شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
بیو گان سیاه پوش
درباره اولین زنی كه نقش بمب گذار انتحاری را برای القاعده در عراق به عهده گرفت، اخبار چندانی وجود ندارد، مگر اینكه او لباس مردان را پوشیده بود. دو هفته بعد از عملیات آمریكا در پاكسازی شهر تل عفر نزدیك مرز سوریه كه در ماه سپتامبر صورت گرفت، این زن لباس سفید بلند مخصوص مردان عرب را پوشید و چفیه مخصوص آنها را هم به سر كرد. این پوشش جنسیت او را تا وقتی وارد جمع داوطلبان حضور در ارتش نشده بود پنهان می كرد، به طوری كه توجه هیچ كس جلب نشد. این لباس همچنین مواد منفجره ای را كه به كمر این زن بسته شده بود پنهان می كرد. سایت اینترنتی وابسته به ابومصعب الزرقاوی در این باره نوشت: «خداوند خواهر ما را در میان شهدا قبول كند. او از ایمان و شرفش دفاع كرد.» هیچ اشاره ای به نام این زن نشد. اما بمبی كه این زن ناشناس با خود منفجر كرد به مرگ پنج مرد و مجروح شدن ۳۰ تندیگر منجر شد و فصلی جدید نه تنها در جنگ عراق بلكه در جنگ با ترور گشود.در گذشته هیچ گاه هیچ شاخه و شعبه ای از القاعده یك زن را به مأموریت انتحاری نفرستاده بود. زنان بمب گذار برای اولین بار دو دهه پیش در لبنان دیده شدند. و بعدها گروههای ملی گرای عرب سكولار، شورشیان كرد تركیه و ببرهای تامیل در سریلانكا از این زنان استفاده كردند. در چند سال گذشته زنان «ارتش گل سرخ» فلسطین و «بیوگان سیاهپوش» در چچن از شناخته شده ترین بمب گذاران انتحاری زن بوده اند.القاعده افغانستان و عراق و شاخه های آن در سراسر دنیا هیچگاه از این زنان استفاده نمی كردند. اما زرقاوی در این مورد هم مانند موارد دیگر دست به تابوشكنی زد. استراتژی او ایجاد تصویر وحشت و وانمود كردن آن است كه او توانایی هایی بیش از این دارد.زرقاوی در جاهایی كه بتواند دست به جذب نیرو می زند و به «نرم ترین» اهداف حمله می كند كه بیشترین تبلیغات را به همراه دارد. اكنون زنان ابزار جدید او هستند.در ماه اكتبر القاعده عراق ادعا كرد كه دومین بمب گذار زن این بار به همراه شوهرش در یك ایست بازرسی آمریكایی در موصل خود را منفجر كرده است.چند هفته پیش هم دنیا از سومین مورد از زنان بمب گذار انتحاری با خبر شد.این زن موریل دگاك ۳۸ ساله بلژیكی با موهای فر شده مخصوص بلژیكی هاست كه به شهر شارلروی نزدیك مرز فرانسه تعلق دارد. او وقتی جوان تر بود اغلب از خانه فرار می كرد. بعدها با چند مرد مسلمان ترك، الجزایری و سرانجام یك مراكشی تبار بلژیكی آشنا شد كه تعالیم سلفی شبیه تعالیم القاعده را دنبال می كرد. این زوج سه سال در مراكش زندگی كردند. و وقتی این زن به كشورش بازگشت پوشش كامل مذهبی داشت. موریل كه نام خود را به مریم تغییر داده بود بچه دار نمی شد. او در ۹ نوامبر مواد منفجره همراه خود را در حمله به یك دفتر پلیس عراق در نزدیكی شهر بعقوبه منفجر كرد و كشته شد.
اندكی بعد از مرگ مریم، نیروهای آمریكایی شوهر او را نیز به ضرب گلوله كشتند.در همان شب، بمب گذاران انتحاری سه هتل را در امان پایتخت اردن هدف قرار دادند. در حالیكه هنوز شمارش كشته ها و مجروحان این حملات به پایان نرسیده بود، القاعده عراق اعلام كرد یك زن در میان بمب گذاران انتحاری بوده است. زرقاوی یك بار دیگر رویكرد جدیدش را به رخ كشید و با آن تبلیغات كرد؛ اما نمی دانست كه آن زن نتوانسته بود بمب همراه خود را منفجر كند.ساجده مبارك الریشاوی ۳۵ ساله سه شب را در شهر «السالط» اردن پنهان شده بود و در تمام این مدت كمربند حاوی ماده منفجره را زیر لباسش با خود حمل می كرد.
اما مأموران امنیتی سرانجام رد او را پیگیری كردند. این زن سه تن از برادرانش را در جنگ با آمریكایی ها از دست داده و یك هفته قبل از دستگیری با یكی از هم رزمانش ازدواج كرده بود. الریشاوی در یك اعتراف كوتاه تلویزیونی توضیح داد كه چطور برنامه اش برای بمب گذاری با شكست روبه رو شده اما شوهرش موفق شد مواد منفجره همراهش را در یك مراسم عروسی در اردن منفجر كند.او گفت: «شوهرم هم این عملیات را برنامه ریزی كرد. من هیچ چیزی نمی دانستم.» ممكن است زنان دیگری هم باشند كه مشغول آماده شدن برای حملات بیشتر باشند، این حقیقتی است كه بسیاری از مقامات آمریكایی را نگران كرده است. تا همین اواخر بسیاری از تحلیلگران در دولت آمریكا خطر بمب گذاران انتحاری زن را در چارچوب یك مشكل نظری بزرگ می دیدند. به اعتقاد آنها «القاعده مركزی»، سازمان بن لادن و ایمن الظواهری، در برابر هر تلاش برای استفاده از زنان به عنوان شهدای انتحاری مقاومت می كنند. اما بعد از وقایع چند هفته اخیر، آنها این تهدید را جدی تر گرفته اند. این جدیت را مقامات ضدتروریسم آمریكا كه نخواستند نامشان فاش شود تأیید كرده اند.مقامات آمریكایی با مشاهده گسترش سریع این پدیده به عراق و اردن نگران آن هستند كه این «معضل» به نقاط دیگر هم برسد و مثلاً زنان بمب گذار در اروپای غربی و آمریكا دست به حمله بزنند. نگرانی مقامات غربی بیشتر از ناحیه «زوج های بمب گذار» است. زن بلژیكی با ظاهر كاملا اروپایی و پاسپورت اتحادیه اروپا به راحتی به همه جای این قاره و «اهداف نرم» آن دسترسی دارد، اما خود را در عراق منفجر می كند.درسی كه از این زن بلژیكی می توان گرفت این است كه همواره باید منتظر اتفاقات غیرمنتظره بود. پروفسور «میابلوم» نویسنده كتاب «بی تاب كشتن: تروریسم انتحاری» در این باره می گوید: «تروریست ها كاملا از وقایع موجود اطلاع دارند و همواره اتفاقات قابل پیش بینی را ناكام می گذارند. آنها همچنین به دنبال اقداماتی هستند كه تحریك كننده باشد. سربازان آمریكایی در عراق ممكن است نسبت به زنان به ویژه زنان باردار بیش از حد بدبین شوند. اما تفتیش بدنی زنان مسلمان ممكن نیست و خشم عمومی را در عراق برمی انگیزد. از سوی دیگر آنچه این روزها در جریان است با اصول و سنت های بن لادن و ایمن الظواهری در تضاد است. آنها زنان را موجوداتی در پس پرده می دانند كه مردان باید از آنها دفاع كنند. بسیاری از رهبران این سازمان از روشنفكران و بیشترشان پزشك، وكیل و مهندس هستند و در ظاهر بخشی از دنیای مدرن به حساب می آیند. اما در نگاه به زنان و نقش و مشاركت آنها سنتی ترین دیدگاه را دارند. ولی این بار زنان در صف مقدم نبرد القاعده قرار گرفته اند.چه چیز تغییر كرده است؟ ساده ترین پاسخ این است كه هسته اصلی القاعده در افغانستان و پاكستان و شاخه آن در عراق به نیروهای بیشتری نیاز دارد. حسن ابوهانیه پژوهشگر اردنی كه شخصا زرقاوی را می شناسد می گوید، او می خواهد با این كار مردان مسلمان را تحریك كند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست