پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

پیاده‌روی با چشم های بسته


پیاده‌روی با چشم های بسته

ساعت‌ها بعد از خوابیدن سایه‌ای می‌بینید که نزدیک و نزدیک‌تر می‌شود. وقتی بیشتر دقت کنید، فرزند خردسالتان را می‌بینید که گیج و بی‌هدف وسط خانه پرسه می‌زند. شاید ابتدا بترسید …

ساعت‌ها بعد از خوابیدن سایه‌ای می‌بینید که نزدیک و نزدیک‌تر می‌شود. وقتی بیشتر دقت کنید، فرزند خردسالتان را می‌بینید که گیج و بی‌هدف وسط خانه پرسه می‌زند. شاید ابتدا بترسید و تصور کنید او بیمار شده است، اما متخصصان اعتقاد دارند این مشکل میان کودکان ۸ تا ۱۲ سال شایع است.

البته این حالت معمولا نشانه مشکلی جدی نیست و به درمان‌ خاصی نیاز ندارد. با این حال باید توجه داشته باشید راه رفتن در خواب ممکن است در هر سن و سالی پیش بیاید و با رفتارهایی خطرناک مانند رفتن کنار پنجره همراه شود. بنابراین اگر در خانواده شما هم کسی با این مشکل روبه‌روست، باید به هر شیوه‌ای که ممکن است به او کمک کنید تا خطرات و مشکلات ناشی از این عادت کاهش یابد.

نشانه‌ها

راه رفتن هنگام خواب معمولا در گروه رفتارها و عادت‌های ناخوشایند طبقه‌بندی می‌شود. کسی که با این مشکل روبه‌روست، شب‌ها ممکن است در رختخواب خود بنشیند و چشم‌هایش را باز کند.

چشم‌های فرد در این حالت ممکن است خیره و براق شود، اما در حقیقت او هنوز خواب است و نمی‌بیند. پس از این مرحله شروع می‌کند به پرسه زدن در فضای خانه و حتی ممکن است درها را باز و بسته یا چراغ‌ها را خاموش و روشن کند.

گروهی از این افراد حتی ممکن است هنگام خوابگردی مشغول انجام فعالیت‌های معمول روزانه مانند لباس پوشیدن شوند. گروهی نیز به سمت خودروی خود می‌روند و در آن می‌نشینند. گاهی ممکن است با صدایی آرام و آهسته صحبت کنند یا برعکس فریاد بکشند. در هر صورت به یاد داشته باشید بر خلاف آنچه ممکن است تصور کنید، بیدار کردن آنها در چنین شرایطی اصلا ساده نیست.

در اغلب موارد این شرایط اوایل شب ـ یک تا دو ساعت پس از خوابیدن ـ‌ و هنگامی که فرد به خواب عمیقی فرورفته است، رخ می‌دهد. اما صبح پس از بیدار شدن هیچ چیز را از آن رویدادها به یاد نمی‌آورد.

دلیل خوابگردی

عوامل متعددی منجر به راه رفتن در خواب می‌شود؛ کمبود خواب، خستگی، اضطراب و استرس، تب، خوابیدن در محیطی ناآشنا و مصرف داروهای خاص ازجمله مواردی است که می‌تواند سبب بروز این وضعیت شود. علاوه بر این برخی بیماری‌های زمینه‌ای مرتبط با خواب نیز در بروز این وضعیت موثر است.

مراقب عوارض خوابگردی باشید

با این‌که راه رفتن در خواب به تنهایی مشکلی جدی به حساب نمی‌آید، اما می‌تواند منجر به آسیب دیدن فرد شود؛ بخصوص زمانی که از خانه بیرون می‌رود. علاوه بر این، چنین اختلالی می‌تواند سبب خواب‌آلودگی بیش از حد در طول روز‌ بشود. البته به غیر از خود فرد، دیگر اعضای خانواده هم در این وضعیت اذیت می‌شوند و شب‌های آرامی نخواهند داشت.

اگر شما هم کسی را می‌شناسید که در طول شب راه می‌رود، برای پیشگیری از آسیب و صدمه دیدن باید محیطی امن و بی‌خطر برایش فراهم کنید. همچنین چون خستگی یکی از علل ایجاد این وضعیت است، بهتر است چنین فردی بیشتر استراحت کند و بخوابد تا احتمال بروز مشکل کاهش یابد. قبل از خواب شبانه هم می‌توانید به او کمک کنید آرام شود و استرس او کاهش یابد.

اگر فرد تنها گاهی چنین شرایطی را تجربه می‌کند، چندان نگران نباشید؛ اما اگر این وضعیت زیاد تکرار یا منجر به رفتارهایی خطرناک شود، با نشانه‌هایی دیگر همراه باشد یا از دوران کودکی شروع شود و تا نوجوانی و جوانی ادامه یابد باید برای حل مشکل به پزشک مراجعه کرد.

Mayoclinic

مترجم : نیلوفر اسعدی بیگی