جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

پروفسور عبدالسلام


نام عبدالسلام برای همیشه مفهوم و معنای مركز فیزیك نظری را به ذهن متبادر می كند وی نه تنها به مركز تحقیقاتی حوزه مذكور , تحقق بخشیدو به این ترتیب موسس مكانی مناسب برای تحقیقات دانشمندان رشته فیزیك در سطوح بالای علمی گردید ,بلكه , به واسطه مدیریتش در موسسه مذكور ICTPT, الگویی برای سایر ملل به وجود آورد

نام عبدالسلام برای همیشه مفهوم و معنای مركز فیزیك نظری را به ذهن متبادر می كند.وی نه تنها به مركز تحقیقاتی حوزه مذكور ، تحقق بخشیدو به این ترتیب موسس مكانی مناسب برای تحقیقات دانشمندان رشته فیزیك در سطوح بالای علمی گردید ،بلكه ، به واسطه مدیریتش در موسسه مذكور ((ICTPT، الگویی برای سایر ملل به وجود آورد.این محقق عالیقدر ،به تدریج به چهره ای مطرح در عرصه سیاست و علوم بین الملل تبدیل شد .وی سفرهای متعددی به نقاط مختلف جهان نمود و قادر بود در بحثهایی كه بین وی وسران كشورها و دولتمردان در می گرفت ،آنان را در جهت پیشبرد اهداف خود در راستای بازشناسی و اعتلای علم و دانش در كشورهای متبوعشان در خدمت بشریت متقاعد سازد. این مرد بزرگ كه یكی از چهره های شاخص علم فیزیك قرن محسوب می گردد، در سال ۱۹۲۶ در كشور پاكستان دیده به جهان گشود..اوپس از طی مراحل تحصیلی و آكادمیك در دانشگاه پنجاب ،دانشكده سنت جان ،آزمایشگاه كاوندیش ،سرانجام در سال ۱۹۵۲ موفق به اخذ درجه دكتری فیزیك از دانشگاه كمبریج گردید. وی سپس به موطن خویش بازگشت و درمقام استاد دانشكده های دولتی پنجاب و لاهور به امر تعلیم و آموزش پرداخت .اما پس از مدتی به دلیل مهجور ماندن از محافل و رویدادهای علمی و نیز به دلیل عدم وجود امكانات علمی و آموزشی ،بار دیگر به دانشكده كمبریج بازگشت .او این بار در مقام یك سخنران انجا م وظیفه نمود. در سال ۱۹۵۷ وی به سمت استادی عالیرتبه فیزیك نظری دانشكده سلطنتی منصوب گردید.عبدالسلام كه همواره از عدم امكانات آموزشی در كشور خود رنج می برد ،بر آن شد تا شاید بتواند برای علاقمندان علم فیزیك راهی را بگشاید و تسهیلاتی برای آنان فراهم نماید.در پی همین تصمیم ،اندیشه ایجاد تاسیس مركز بین المللی فیزیك نظری با تكیه بر سرمایه های انجمنهای بین المللی در ذهن وی قوت گرفت .

شهرت پروفسور عبدالسلام به دلیل نظریه "الكتروضعیف "است كه مشتمل بر ادغام نظری و ریاضی تعاملهای الكترومغناطیسی و الكتروضعیف است .این نظریه در حال حاضر در روندی قرار گرفته است كه در نهایت تمامی نیروهای بنیادی طبیعی را یكپارچه قلمداد می كند. دستیابی به نظریه فوق موفقیت دیگری را نصیب وی كرد:در سال ۱۹۷۹ پروفسور عبدالسلام به اتفاق استیون واینبرگ و شلدون گلشو آمریكایی به اخذ جایزه نوبل نایل آمد..اعتبار نظریه مذكور بارها و بارها از طریق آزمایشات گوناگون به اثبات رسیده است .نظریه این دانشمند بزرگ تاكنون هسته و بنیان مدل معیار فیزیك محسوب می شود.

این مرد بزرگ كه در طول زندگی پربار خود از هیچ كوشش و تلاشی در جهت اعتلای علم فروگذار ننموده بود ،پس از یك دوره طولانی بیمار ی سخت ،سرانجام در روز ۲۱ نوامبر سال ۱۹۹۶ میلادی د رآكسفورد چشم از جهان فروبست .پیكر وی در موطنش یعنی پاكستان به خاك سپرده شد. یادش گرامی باد.