چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

یک دهه با «گلدن گلوب»


یک دهه با «گلدن گلوب»

امسال هفتادمین سالی است که نهاد فرهنگی انجمن مطبوعات خارجی هالیوود, جوایزی را تحت عنوان گلدن گلوب Golden Globe به بهترین آثار سینمایی و تلویزیونی سال گذشته اهدا می کرد

امسال هفتادمین سالی است که نهاد فرهنگی انجمن مطبوعات خارجی هالیوود، جوایزی را تحت عنوان گلدن گلوب Golden Globe به بهترین آثار سینمایی و تلویزیونی سال گذشته اهدا می‌کرد.گلدن گلوب درابتدا با فاصله ای از نظر اعتبار با آکادمی معتبرتری به نام «اسکار» قدم برمی‌داشت اما کم کم به عنوان پیش زمینه‌ای برای این محک زدن سالانه سینمای جهان شد. به اندازه‌ای که اینک به نظر می‌رسد که می‌تواند در خط و مشی انتخابهای اسکار تاثیرگذار شود و همین امر موجب شده تا اسامی نهائی کاندیداهای اسکار امسال زودتر از موعد و قبل از مراسم گلدن گلوب اعلام شوند تا این شبهه قدیمی را کمرنگ کند. از ویژگی‌های مهم «گوی طلائی» تنوع در آیتم‌های مختلفی نظیر برنامه‌های تلویزیونی است که بیشتر فستیوال‌های دنیا به جز «بفتا» که نگاه ویژه‌ای یه این برنامه‌ها دارد، فاقد آن هستند که در ادامه این یادداشت به بخش‌های مختلف جوایزگلدن گلوب، اشاره خواهیم کرد.

اولین جایزه این مرکز در سال ۱۹۴۳ به درام مذهبی«آهنگ برنادت» ساخته «هنری کینگ» با بازی ماندگار «جنیفر جونز» اهدا شد.فیلمی که از شاهکارهای کلاسیک تاریخ سینما محسوب می‌شود. ارزشمندترین بخش انتخابی در این مرکز تحت عنوان «جایزه بهترین فیلم» همواره چشم امید فیلمسازان داخل رقابت را به خود معطوف داشته است.ضمن اینکه جایزه ارزشمند دیگری نیز در موازات جایزه اول تحت عنوان «یک عمر مشغولیت هنری» وجود دارد که دارای جایگاه ویژه ای است و هر ساله به یکی از بزرگان سینما و تلویزیون اهدا می‌شود.طبق خبری که در سایت رسمی انجمن مطبوعات خارجی‌هالیوود منتشر شده در هفتادمین مراسم گلدن گلوب جایزه «یک عمر مشغولیت هنری» به جودی فاستر هنرپیشه سرشناس و پرکار سینمای آمریکا اختصاص یافته است.

● سایر جوایز این فستیوال شامل:

بهترین فیلم درام، بهترین فیلم موزیکال یا کمدی،بهترین بازیگر مرد و زن فیلم‌های درام و کمدی-موزیکال،بهترین سریال تلویزیونی و بهترین بازیگران این سریالها به همراه بهترین بازیگر نقش مکمل مرد، بهترین بازیگر نقش مکمل زن، بهترین فیلمبرداری،بهترین کارگردانی، بهترین موسیقی فیلم،بهترین تدوین، بهترین فیلم کوتاه، بهترین فیلم غیر انگلیسی‌زبان، بهترین فیلم مستند، بهترین فیلم پویانمایی،بهترین صدابرداری و همچنین جایزه گلدن گلوب افتخاری می‌شود. اما از میان فیلم‌هایی که درسال ۲۰۱۳ نامزد دریافت جایزه بهترین فیلم شده اند، فیلم سیاسی «لینکلن» ساخته استیون اسپیلبرگ با نامزدی ۷ شاخه از بالاترین شانس برای دریافت جایزه برخوردار شده است.پس از آن فیلم سیاسی «آرگو» ساخته بن افلک و فیلم وسترن «جانگوی آزاد شده» اثر دیگری از کوئینتین تارانتینو هر یک با پنج شاخه در رتبه دوم شانس، چشم امید به جایزه دوخته بودند. تارانتینوبا این فیلم بار دیگر حاشیه ساز فستیوال‌های اخیر شده است.در فیلم «جانگوی آزاد شده» در وسترنی پر هیجان داستان برده‌ای به نام جانگو را به تصویر کشیده که پس از آزادی با کمک چند شکارچی آلمانی تلاش می‌کند همسر خود را از دست کالوین کندی مزرعه دار ظالم نجات بخشد. یکی از حاشیه‌های این فیلم اعتراض اسپایک لی کارگردان سیاه پوست آمریکایی است که ساخت این فیلم را اهانت به نیاکان سیاهپوست خود تلقی کرده و می‌گوید هرگز به تماشای فیلم تارانتینو نخواهد رفت. سال گذشته،در شصت و نهمین برنامه گلدن گلوب در بخش فیلم‌های غیر انگلیسی فیلم «جدایی نادر از سیمین» برنده جایزه گلدن گلوب شده و موجب سربلندی ما شد.درهمان سال فیلم فرزندان (The Descendants) ساخته الکساندر پاین (۲۰۱۲)جایزه «بهترین فیلم» را از آن خود کرد.این فیلم در ژانر کمدی درام قرار دارد. پاین در این فیلم زندگی وکیلی را به نام مت کینگ روایت می‌کند که با همسر ماجرا جو و تفریح دوستش الیزابت و دو دخترش الکساندر و اسکاتی روزگار می‌گذراند تا اینکه الیزابت در حین قایقرانی دچار مصدومیت شدید می‌شود آنچنان که پزشکان امید چندانی به خارج شدن وی از کما ندارند.مت تلاش می‌کند جای خالی الیزابت را در زندگی فرزندان پر کند ولی نزدیکی بیش از پیش او به فرزند ۱۷ ساله اش الکساندر باعث افشای رازی می‌شود که زندگی مت کینگ را دچار آشفتگی می‌سازد.او به خیانت همسرش الیزابت و اقدامات مقدماتی تقاضای طلاق او پی می‌برد.مت پس از نومیدی پزشکان از بهبود الیزابت، جدا کردن دستگاه از بیمار محتضر را با نزدیکان خود در میان می‌گذارد.

شبکه اجتماعی به کارگردانی دیوید فینچر در شصت و هشتمین مراسم گلدن گلوب(۲۰۱۱) بهترین فیلم سال شد. فیلم شبکه اجتماعی (The Social Network) ساخته دیوید فینچر به شبکه عظیم فیس بوک و خالق این شبکه پرداخته است. ماجرای این درام درباره زندگی مارک زوکربرگ خالق شبکه اجتماعی فیس بوک است. داستان از آنجا آغاز می‌شود که زوکربرگ پس از شکست عشقی در دانشگاه هاروارد در انزوای خود وب سایتی درست می‌کند که پس از مدتی این ساخته وی منجر به مختل شدن سرورهای دانشگاه می‌شود و زوکر برگ برای مدتی از تحصیل محروم می‌گردد. پس از بازگشت وی به دانشگاه او از طرف افرادی استخدام می‌شود تا وب سایتی در خصوص دوست یابی بسازد که این وب سایت ابتدایی، مقدمه ای می‌شود بر خلق فیس بوک بزرگ، شبکه ای که میلیونها نفر از مردمان جهان را میهمان خانه مجازی خود کرده است.

در مراسم شصت و هفتم «آواتار» به کارگردانی جیمز کامرون(۲۰۱۰)

در مراسم شصت و ششم «میلیونر زاغه نشین» به کارگردانی دنی بویل(۲۰۰۹)

در مراسم شصت و پنجم «کفاره» به کارگردانی جو رایت(۲۰۰۸)

در مراسم شصت و چهارم «بابل» به کارگردانی آلخاندرو گونزالز اینیاریتو(۲۰۰۷)

در مراسم شصت و سوم «کوهستان بروکبک» به کارگردانی انگ لی(۲۰۰۶)

در مراسم شصت و دوم «هوانورد» به کارگردانی مارتین اسکورسیزی(۲۰۰۵)

در مراسم شصت و یکم «ارباب حلقه‌ها: بازگشت پادشاه» به کارگردانی پیتر جکسون(۲۰۰۴)

در مراسم شصتم «ساعت‌ها» به کارگردانی استفن دالدری (۲۰۰۳)

در مراسم پنجاه و نهم «یک ذهن زیبا» به کارگردانی ران هوارد(۲۰۰۲)

و در پنجاه و هشتمین مراسم گلدن گلوب «گلادیاتور» به کارگردانی ریدلی اسکات در سال (۲۰۰۱) برنده جوایز گلدن گلوب شدند.

نویسنده : کبری حسینی لنگرودی