سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

چرا بیشتر بچه‌های اوتیسم اضافه‌وزن دارند؟


چرا بیشتر بچه‌های اوتیسم اضافه‌وزن دارند؟

یکی از مشکلات خانواده‌های دارای بیمار اوتیسمی، این است که بیمارشان اشتهای زیادی دارد. به همین دلیل بیش از اندازه چاق است و این مشکل بر سایر مشکلات آنها اضافه شده است. اما چرا؟

یکی از مشکلات خانواده‌های دارای بیمار اوتیسمی، این است که بیمارشان اشتهای زیادی دارد. به همین دلیل بیش از اندازه چاق است و این مشکل بر سایر مشکلات آنها اضافه شده است. اما چرا؟ بروز این مشکل ۳ دلیل دارد:...

۱. تمایل به انجام کارهای تکراری: روان‌پزشکان این اختلال را مشابه بیماری وسواس می‌دانند. مادران کودکان اوتیسمی اغلب به این مساله اشاره می‌کنند که فرزندشان اسباب‌بازی‌ها را خیلی منظم دنبال هم می‌چیند و اگر کسی این نظم را بر هم بزند، اغلب با واکنش تند او مواجه خواهد شد. آیا این نظم آهنین در غذا خوردن آنها نیز تاثیر می‌گذارد؟ البته که بله. در ضمن، این بیماران برخلاف دیگر انسان‌ها تنوع‌طلب نیستند. ما اغلب دوست داریم خوراکی‌ها را با هم مخلوط کنیم و خوردن چیپس و ماست موسیر، نخود و کشمش، گندم و شاهدانه نمونه‌هایی از تنوع طلبی ما انسان‌هاست اما اوتیسمی‌ها وقتی سراغ خوردن موز می‌روند. ممکن است حتی ۱۵ عدد از آن را بخورند بدون اینکه احساس انزجار کنند.

۲. اختلال بخشی از مغز به نام سینگولا: این بخش مغز احساسات بدنی ما را ادراک می‌کند. احساس دل پیچه، دلشوره، هوس کردن غذا، خالی شدن دل در سرازیری‌های تند، همه و همه در سینگولای ما تجربه می‌شوند. احساس سیری و گرسنگی نیز با واسطه هیپوتالاموس در این ناحیه پردازش می‌شود. حالا فرض کنید کسی سینگولا یا هیپوتالاموس?اش مشکل داشته باشد و هر قدر هم غذا بخورد، سیر نشود؛ آیا منطقی نیست که دست از غذا خوردن برندارد؟

۳. ناتوانی اوتیسمی‌ها در به‌کارگیری تجربه دیگران: این بیماران نمی‌توانند احساساتشان را با زبان و تغییرات چهره‌شان بروز دهند. همچنین نمی‌توانند با نگاه به چهره افراد احساسات آنها را درک کنند بنابراین مثلا وقتی شما لواشک ترشی را می‌خورید و لب و دهانتان را جمع می‌کنید، کودکان اوتیسمی نمی‌توانند با دیدن شما طعم ترشی را درک کنند، پس حتما باید خودشان آن را تجربه کنند. از آنجا که بخش بزرگی از دانش کودکان از طریق نگاه کردن به دیگران کسب می‌شود، آنها از این تجربه محروم می‌شوند و درک درستی از تجربه‌ها پیدا نمی‌کنند.

دکتر مهرداد اخوان بهبهانی

دانشجوی دکترای علوم اعصاب