پنجشنبه, ۷ تیر, ۱۴۰۳ / 27 June, 2024
مجله ویستا

کنترل اینترنت در دست کیست


کنترل اینترنت در دست کیست

شبکه جهانی اینترنت طی سالهای اخیر به اندازه‌ای با زندگی انسان در هم پیچیده شده است که مانند بسیاری از رفتارهای ناخودآگاه انسانی توجه کسی را به خود جلب نکرده و بسیاری از حقایق …

شبکه جهانی اینترنت طی سالهای اخیر به اندازه‌ای با زندگی انسان در هم پیچیده شده است که مانند بسیاری از رفتارهای ناخودآگاه انسانی توجه کسی را به خود جلب نکرده و بسیاری از حقایق جالب توجه آن بدون توجه و ناشناس باقی مانده است. به گزارش خبرگزاری مهر، اینترنتی که در حدود ۴۰ سال پیش در آزمایشگاهی در دانشگاه کالیفرنیا به وجود آمد امروزه تمامی جهان را تحت پوشش خود درآورده و به قسمتی از زندگی روزمره بیش از ۵/۱ بیلیون انسان تبدیل شده است.

با این حال کمتر کسی به جزئیات این پدیده همه‌گیر توجه داشته و همه آن را به عنوان ابزاری برای رفع نیازهای خود می‌بینند. نیروهای شکل دهنده اینترنت، وسعت آن و احتمال تکامل اینترنت به منظور شکل‌گیری ذهنی مستقل از سئوالات ساده ای است که کمتر کسی به آن توجه دارد.

چه کسی اینترنت را کنترل می‌کند؟

پاسخ رسمی به چنین سؤالی «هیچکس» است. اما این پاسخ نیمی از حقیقتی است که مخفی باقی‌مانده است. اینترنت اصولاً گروهی از موافقت‌نامه‌ها میان جوامع رایانه‌ای، سرورهای بی‌شمار و کابلها است که بیشتر آنها در خفا قرار دارند. اما از نظر برتری توانایی در کنترل شبکه می‌توان از شرکت اینترنتی ICANN در کالیفرنیا نام برد.

این شرکت سازمانی است که میزان آدرسهای آنلاین یا نامهای دامنه را به همراه پسوندهای آنان از قبیل com. متعادل می‌سازد. کشورهای روسیه، چین و اروپا به صورت مداوم به خاطر نفوذ بیش از حد آمریکا بر هماهنگی جهانی اینترنت ابراز نگرانی می‌کنند زیرا به گفته یکی از مدیران منطقه‌ای این شرکت آمریکا نقشی متفاوت از نقش دیگر کشورها در زمینه اینترنت دارد.

به بیانی دیگر در صورتی که هر کشوری قصد تغییر جنبه‌های مختلف دامنه خود را داشته باشد این تغییرات باید توسط وزارت بازرگانی آمریکا مورد کنترل و تأیید قرار گیرد. عملیات اجرایی چنین تغییراتی نیز توسط شرکت آمریکایی Verisign صورت خواهد گرفت و به همین دلیل کشورهای بزرگ جهان به این امر که آمریکا عملاً در حضور کشورهای مختلف در این شبکه نقش تعیین کننده‌ای دارد اعتراض دارند.

از نظر مهندسی دیدن شباهت‌های کیفی میان مغز انسان و شبکه پیچیده اینترنت از قبیل حفظ، پردازش، فراخوان و انتقال داده‌ها، امری آسان به شمار می‌رود.

اما این شبکه از هوشیاری‌های مشابه انسان از جمله توانایی شناسایی خود برخوردار نیست. با این حال با افزودن آگاهی به اینترنت می‌توان آن را به شبکه‌ای خود آگاه که در راه بهبود توانایی‌های خود تلاش می‌کند تبدیل کرد.

این شبکه در حال حاضر حتی در موقعیت نیمه هوشیار نیز قرار ندارد اما با ایجاد موقعیت‌های مختلف از جمله فراهم آوردن شرایطی برای کنترل کمبودهای دانش و چاره‌جویی برای این کمبودها به واسطه خود شبکه می‌توان اینترنت را از موقعیت فعلی خود خارج کرده و آن را به سطح هوشیاری نزدیک کرد. دانشمندان بر این باورند که با گسترش سایت‌های گروهی، اینترنت رو به سوی هوشیاری گذاشته است و می‌تواند طی دهه آتی به سطح هوشیاری کامل برسد.

وسعت اینترنت

در اینکه اینترنت بسیار عظیم است شکی نیست. در سال ۲۰۰۵ گوگل طی محاسبه‌ای اعلام کرد اینترنت بالغ بر ۵ میلیون ترابایت را در خود جا داده است. آمارهای جدید نشان می‌دهد که در حال حاضر بیش از یک بیلیون انسان در حال استفاده از اینترنت هستند و در عین حال بیش از یک بیلیون انسان تنها از طریق تلفنهای همراه خود به این شبکه عظیم اتصال دارند.

در سال ۲۰۰۸ موتور جستجویی به نام کویل با عنوان بزرگترین موتور جستجوی جهان به وبگردها معرفی شد که این موتور جستجو به بیش از ۱۲۰ بیلیون صفحه دسترسی داشت اما مدتی کوتاه پس از آن گوگل از امکان دسترسی به بیش از یک تریلیون صفحه اطلاعاتی خبر داد. این در حالی است که برخی از آمارها از امکان صد برابر بودن اطلاعات موجود در این شبکه نسبت به گوگل یا کویل خبر می‌دهند.

امری که قطعی است سرعت بالای رشد اینترنت و اطلاعات موجود در آن است. بر اساس گزارش گوگل روزانه چندین بیلیون صفحه به اینترنت افزوده می‌شود.