یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

مطلع عشق خانواده سالم در نگاه رهبر معظم انقلاب


مطلع عشق خانواده سالم در نگاه رهبر معظم انقلاب

مطالب ارزشمند ذیل, مجموعه ایست از پندها و نصایح رهبر عزیز انقلاب به زوج های جوانی که توفیق داشتند زندگی خود را با کلام ناب آن عزیز فرزانه آغاز کنند

مطالب ارزشمند ذیل، مجموعه ایست از پندها و نصایح رهبر عزیز انقلاب به زوج های جوانی که توفیق داشتند زندگی خود را با کلام ناب آن عزیز فرزانه آغاز کنند. ما نیز به خوشه چینی این باغ سرسبز می رویم .

● مهم ترین فایده ازدواج

مسأله ازدواج و تشکیل خانواده در شرع مقدس امر بسیار مهمی است و فواید بسیاری هم دارد. اما مهم ترین فایده و هدف از دواج عبارت است از تشکیل خانواده . نفس این علقه زوجیت و تشکیل یک واحد جدید، مایه آرامش زن ومرد و مایه کمال و اتمام شخصیت آنهاست. بدون آن ، هم زن و هم مرد دو ناقصند. همه مسایل دیگر ، فرغ بر این است. اگر این کانون، سالم و پایدار باشد، هم روی آینده و هم روی همین وضع فعلی جامعه تأثیر خواهد گذاشت.

ازدواج در حقیقت دروازه ورود به تشکیل خانواده است و تشکیل اساس همه تربیت های اجتماعی و انسانی است.

● خانواده سالم ، آرامش افراد

نگرش اسلام به خانواده، نگرشی درست، اصیل و یک نگاه همراه با اهتمام است که خانواده، اصل قرار داده شده و به هم زدن بنیان خانواده، یا آشفته نمودن آن ، جزو بدترین کارهاست.

خانواده در اسلام، یعنی محل سکونت دو انسان، محل آرامش روانی دو انسان، محل انس دو انسان با یکدیگر محل تکامل یک نفر به وسیله یک نفر دیگر، آن جایی که انسان در آن صفا می یابد، راحتی روانی می یابد، این محیط خانواده است. کانون خانواده در اسلام این قدر اهمیت دارد.

● کلمه طیبه یا نهاد پاک

خانواده ، کلمه ای طیبه است . کلمه طیبه هم خاصیتش این است که وقتی یک جایی به وجود آمد، مرتب از خود برکت و نیکی می تراود و به پیرامون خودش نفوذ می دهد.

کلمه طیبه ، همان چیزهایی است که خدای متعال آن را با همان اساس صحیح به بشر اهدا کرده است. این ها همه کلمه طیبه است، چه معنویات و چه مادیات

● خانواده سالم ، جامعه سالم

اگر در جامعه ای ، خانواده مستحکم شد و زن و شوهر حقوق یکدیگر را رعایت کنند وبا هم اخلاق خوش داشته و سازگاری نمایند و با همکاری هم ، مشکلات را برطرف نمود ه وفرزندان را تربیت کردند ، آن جامعه به صلاح خواهد رسید و نجات پیدا خواهد کرد و اگر مصلحی در جامعه باشد می تواند این طور جوامع را اصلاح نماید. اگر خانواده ای نبود، بزرگترین مصلحین هم بیایند نمی توانند جامعه را اصلاح کنند.

هر کشوری که در آن بنیان خانواده مستحکم باشد، بسیاری از مشکلات آن کشور، به خصوص مشکلات اخلاقی و معنوی به برکت خانواده سالم و مستحکم برطرف می وشدو یا اصلاً به وجود نمی آید. این پیوند ازدواج زناشویی یکی از نعمات بزرگ الهی و یکی از اسرار آفرینش است و یکی از موجبات بقا و ماندگاری و صحت و صلاح جوامع است.

تشکیل خانواده اگر به شکل سالمی صورت بگیرد و اخلاق حاکم بر زوجین ، صحیح و منطقی و منطبق با اصول شرع ، با آن چه که خداوند معین فرموده باشد، این پایه اصلاح جامعه است و پایه سعادت همه افراد جامعه است.

تشکیل بنای خانواده، یک نیاز اجتماعی است، اگر در جامعه ای، خانواده ها درست بودند، سالم بودند، استحکام داشتند، تزلزل نداشتند، حدود و ثغور خانواده محفوظ بود، این جامنعه می تواند به خوبی اصلاح بشود. افرادش می توانند رشد فکری پیدا کند و از لحاظ روحی کاملاً سالم باشند می توانند انسان هایی بدون عقده باشند.

● جامعه بی خانواده، خاستگاه مشکلات روانی

جامعه بی خانواده جامعه آشفته ای است، جامعه ناامنی است . جامعه ای است که در آن مواریث فرهنگی و فکری و عقاید نسل ها به یکدیگر آسان منتقل نمی شود. جامعه ای که در آن تربیت انسان به راحتی و روانی صورت نمی گیرد اگر جامعه ای خانواده نداشته باشد یا خانواده در آن متزلزل باشد، انسان در بهترین پرورشگاه های خود هم پرورش پیدا نخواهد کرد.

● نسل های بی حفاظ

خانواده بنیاد بسیار مهم و حایز اهمیتی است. فایده خانواده در تربیت نسل بشر و ایجاد انسان های سالم از لحاظ معنوی و فکری و روانی یک فایده منحصر به فرد است. هیچ چیزی جای خانواده را نمی گیرد وقتی نظام وجود داشته باشد، این میلیاردها انسان، هر کدامشان دو موکل و دو پرستار ویژه دارند که هیچ چیز جای آن دو پرستار را نمی گیرد.

● مختصات خانواده خوب

خانواده خوب یعنی زن و شوهری که با هم مهربان باشند ، با وفا و صمیمی باشند و به یکدیگر محبت و عشق بورزند ، رعایت همدیگر را بکنند و مصالح همدیگر را گرامی و مهم بدارند این در درجه اول. بعد اولا دی که در آن خانواده به وجود می آید، نسبت به او احساس مسئولیت کنند و بخواند او را از لحاظ مادی و معنوی سالم بزرگ کنند. بخواهند از لحاظ مادی و معنوی او را به سلامت برسانند. چیزهایی به او یاد دهند، به چیزهایی او را وادار کنند، از چیزهایی او را باز دارند و صفات خوبی را به او تزریق کنند. یک چنین خانواده ای ، اساس همه اصلاحات واقعی در یک کشور است. چون انسان ها در چنین خانواده ای خوب تربیت می شوند با صفات خوب بزرگ می شوند. با شجاعت، با استقلال عقل، با فکر، با احساس مسئولیت، با احساس محبت، با جرأت، جرأت تصمیم گیری، با خیر خواهی نه بدخواهی، با نجات، وقتی مردم جامعه ای این خصوصیات را داشته باشند، یعنی خیرخواه و نجیب و شجاع و عاقل و متفکر باشند و قدرت اقدام داشته باشند. این جامعه دیگر روی بدبختی را نخواهد دید .

● خانواده سالم، انتقال فرهنگ

اساس ازدواج و مهم ترین مصلحت ازدواج عبارت است از تشکیل خانواده . علت هم این است که اگر خانواده سالمی در یک جامعه ای وجود داشته باشد آن جامعه سالم خواهد شد و مواریث فرهنگی خودش را به صورت صحیح منتقل خواهد کرد در آن جامعه تربیت کودکان به بهترین وجه صورت می پذیرد. لذاست که در آن کشورها و جوامعی که خانواده دچار اختلال می شود معمولاً اختلالات فرهنگی – اخلاقی به وجود می آید.

اگر انسان بخواهد فرآورده های ذهنی و فکری خودرا به نسل های بعدی منتقل کند و جامعه ازگذشته خودش بخواهد سود ببرد، این فقط با خانواده ممکن است. در محیط خانواده است که اول بار، همه هویت و شخصیت یک انسان بر اساس فرهنگ آن جامعه شکل می گیردو این پدر و مادرند که به طور غیرمستقیم و بدون این که تحمیلی باشد، بدون این که خود آنها تصنعی به کار ببرند، به طور طبیعی محتوای ذهن و فکر وعمل و معلومات و اعتقادات و مقدمات و ... را به نسل بعدی منتقل می کنند.

انسان که ماشین نیست! انسان روح است، معنویت است، عواطف و احساسات است. حالا می خواهد آرامش پیدا کند این آرامش کجاست؟ محیط خانواده است.

محیط خانواده محیط آرامش است. باید محیط آرامش باشد. این عاطفه ای که در زن و مرد نیست به هم وجود دارد به این آرامش درونی کمک می کند. این سکونت این آرامش به معنای آرامش در مقابل حرکت نیست حرکت خوب است این به معنای آرامش در مقابل تلاطم است.

انسان گاهی در زندگی اش دچار تلاطم می شود همسر یک آرامشی به انسان می دهدکه متلاطم نباشد این در صورتی است که فضای خانه، فضای متلاطمی نباشد.

● خانواده در جوامع اسلامی

در محیط اسلامی زن و شوهر با هم اند، متعلق به هم اند در مقابل هم مسئول اند در مقابل فرزندان مسئول اند در مقابل محیط خانواده مسئول اند ببینید از نظر اسلام خانواده چه قدر مهم است.

● در به در دنبال آرامش

الان اروپا و آمریکا را نگاه کنید ببینید این ها چقدر دچار اضطرابند ، چقدر ناآرامی دارند چقدر دنبال آرامش می گردند چقدر مصرف قرص های مسکن و خواب آور زیاد است، چقدر جوان های به کارهای بی قاعده دست می زنند، موها را بلند می کنند لباس تنگ می پوشند برای این است که از وضع جامعه ناراحتند عصبانی و خشمگین اند و می خواهند خودشان را به آرامش برسانند، آخرش هم با ناکامی می میرند.

پیرمردها و پیرزن ها در خانه سالمندان می میرند بچه هایشان همراهشان نیسند. زن هایشان از آنها خبر ندارند. زن و شوهر از هم دورند. در غب فرزندانی که نمی دانند پدر و مادرهایشان چه کسانی هستند زیادند زنان ومردانی که با هم زن و شوهرند ولی سالهای متمادی از هم هیچ اطلاعی ندارند، فراوانند. زنانی که خاطرشان جمع باشد تا آخر عمرشان تا دوران پیری آنها، سایه این مرد برسرشان هست و با هم زندگی خواهند کرد، کم اند. مردانی که خاطرشان جمع باشد که این همسرشان که مورد علاقه شان هم هست فردا نمی گذارد برود سراغ یک زندگی مستقل کم هستند.

منبع: مجله هدی



همچنین مشاهده کنید