پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

عملیات روانی به سبک ایرانی


عملیات روانی به سبک ایرانی

ایران با خلق یك بحران بین المللی تازه نشان داد كه یك قدرت بین المللی است ایران نشان داد می تواند به تنهایی برای مدتهای طولانی روندهای سیاسی ای بیافریند كه منجر به كاهش جایگاه دشمنان و ایجاد تغییرات بزرگ در نظام بین المللی بشود این همان چیزی است كه نام آنرا بحران می گذاریم

ایران با خلق یك بحران بین‏المللی تازه نشان داد كه یك قدرت بین‏المللی است. ایران نشان داد می‏تواند به تنهایی برای مدتهای طولانی روندهای سیاسی‏ای بیافریند كه منجر به كاهش جایگاه دشمنان و ایجاد تغییرات بزرگ در نظام بین‏المللی بشود. این همان چیزی است كه نام آنرا بحران می‏گذاریم. از سوی دیگر خلق یك بحران كاملا اختیاری نشان دهنده اعتماد به نفس این كشور است و ثابت می‏كند ایران از بحران‏های در جریان مثل پرونده هسته‏ای آسیب ندیده است. این توانایی خلق بحران جدید مردم ایران را در موقعیت اعتماد به نفس قرار داد.

● تصویر صفحه اول روزنامه انگلیسی ایندیپندنت

تكرار دستگیری تفنگداران نیروی دریایی بریتانیای كبیر (به قول خبرنگار انگلیسی) ماجرایی بود كه نه تنها انگلیس بلكه كلیت غرب را بشدت زیر فشار روانی قرار داده است و از جایگاه بین‏المللی آنها كاسته است. ایران در این جریان نمونه‏ای عالی از مانورهای روانی را بنمایش گذاشت كه روی هر حركتش مهر «احمدی نژاد» خورده بود. براستی احمدی نژاد را باید استاد تبلیغات دانست. وی از ابتدای ظهور در عرصه سیاسی با رویه محكم تبلیغاتی خود رقبا را چه سیاستمداران داخلی باشند چه باصطلاح ابرقدرتهای جهانی، مغلوب كرده است.

درباره پیروزی ایران در ماجرای ملوانان انگلیسی مطالب زیادی نوشته شده و من هم تلاش می‏كنم نكات تازه‏ای بر آنها بیفزایم:

۱) ایران با خلق یك بحران بین‏المللی تازه نشان داد كه یك قدرت بین‏المللی است. ایران نشان داد می‏تواند بتنهایی برای مدتهای طولانی روندهای سیاسی‏ای بیافریند كه منجر به كاهش جایگاه دشمنان و ایجاد تغییرات بزرگ در نظام بین‏المللی بشود. این همان چیزی است كه نام آنرا بحران می‏گذاریم. از سوی دیگر خلق یك بحران كاملا اختیاری نشاندهنده اعتماد بنفس این كشور بود و ثابت می‏كرد ایران از بحران‏های در جریان مثل پرونده هسته‏ای آسیب ندیده است. توانایی خلق بحران جدید مردم ایران را در موقعیت اعتماد بنفس قرار داد.

۲) ایران با وادار كردن دشمنان به موضع‏گیری شدید آنها را به موضع تكرار كشاند و ابهت آنها را شكست. اگرچه متحدان انگلیس در شورای امنیت از افتادن كامل در دام ایران برای موضع‏گیری شدید پرهیز كردند، اما صدور یك بیانیه دیگر از سوی شورای امنیت درباره ایران افكار عمومی بین‏المللی و داخلی را در برابر قطعنامه‏های دیگر این شورا درباره ایران واكسینه كرد. قدرت چیزی است كه بیشتر تهدید بكارگیری آن باید موثر واقع شود وگرنه در صورت عملی شدن مكرر یك تهدید كارایی روانی آن از بین می‏رود و طرف مورد تهدید در مقابل آن مصونیت پیدا می‏كند. از این منظر تكرار موضع‏گیری شورای امنیت در برابر ایران یك پیروزی برای دیپلماسی ایرانی است. همچنانكه تهدیدها برای مداخله نظامی نیز باعث شد این حربه دست‏كم برای چندین ماه تاثیر روانی خود را برای استفاده مجدد از دست بدهد.

۳) ایران با آزادسازی ملوانان انگلیسی و پخش تصاویر شاد از آنها و همچنین برگزاری یك نمایش كامل از مهمان‏نوازی ایرانی (كه با همكاری ملوانان انجام شد) علاوه بر اینكه تصویر خود را در افكار عمومی بین‏المللی نسبت به حریف غربی خود بشدت بهبود بخشید موفق شد انگاره مهمی را به طرف غربی منتقل كند. ایران نشان داد نه تنها بلحاظ روانی و در عمق وجود خود از نیروهای نظامی بیگانه احساس ترس ندارد و در نتیجه نیازی به انتقام‏گیری از آنها احساس نمی‏كند، بلكه آنقدر با آنها راحت است كه می‏تواند كاملا محبت‏آمیز با آنها رفتار كند. این موضوع پیامی قوی به افكار عمومی جهانی و سیاستمداران غربی فرستاد مبنی بر اینكه مساعی آنها برای تند كردن اوضاع در پیرامون ایران نتیجه بخش نبوده یا توسط ایرانی‏ها به اندازه كافی جدی گرفته نشده است. قدرت این پیام بقدری بالا بود كه بلر دیروز مجبور شد اعتراف كند به گسترش روابط با ایران فكر می‏كند!!

۴) و بالاخره در این جریان یك پیروزی داخلی نیز بدست آمد و آن تغییر گفتمان گروه‏های اصلاح‏طلب به لزوم اعاده حیثیت ملی در برابر دشمن بود. آنها اگرچه دست پیش را گرفته‏اند كه پس نیفتند اما برای اولین بار یكی از اجزای اصلی گفتمان اصولگرایی كه بر لزوم حفظ عزت ملی و اسلامی ایران ولو با پرداخت هزینه تاكید می‏كند را بطور تلویحی پذیرفته‏اند.

پژوهشگر: فرزان حدادی

منبع: وبلاگ پیاده رو خاطرات