یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
تاثیر هوش هیجانی در بهداشت روانی خانواده ها
وجود بهداشت روانی در هر خانوادهای منجر به بهبود کلیه عملکردهای عاطفی، شناختی و رفتاری افراد خانواده میشود و آنها را به بالاترین سطح ارتقا میدهد به طوری که افراد از تواناییهای ذاتی خود درحد کمال استفاده مینمایند و یک حالت سازگاری خوب، احساس بهزیستی و نگرش مثبت به زندگی و دیگران را ایجاد میکند.
هوش هیجانی یکی از مولفههای بهداشتی روانی است که در زمینه توانمندسازی خانوادهها نقش موثری دارد و منظور از هوش هیجانی توانایی مهار کردن تمایلات عاطفی و هیجانی خود، درک خصوصیترین احساسات دیگران، رفتار آرام و سنجیده در روابط انسانی با دیگران، خویشتنداری، شور، اشتیاق و پشتکار است.
مفهوم «هوش هیجانی» توسط سالوی و مایر در سال ۱۹۹۰ به این صورت تعریف شده است: توانایی کنترل احساسات و هیجانات خود و دیگران، تشخیص و تفاوت قایل شدن بین آنها و به کارگیری این اطلاعات برای راهنمایی و هدایت افکار و فعالیتهای خود.
● سالوی در این ارتباط پنچ توانایی ویژه دیگر را بیان کرده است:
ـ شناخت عواطف شخصی: خودآگاهی تشخیص هر احساس به همان صورتی که بروز میکند.
ـ به کاربردن درست هیجانها: قدرت تنظیم احساسات خود، دور کردن احساسات منفی از خود و ابراز به موقع احساسات
ـ برانگیختن خود: برای برانگیختن خود و تسلط بر نفس لازم است سکان رهبری هیجانات را به دست گرفت. خویشتنداری عاطفی و به تاخیر انداختن نیازهای عاطفی زیر بنای تحقق هر پیشرفتی است.
ـ شناخت عواطف دیگران: توانایی شناخت عواطف دیگران و همدلی با آنها یعنی درک و توجه بیشتر به عواطف دیگران از مواردی است که انسان را در روابط بینفردی خود موفقتر میسازد.
ـ حفظ ارتباطات: هنر برقراری ارتباط با دیگران و مهارت کنترل عواطف دیگران نیز مهارتهایی است که محبوبیت، رهبری و اثربخشی بین فردی را تقویت میکنند.
افرادی که دارای هوش هیجانی هستند هنر مراوده با مردم و مهارت کنترل و اداره احساسات دیگران را دارا هستند. این مهارتها محبوبیت، قوه رهبری و نفوذ شخصی را تقویت میکند و فرد را در هر گونه فعالیت اجتماعی و ارتباط صمیمانه با دیگران موفق مینماید. چنین افرادی با شناخت و بصیرت درونی که نسبت به تمایلات عاطفی خود و دیگران دارند بهترین عملکرد را در موقعیتهای مختلف زندگی بروز میدهند.
هوش هیجانی آگاهی از احساس و استفاده از آن برای اتخاذ تصمیمهای مناسب در زندگی و توانایی تحمل ضربههای روحی و مهار آشفتگیهای روانی است و اعتماد به نفس و کنترل درونی افراد را افزایش میدهد. بنابراین آنها را در مقابل مشکلات خانوادگی و اجتماعی، جرم و جنایت، اختلالات روانی، وقایع ناگهانی و ... ایمن میسازد و در نتیجه خانوادهای سالم و مستحکم و متعاقب آن جامعهای سرشار از آرامش و امنیت را به ارمغان میآورد.
پژوهشها نشان میدهد هوش هیجانی بر بهداشت روانی افراد تاثیر مثبت دارد و راهبرد موثری در جهت توانمندسازی خانوادهها میباشد.نکته مهم و قابل توجه این است که هوش هیجانی به هنگام تولد تثبیت شده نیست و میتوان با آموزشهای لازم و پرورش خودآگاهی، هوش هیجانی را در افراد پرورش داد و استحکام بخشید. بنابراین با آموزش شیوههای پرورش هوش هیجانی به گروههای خانواده (به خصوص والدین) میتوان به بهداشت روانی خانواده و در نتیجه افزایش سطح سلامت روانی جامعه کمک شایانی نمود.
نرگس عیوضی
کارشناس ارشد روانشناسی شخصیت
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست