعود، ش ۹، ص ۳۴.

۹- بحارالانوار، ج ۵۲، ص ۳۶۷ - ۳۶۸، ح ۱۵۲.